ELKE DAG, EEN WERELD TE ONTDEKKEN

Peter van de Kamp [44]
Internal IT Auditor

Ai, Ai, Kaptein: soft controls voor thuisgebruik

Wat is het doel van een hondentoilet?

Naast de speelweide voor mijn huis is een hondentoilet gemaakt.  Een hondentoilet is een klein poepveldje voor honden met een hek eromheen. Deze situatie bestaat al meer dan 20 jaar. Het viel me op dat de laatste tijd het toilet veel vaker gebruikt wordt.
Wat blijkt? De gemeente heeft binnen de hekken een bankje geplaatst. Nu kunnen de hondenbezitters effe "uitrusten" tijdens het uitlaten.  Ik ben blij met dat bankje want het is natuurlijk zonde als zo'n mooi toilet niet gebruikt wordt voor het doel dat het heeft. Nu wordt de speelweide  minder vaak als toilet gebruikt. We komen zo dichter bij het doel van het hondentoilet.

Waar twijfel ik over?

Ik vroeg me af of dit nu een hard control of een soft control was. Achmea heeft veel aandacht voor Controls. Kort gesteld zijn controls een Engelse term voor maatregelen, die helpen om een doel te bereiken of een risico te verkleinen:
  • Hard controls zijn maatregelen waarvan het doel duidelijk waarneembaar is (regels en voorschriften), zoals het hek en het bord waarop staat "Ook hier hondenpoep opruimen!".
  • Soft controls zijn maatregelen waarvan het doel beperkt waarneembaar is. Het zijn gedrag beïnvloedende factoren zoals hoe meer je mensen gebruik ziet maken van het hondentoilet hoe sneller je er zelf gebruik van gaat maken, zoals voorbeeldgedrag.
De theorie is dat beide soorten controls nodig zijn om het doel te halen. Bij Achmea gebruiken we het model van Kaptein (KPMG). 

hondentoilet.jpg

Kan ik dit ook thuis toepassen?

Jazeker! De maatregelen zijn origineel bedoeld voor de zakelijke wereld. Maar ze zijn ook op school, buiten of thuis te gebruiken. Het hondentoilet is hier slechts een voorbeeld van. Elk doel wordt makkelijker te behalen met een combinatie van hard en soft controls.

Hoe pakt Kaptein dit nu aan?

Het model kent acht vormen van soft controls.  Als ik die toepas om het hondentoilet zijn hiervan voorbeelden:
  • Handhaven, door er een parkbeheerder of politie agent bij te zetten
  • Helderheid, door een bord te plaatsen dat de speelweide géén toilet is
  • Bespreekbaarheid, door vlaggetjes in de poep op het speelweide te steken  door met buurtbewoners onderling in gesprek laten gaan over het hondenpoep probleem. Dat kan al op de Burendag op 23 september.
  • Aanspreekbaarheid, stimuleren dat buurtbewoners elkaar aanspreken op het wel of niet gebruiken van het hondentoilet. Complimenteren doet ook veel!
  • Voorbeeldgedrag... jammer ik heb geen hond
 
Enfin, de twijfel blijft. Het bankje is een hard control want het is  duidelijk waarneembaar ... Of… het is een soft control omdat het helpt bij de uitvoerbaarheid en minder waarneembaar is dat het daar staat om het gedrag te beïnvloeden. Help me!  

Kan het nòg beter?

Sowieso draagt het bankje bij aan het bereiken van het doel, maar wat mij betreft hadden ze ook WiFi moeten installeren, gecombineerd met een Pokémon Gym! Dit zijn echter geen soft controls. 
Bekijk je praktische problemen in dit licht.
 
Laat deze kans niet liggen!

Opmerkingen

Er zijn geen opmerkingen bij dit bericht.

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code