[0]

Hartleers

Integratie 
De laatste weken houd ik me vooral bezig met het thema integratie. Veel van onze (en mijn) activiteiten zijn gericht op het samen werken aan (de invulling van) de nieuwe inrichting van onze afdeling, het kenniscentrum van de Divisie Zorg & Gezondheid. Met vorige week als hoogtepunt, toen we tijdens een tweedaagse ook letterlijk integreerden met enkele nieuwe collega's uit Zwolle. De start van een nieuw begin.  

Desintegratie   
Maar de laatste weken houdt het thema integratie mij ook persoonlijk bezig. Met als hoogtepunt afgelopen dinsdag, toen een meerderheid van de Tweede kamer de motie vanuit de oppositie, die vroeg om de jonge Angolees Mauro een verblijfsvergunning te geven, definitief afwees. Het einde van een nieuw begin?

Ik begrijp deze uitkomst wel, maar ik gedoog 'm niet. Mauro gaat me aan het hart. Sterker nog, de afgelopen weken bleek dat Mauro ons allemaal aan het Nederlandse hart gaat. De telegraaf sprak zelfs over "massahysterie om Mauro".  

Massahysterie? 
Als het ergens niet mee te maken heeft, dan is dat volgens mij met 'massahysterie' of 'een op hysterie lijkende waanzin die een groot aantal mensen tegelijk in zijn greep houdt'. Want het gaat hier wel degelijk over iets wezenlijks, namelijk over liefde, inlevingsvermogen, familie en 'er mogen zijn (en blijven)'. Er is volgens mij juist sprake van een positieve ontwikkeling: in tegenstelling tot de tijd dat we het harde asielbeleid maakten is de publieke opinie het nu niet eens met de politiek. De politiek is dus niet de vertegenwoordiging van de mening van het volk. En dat leidt inderdaad tot hysterie, echter geen massahysterie maar coalitiehysterie.  

Hard-Leers  
Nu vraagt politiek leiderschap soms om het nemen van niet populaire maatregelen, maar in dit geval ligt dit toch even anders. Minister hart-Leers had leiderschap getoond door Mauro een verblijfsvergunning te geven op basis van zijn discretionaire bevoegdheid, supranationale wetgeving (verdragen: universele verklaring van de rechten van het kind) of gewoon omdat zijn hart dit ingaf. Minister hard-Leers koos voor lijderschap. De moeilijkste weg volgens mij, want hard-Leers moet zichzelf ervan (blijven) overtuigen dat hij naar eer en geweten gehandeld heeft en gedaan heeft wat hij kon. Best moeilijk lijkt mij, al tollend door de tol van de macht. Best pijnlijk ook lijkt mij. Omdat ik geloof dat het diep in hard-Leers' hart niet zo voelt. En dat je je hart niet kunt overtuigen, wel openen (volgen) en -als je dat niet doet- sluiten.   

De leer van het hart  
Politiek vanuit een open hart gaat over 'leven', politiek vanuit een gesloten hart gaat over 'overleven'. Ik daag minister hard-Leers en zijn coalitiepartners dan ook uit om zich te openen voor de leer van hun hart. Niet voor Mauro, niet voor mij, maar voor zichzelf. Want leven is zoveel mooier dan overleven, ook al is of lijkt niet altijd even makkelijk. Gelukkig kunnen we veel leren van elkaar. Zoals ik de afgelopen weken veel geleerd heb over het openen van mijn hart, zowel van minister hard-Leers als van medelevend Nederland.  

Daarom: bedankt minister hard-Leers, bedankt gedoogsteun, bedankt Mauro en bedankt medeleven Nederland voor jullie rol hierin! 

Met openhartelijke groet,

Peter

Opmerkingen

Hart

Een betoog naar mijn hart!
 op 8-11-2011 22:25

Sophie

Mooie blog Peter :-)
 op 9-11-2011 14:57

seks?

Bedoel je met letterlijk integreren met collega's uit Zwolle seks?
Iets anders kan ik me dat letterlijke niet voorstellen.
 op 11-11-2011 19:26

Letterlijk integreren

Naar aanleiding van bovenstaande reactie wil ik even verduidelijken wat ik met 'letterlijk integreren' bedoel: de letterlijke betekenis van integreren (Latijn integralis) is 'tot een geheel maken' en in mijn column te lezen als 'een team worden' in het kader van teambuilding.

Nu kan werken bij Achmea best spannend zijn, maar voor de in bovenstaande reactie uitgelegde manier van 'letterlijk integreren' moet je niet bij ons zijn.

Sorry voor het misverstand door mijn misschien ietswat ongelukkige en blijkbaar tot de verbeelding sprekende woordcombinatie.

Gr.

Peter
 op 13-11-2011 21:00

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code