[0]

2012: het omslagpunt in de zorg?

Maya's voorspelden het al lang geleden: het jaar 2012 wordt een omslagpunt. Voor het kenniscentrum is het eerste omslagpunt al een feit: per 1 januari zijn we gestart met de nieuwe inrichting van het kenniscentrum. Zelf hoop ik daar binnenkort een tweede omslagpunt aan toe te kunnen voegen: onze ‘open kennisomgeving’! Voor ons een belangrijke stap op weg naar meer (interne) transparantie.

 
Transparantie: het omslagpunt in de zorg?
Zoals ik in een eerdere blog ('Van zorg naar ZOT') al omschreef, geloof ik dat transparantie wel eens het omslagpunt in de zorg zou kunnen zijn. Echte transparantie draagt volgens mij bij aan het collectieve bewustzijn. Hoe transparanter de zorg is én werkt, hoe gemakkelijker het voor eenieder van ons wordt om eigenaarschap te nemen over onze 'eigen kwaliteit van leven' en de daarbij passende 'kwaliteit van zorg'.
 
Social media spelen hierin een belangrijke rol. Een prachtig voorbeeld daarvan vind ik 'Evolutie in de zorg', een initiatief georganiseerd door het Catharina Ziekenhuis en Philips. Voor het eerst in Nederland is het mogelijk om een hartpatiënt (#hartpatientAd) via zijn social media live te volgen tijdens zijn reis naar een betere kwaliteit van leven. Zie hier een kort filmpje over dit initiatief.


Wat wordt volgens jouw het omslagpunt in de zorg? Bereiken we dit in 2012 denk je? En belangrijker, hoe?

Op internet stuitte ik op dit filmpje van @laurenswaling, die -om maar dicht bij huis te beginnen- een belangrijke rol voor zorgverzekeraars weggelegd ziet. Ik ben het roerend met hem eens. Benieuwd hoe jullie dit zien?

Kom maar op met jullie reacties/filmpjes!
 
Met hartelijke groet,
 
Peter Creemers

 

Opmerkingen

A better healthcare for 2012 (REshape)

 op 24-1-2012 12:02

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code