JE BENT ZELF HET VENSTER WAARDOOR JE NAAR DE WERELD KIJKT

Thea Freudenberger [48]
Programmamanager

Moed voor jong en oud

Durf je iets nog niet zo goed, doe het dan toch. Dat geeft je moed!

Woorden, zo eenvoudig. Maar wat een daadkracht spreekt het uit. Prachtig.
 
Deze week zag ik ineens deze woorden op een poster bij mijn kinderen op school. Zonder franje en decoratie. Op een eenvoudig vel papier, geplastificeerd, geplakt op een deur. En ik vroeg mij af, als ik iets niet zo goed durf, doe ik het dan toch? Om eerlijk te zijn niet altijd. Durven is voor mij een leerproces. Dat gaat met vallen en opstaan.
 
Blik ik terug op de afgelopen jaren, dan valt mij op dat ik steeds meer durf. Zoals mensen meenemen in een verandertraject. Het oppakken van onbekende, lastige dossiers. Het spreken voor een zaal met 250 mensen. Het doen van dingen waarvan ik vooraf wel eens dacht, dat is lastig, spannend en moeilijk. Maar het dan ook echt doen geeft niet alleen moed en voldoening, het heeft mij ook geleerd dat het de moeite waard is. Het heeft me doen inzien en ervaren, dat dat juist dingen zijn waar ik energie van krijg. Het heeft geleid tot moed om mijn eigen grenzen op te rekken.
 
Maar niet alleen het doen van dingen waar je tegenop ziet of lastig vindt, zijn voor mij een teken van moed. Het eerlijk durven zeggen dat je juist iets niet durft of niet weet, zijn juist ook uitingen van moed. Het vragen om hulp is iets wat ik nog weleens zo lang mogelijk wil uitstellen. Dat zou toch als een teken van zwakte kunnen worden opgevat. Onzin! Het tonen van je kwetsbaarheid, nee durven zeggen, hulp vragen. Ook dat vergt moed en is een leerproces heb ik gemerkt.
 
De basis voor durf en lef is voor mij vertrouwen hebben in jezelf èn je omgeving. Dat nodigt uit om iets juist wel te doen en risico´s durven te nemen. Mij heeft het geholpen dat een aantal mensen in mijn omgeving mij hierop hebben uitgedaagd en vertrouwen hebben gegeven. Mensen met zelf veel durf en moed hebben mij hierop gestimuleerd en geïnspireerd. Zij zijn voor mij een voorbeeld die bij twijfel dat duwtje in de rug geven. Een aanrader!
 
Ik krijg zelf duwtjes in de rug, maar het is zo heerlijk om juist ook anderen dat zetje te kunnen en mogen geven. Collega´s uit te kunnen dagen, te zien groeien en ontwikkelen. Doe het nou maar! Durf het! Je bent nooit te oud om te durven en te leren. Ach en dan gaat het maar een keer mis. Vallen, opstaan en weer verder. Voor jong en oud geldt: durven geeft moed!
 

Opmerkingen

Durven geeft moed!

Helemaal eens met wat je schrijft Thea en dank voor alle duwtjes in de rug!

Groet,
Sophie
 op 13-6-2012 12:20

mooi!

fraaie boodschap!
 op 13-6-2012 19:31

Wauw!

Wat een oppepper Thea!
Groet, Tovi
 op 15-6-2012 22:19

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code