ELKE REIS BEGINT BIJ DE EERSTE STAP

Marloes van der Meulen [43]
Adviseur Acceptatie en Beheer

SENS: elk idee is er eendje!

Op mijn blog schreef ik vorig jaar over de start van SENS (Samen Effectief Naar Succes) en het volgen van SENS trainingen. Onlangs kreeg ik de vraag hoe wij op de afdeling het  “continu verbeteren” toepassen. Hoe wij vorm geven aan die nieuwe manier van werken. Waarbij iedereen meedenkt over verbeteringen en iedereen nieuwe ideeën kan aandragen. En dat je, als medewerker, een actieve rol hebt bij de uitvoering van je idee. Om zo te komen tot tevreden klanten, een prettige en efficiënte werkomgeving en een gunstig financiëel resultaat. Continu verbeteren, hoe gaat dat in de dagelijkse praktijk? Welke weg legt een idee af?

Het begint met vooral niet te lang blijven rondlopen met je idee. Nee, gewoon gelijk vastleggen. Alle ideeën bij elkaar, op het verbeterbord van je team. Misschien breng je een collega ook weer op een idee. Een klein voorbeeld van afgelopen week: “Ik wil graag elke dag direct op ons sharepoint kunnen zien dat de XXX tool gedraaid heeft in plaats van dit dagelijks na te vragen”.

verbeterbord.jpg

Elk team start de dag met een dagstart. Je bespreekt de werkvoorraad, bijzonderheden en/of klantafspraken die van belang zijn. Ook blik je terug op de dag van gisteren om te bespreken of er zaken zijn voorgevallen die we vandaag beter kunnen doen/waarvan we kunnen leren. En je ziet welke nieuwe verbeterideeën ingebracht zijn. Elk team heeft zijn eigen dagstartbord en de indeling is voor alle teams gelijk.

dagstartbord.jpg

In het wekelijkse werkoverleg bepaal je welke verbeterideeën worden opgepakt. Je bepaalt de prioriteit op basis van impact en haalbaarheid. Per team zijn maximaal drie ideeën tegelijk in behandeling. Quickwins worden direct uitgevoerd. Voor grote veranderingen of knelpunten wordt een kaizen opgestart. Bovenstaand idee is een duidelijk voorbeeld van een quickwin. Aanpassingen op onze sharepoint kunnen we zelf en binnen tien minuten is de sharepointpagina aangepast. Het vanaf nu dagelijks vastleggen dat de tool gedraaid heeft, kost slechts twee muisklikken! Het verbeterpotentieel zit in het terugbrengen van het aantal verstoringen bij collega’s.

 impact.jpg

Afgeronde ideeën communiceren we via de dagstart, het teamoverleg of onze sharepoint en zo is de verbeterideeëncyclus rond. Op deze manier zijn er inmiddels al vele grote en kleine verbeteringen doorgevoerd. Verbeteringen die het werken prettiger en makkelijker maken, waardoor klanten sneller en/of beter geholpen zijn en die positief bijdragen aan het financiële resultaat.

Samen Effectief Naar Succes!

 

 

 

Opmerkingen

Er zijn geen opmerkingen bij dit bericht.

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code