[0]

Een pleister op de verWONDEring

In mijn vakantie heb ik me verbaasd over het feit dat ik me nauwelijks nog (positief) verwonder over de zorg. Al die negatieve berichtgeving en verhalen in de media over de zorg en de financiële houdbaarheid van ons zorgstelsel (b)lijken toch een grotere impact te hebben (gehad) op mijn beeldvorming dan ik dacht. Het toekomstbeeld dat met name ook de politiek schetst is dramatisch negatief. Is het nou werkelijk allemaal kommer en kwel of is mijn/onze verwondering gewond?

Verwondering als begin
Zoals filosoof Aristoteles ooit zei: “verwondering is het begin van alle wijsheid”. In de tijd van Aristoteles stond filosofie nog synoniem voor wetenschap: wijsheid (inzicht in de waarheid) die slechts door meditatie en belangeloos schouwen van het ‘wezen’ van de dingen bereikt kon worden. Het begin van ieder onderzoek ligt dus in vragen als “Waarom is dit zo?”, “Hoe zit dit in elkaar?” of “Hoe komt dit?”.
 
Ook de moderne wetenschap begint nog steeds met verwondering. Maar er is het een en ander veranderd sinds de opkomst van de moderne natuurwetenschappen in de 17e eeuw. Inzicht in de waarheid werd niet meer verkregen door beschouwing en contemplatie, maar door een nieuwe wetenschappelijke methode, op de empirie gebaseerd, waarin systematiek en (logisch) denken centraal kwamen te staan. Filosofen waren dus niet langer de enigen die aanspraak maakten op de waarheid.
 
De verstandelijke verwondering
Mijn beeld van deze tijd is dat van én door de wetenschap wordt aangenomen dat zij de wijsheid in pacht heeft. Begrijp me niet verkeerd, de moderne wetenschap heeft ons veel gebracht en doet dit nog steeds, maar ik zie de verwondering zo weinig ergens in terug(komen). De verwondering lijkt op te houden zodra de oorzaak van een verschijnsel (voor de wetenschappers zelf) duidelijk is. Het is slechts een middel om tot kennis te komen.
 
Neem nou de discussie rond de werking van homeopathie. Tegenstanders wijzen op tal van wetenschappelijke onderzoeken die bewijzen dat homeopathie niet werkt. Terwijl wereldwijd miljoenen gebruikers erbij zweren omdat ze ervaren hebben dat het voor hen wel werkt. De meest gebruikte tegenwerping hiervoor is dan weer het placebo-effect. Wat heeft dit nog met verwondering te maken? Miljoenen patiënten worden niet serieus genomen door (aanhangers van) de -medische- wetenschap die hun ‘wetenschap’ tot alwetend verheffen en gebruiken om wat niet in hun straatje past finaal af te serveren. Zijn we van filosoof-wetenschapper geëvolueerd naar ideoloog-wetenschapper?  
 
De échte verwondering
Echte verwondering gaat verder dan (bovenstaande) verstandelijke verwondering. Echte verwondering is een levenshouding die nooit ophoudt. Echte verwondering zie en voel je terug, met heel je hart. Kijk naar Patch Adams en zijn Gesundheid Institute en je begrijpt wat ik bedoel.* 
 
Ik pleit voor meer échte verwondering in de zorg. Want ik geloof dat échte verwondering in de zorg zal leiden tot de échte doorbraken en oplossingen waarnaar we zo naarstig op zoek zijn. Ik geloof dat échte verwondering heeft geleid tot een initiatief als www.zorgvoorelkaar.com, een online marktplaats voor vrijwillige hulp en professionele zorg. Via deze website kunnen ouderen, gehandicapten, chronisch zieken én hun mantelzorgers met een hulpvraag makkelijk in contact komen met vrijwilligers en professionals bij hen in de buurt. Voor mij is dit echte solidariteit, onbetaalbaar!
 
De verwondering is de wereld gelukkig (nog) niet uit...
 
met verwonderende groet,
Peter
 
*Waarschijnlijk kennen jullie de film, maar Patch is veel meer dan dat (beeld). Check voor zijn visie de filmpjes op zijn website, in bijzonder het single clip interview is een aanrader!

 

Opmerkingen

Re: Een pleister op de verWONDEring

Ha Peter, dat is een mooi voorbeeld! Goed om te zien dat mensen onderling elkaar helpen zonder dat dit gefaciliteerd hoeft te worden door de overheid en zonder dat er een financiele beloning tegenover hoeft te staan.

Zelf vind ik alle initiatieven rondom de kwaliteitsbeleving van zorgaanbieders ook interessant. Achmea en Independer zijn hiermee ook bezig via bijvoorbeeld http://www.independer.nl/tandarts/zoekresultaat.aspx Wat me wel wat tegenstaat is dat dit op dit moment nogal gefragmenteerd lijkt plaats te vinden. Er zijn tal van sites die vragen naar de mening van zorggebruikers maar er is er geen die echt al een compleet beeld biedt van verschillende dienstverleners in verschillende disciplines.

Een echte consolidatieslag waarbij er nog maar enkele grote aanbieders overblijven die wel een zeer compleet beeld bieden, zoals in de reisbranche met bijvoorbeeld een tripadvisor, zou naar mijn mening helpen om dit vliegwiel sneller te laten draaien.
 op 21-8-2012 10:03

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code