JE BENT ZELF HET VENSTER WAARDOOR JE NAAR DE WERELD KIJKT

Thea Freudenberger [48]
Programmamanager

Van China naar Texel

 
Een reis van duizend mijlen begint met een enkele stap. Een Chinees gezegde. Reizen, je blik verruimen, stap voor stap. Afgelopen zomer zijn wij 3 weken door China gereisd. Wat een bijzondere ervaring. We hebben ervan genoten! Een hele andere wereld, een land met een lange historie en vol contrasten. Met ons gezin met blonde koppies vielen we behoorlijk op. Er zijn heel wat foto’s van ons gemaakt, een vreemde gewaarwording.
 
Communiceren viel niet altijd mee. Weinig Chinezen spreken Engels. Als we iemand op straat aanspraken om de weg te vragen, ging dat meestal moeizaam. Met ophalende schouders keken grote donkere ogen ons dan vragend aan. Men wilde wel, maar kon het eenvoudig niet. In China spreken ze Chinees…. Gelukkig schoot er uiteindelijk altijd wel een Chinees te hulp die wel Engels kon spreken. We hebben 3 weken regelmatig gecommuniceerd met ‘handen en voeten’. En inderdaad, in restaurants plaatjes aanwijzen op de menukaart en maar afwachten wat er gebracht wordt.
 
Steden, platteland, natuur, cultuur, historie, mensen. We hebben veel gezien en gedaan. Met het denken aan werken bij Achmea heel ver naar de achtergrond. In Hongkong waren we in een enorm hoog kantoorgebouw, waar meer dan 16.000 mensen werken. Dat is bijna het hele medewerkersbestand van Achmea, op één locatie schoot er door mijn hoofd. En nagenoeg geen Chinees (zelfs hoog in de bergen en in de rijstvelden) zonder zijn mobieltje. Zouden ze die verzekerd hebben? En dan de grote toename van auto’s in China, vast en zeker een groeimarkt voor verzekeraars. Even Apeldoorn bellen vanuit China wellicht…
 
Alle indrukken, ervaringen en belevenissen heb ik vastgelegd in mijn reisboek. We gaan er nog lang van nagenieten. De overgang was groot om na vier weken vakantie weer te werken. Het kostte mij even om weer in het ritme te komen. Met de kinderen weer naar school heb ik inmiddels de draad weer helemaal opgepakt. Er moet nog veel gebeuren voor het einde van het jaar.
 
In de waan van de dag blijft het belangrijk af en toe stil te staan bij jezelf en je omgeving. Tijd voor reflectie. Afgelopen week was ik met de directie en een groep leidinggevenden van onze divisie Directe Distributie naar Texel. Voor een leiderschapsreis. In een prachtige natuur in gesprek over jezelf, je visie en je belemmeringen. Want de verandering begint bij mijzelf. Samen moeten we het waarmaken, maar de basis ligt bij een ieder persoonlijk. De reis naar Texel was waardevol, collega’s heb ik beter leren kennen. Dat versterkt zeker de samenwerking. Deze reis heeft me weer dichter bij mijzelf en mijn waarden gebracht. Een reis die ik al eerder heb ingezet, maar waarvan het zinvol blijft scherp in te blijven. Het is een continue reis. Elke dag weer, stap voor stap.

Opmerkingen

Er zijn geen opmerkingen bij dit bericht.

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code