[0]

Het nieuwe-ogen-principe

“De ware ontdekkingsreis is geen speurtocht naar nieuwe landschappen, maar het waarnemen met nieuwe ogen.” (Marcel Proust)

Het blijft één van mijn favoriete citaten, alleen al omwille van de prachtige verwoording. Maar voor mij zijn het meer dan mooie woorden, het zou zo mijn lijfspreuk kunnen zijn. En zoals dat gaat met citaten, kan een citaat ineens weer actueel worden. Dit overkwam mij tijdens mijn prachtige rondreis door Zuid-Afrika.
 
De ware ontdekkingsreis
Het mooie aan het maken van een verre reis is dat ik daardoor letterlijk en figuurlijk ‘afstand’ kan nemen van mijn huidige leef- en werksituatie. Ik ben er dan echt even ‘uit’. Dat gevoel op zich is al heerlijk, maar het helpt me ook (mijn) zogenaamde ‘problemen’ te relativeren en te (her)waarderen wat ik heb. En ik kan je zeggen, het heeft gewerkt, op velerlei terreinen. Maar op eentje in het bijzonder: onze gezondheidszorg.
 
WaarnemenZuid-Afrika.jpg
Zuid-Afrika is een land van extremen, waar het verschil tussen arm en rijk erg zichtbaar is. Het was best confronterend om met eigen ogen te zien wat het betekent om arm te zijn. Om de sloppenwijken langs de snelweg te zien. Om mensen op blote voeten te zien wandelen langs diezelfde snelweg, liftend want zelfs openbaar vervoer is voor hen te duur. Om daar dan vervolgens als blanke toerist, met twee vrije zitplaatsen op de achterbank, aan 120km/u voorbij te rijden. En om dan ’s avonds in een luxe lodge bij een heerlijk glas Zuid-Afrikaanse wijn te horen dat er in Nederland politieke crisis is rond de invoering van het inkomensafhankelijke eigen risico. Zuid-Afrika.jpg
 
Nieuwe ogen
De noodzaak aan het debat over het inkomensafhankelijke eigen risico is, kijkend met de ogen van Nederlanders, te begrijpen. Maar hoe anders moet dit zijn, kijkend met de ogen van de zwarte Zuid-Afrikaanse bevolking, wetende dat in Zuid-Afrika alleen al toegang tot gezondheidszorg voor deze mensen nog steeds een dagelijkse strijd is?
 
Het was voor mij een eyeopener. Na drie weken Zuid-Afrika besef ik pas echt dat we trots mogen zijn op onze zorg! En dat méér trots eerder tot betaalbaardere zorg zal leiden dan omgekeerd!
 
Met trotse groet,
 
Peter

Opmerkingen

Er zijn geen opmerkingen bij dit bericht.

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code