ELKE REIS BEGINT BIJ DE EERSTE STAP

Marloes van der Meulen [43]
Adviseur Acceptatie en Beheer

Pensioen op 67, hoe doe je dat?

In de zomer van 2012 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel voor de “Wet verhoging van de AOW- en pensioenrichtleeftijd”. Vanaf 1 januari 2013 gaat de AOW-leeftijd geleidelijk omhoog. De pensioenrichtleeftijd gaat op 1 januari 2014 naar 67 jaar. En daardoor worden de maximale opbouwpercentages van het werkgeverspensioen* verlaagd. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor de pensioenregelingen die werkgevers voor hun medewerkers bij Achmea hebben ondergebracht.

Al maanden zijn we op de achtergrond aan het werk om voorbereidingen te treffen. Analyseren we welke pensioenregelingen worden geraakt door het besluit. Passen we systemen aan om de klant een offerte te kunnen verstrekken. En de pensioenregeling te kunnen administreren. Stellen we vast op welke manier we de klant willen informeren en wanneer. Gaan we medewerkers opleiden om klanten te woord te kunnen staan en denken we na over hoe het Uniform Pensioen Overzicht er in 2014 uit zal zien. Dit zijn nog maar een paar acties van een hele lange lijst met werkzaamheden waarmee je te maken krijgt bij een nieuw wetsvoorstel. Er is veel overleg nodig. Het raakt bijna alle afdelingen van de Divisie Pensioen en Leven, verdeeld over drie locaties. 

We hebben soortgelijke trajecten eerder meegemaakt en hebben veel aan de draaiboeken van voorgaande projecten. Toch zijn we het er met zijn allen over eens dat er een grote uitdaging voor ons ligt. En dan druk ik me nog zacht uit.

Successen moet je vieren en mijlpalen benoemen. De eerste grote mijlpaal komt er bijna aan. Half februari informeren we een groot deel van de klanten over de komende wijzigingen en wat ze van ons kunnen verwachten. Omdat we ook beseffen dat er veel op de werkgevers en werknemers afkomt.

In een van mijn volgende blogposts zal ik dieper in gaan op het werken op een pensioenafdeling. En dat pensioen boeiende materie is en zeker niet saai!

 

* Kijk voor een uitleg over de verschillende soorten pensioen naar het filmpje van Volgens Nederland. Volgens Nederland is een initiatief van Achmea. Een interactief platform wat Nederlanders bijpraat over belangrijke zaken die in onze samenleving leven.

 

 

    

 

Opmerkingen

Er zijn geen opmerkingen bij dit bericht.

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code