JE BENT ZELF HET VENSTER WAARDOOR JE NAAR DE WERELD KIJKT

Thea Freudenberger [48]
Programmamanager

Leren en ontdekken

 

Je kunt een mens niet leren; je kunt hem alleen helpen het zelf te ontdekken in zichzelf. Wijze woorden van Galileo Galilei.
 
En die ontdekkingstocht duurt levenslang. Je bent inderdaad nooit te oud om te leren. Overal is stof tot leren. En die stof verandert door de jaren heen heb ik gemerkt. Als kind had ik geen uitgestippeld plan met wat ik later wilde worden. De keuzes voor leren verliepen zonder grote plannen en dromen. Stapje voor stapje kwam ik dichter bij mijn drijfveren, waarden en passie. Een ontdekkingsreis in mijzelf.
 
Vorige week bezocht ik met mijn zoon Stefan en zijn klasgenoten van groep 8 een middelbare school. Het is de tijd van de schoolkeuze. In mijn beleving ging dat bij mij vroeger vrij eenvoudig. De hoofdmeester kwam een avond bij mijn ouders thuis, ik mocht even meepraten en uit 2 scholen was de keuze snel gemaakt. Niet ‘te veel op te tenen hoeven lopen’ en een rustige, beschermde school was uit intrinsieke ouderlijke zorgzaamheid de leidraad in de keuze.
 
Tegenwoordig is er volop keuze aan middelbare scholen. De zaterdagen worden besteed aan open dagen voor ouders en kinderen. En de kinderen mogen volop meedraaien met proeflessen. Het aanbod en de diversiteit van het voortgezet onderwijs is flink veranderd. Niet alleen voor de kinderen, maar ook als ouder zijn deze informatiebijeenkomsten zeer welkom. Naast alle feitelijke informatie, spelen natuurlijk ook andere factoren een rol. Ik hoorde jongens praten over “die school waar ze hele gave graffiti hebben hangen” en die “Ipad-klas is te gek”. Het gaat ook om het gevoel waar je je thuis voelt, of je al bij de eerste binnenkomst in de school je op je gemak voelt.

Stefan is er wel uit, hij weet wat hij wil. Alleen nog wel even de laatste toetsen goed doen. En hij kreeg alvast een wijze raad mee van de leerkrachten. “Je zult het zelf moeten doen, het is jouw toekomst”. Wat meer vlijt en ijver is de boodschap die zeker binnen is gekomen. Want in deze volgende stap in zijn leven, zal hij zelf het leren moeten oppakken. Met uiteraard leren van veel kennis, op vele fronten. Maar bovenal is het ook de fase waarin hij zichzelf nog meer zal ontdekken. Een spannende periode de komende jaren.
 
Als mentor van trainees bij Achmea, zie ik dat ook na de middelbare school en het voortgezet onderwijs de zoektocht blijft. De zoektocht naar de visie op het leven en je eigen ik. Het is een voorrecht om jonge talentvolle collega’s te mogen vergezellen op hun ontdekkingsreis in het werkzame leven op zoek naar hun eigen ik en talenten. En ook daar gebruik ik dezelfde woorden: het is jouw toekomst, je bent er zelf verantwoordelijk voor. Ik kan hooguit een spiegel voor houden en een duwtje in de rug geven. En een keer vallen is niet erg, gewoon weer opstaan en verder. Ook dat hoort bij ontdekken!

 

Opmerkingen

mooie wijze woorden

Leuke blog Thea!

groet,
Suzanne Meijnen
 op 1-2-2013 9:50

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code