[0]

Greed is good?

Winst is leidend. Althans, zo dacht ik altijd als ik mijn spaarcentjes in aandelen stopte. Rekening houden met de maatschappij is leuk, maar zolang ik daar als aandeelhouder maar niet de prijs voor hoefde te betalen.

“The point is, ladies and gentleman, that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right, greed works. Greed clarifies, cuts through, and captures the essence of the evolutionary spirit. Greed, in all of its forms; greed for life, for money, for love, knowledge has marked the upward surge of mankind.”
 
Bovenstaande is ooit geopperd door een bekende speculant en later gebruikt in de film Wall Street. Michael Douglas speelt in die film de verpersoonlijking van het kapitalisme: een man die niets schuwt om maar zo veel mogelijk winst te maken in een zo kort mogelijke tijd. Het is een spreuk van decennia terug, maar die nog steeds actueel is. Heeft dezelfde hebzucht SNS niet in een crisis gestort die heeft geleid tot nationalisatie?
 
Bij de divisie waar ik nu werk (divisie Zorg en Gezondheid) heb ik absoluut niet het gevoel dat we bovengemiddeld hebzuchtig zijn. In de gezondheidszorg is het niet geoorloofd om overmatig winst te maken. Tegelijkertijd nemen wij zelf ook onze verantwoordelijkheid door bijvoorbeeld een portefeuille aan te houden die de maatschappelijke diversiteit vertegenwoordigd. Dit betekent voor mij en mijn collega’s dat we vaak verder moeten kijken dan alleen cijfers en verder dan alleen de winstpotentie. Dat is wel even een andere insteek dan ik gewend ben vanuit mijn studie!
 
Momenteel zijn we ook bezig ons te verdiepen in hoe wij als bedrijf ervoor kunnen zorgen dat we waarde toevoegen voor de klant. Denk bijvoorbeeld aan het informeren van de verzekerde om hem of haar zo te helpen in zijn zorgkeuze. Hoe mooi zou het zijn als mensen in de toekomst niet alleen tv’s of mobieltjes met elkaar vergelijken maar ook ziekenhuizen op basis van de geleverde kwaliteit!
 
Op hetzelfde moment liggen er nog vele uitdagingen op dit gebied en zullen dit soort initiatieven niet altijd in de winst doorklinken. Dit soort ideeën en initiatieven zorgen bij mij wel voor veel positieve energie, want op deze manier voegen we direct waarde toe voor de klant! Zo zie je maar weer: greed is not always good!

Opmerkingen

En

wat doet dit nu voor jouw eigen beleggingen? Kijk je daar nu ook anders tegenaan?
 op 22-2-2013 11:42

Timo

Goede vraag. Ik ben meer gaan inzien dat winst op de korte termijn, ook bij beleggingen, veel minder belangrijk zijn. Tegelijk ben ik echter ook niet Roomser dan de paus; ik vind het wel belangrijk dat ik uiteindelijk een leuk rendement behaal.

Ik vind het daarnaast wel interessant dat het steeds makkelijker wordt om maatschappelijk verantwoord te beleggen. Als ik wat meer gespaard heb dan ga ik dan ook wel wat opties overwegen om zo een mooie balans te creëren in mijn portefeuille.
 op 22-2-2013 16:02

Waarde creëren voor de klant

Hoi Timo,

In mijn periode als business controller bij GFS (facilitair bedrijf) zagen wij waardecreatie als volgt: niet-klant onderscheidende dienstverlening aanbieden tegen de laagste prijs, wel-klant onderscheidende dienstverlening mag tegen een meerprijs mits de marginale kosten opwegen tegen de marginale opbrengsten. Bij het facilitair bedrijf spreken we uiteraard over de interne klant (de divisies). Hoe kijken jullie hier tegen aan bij de divisie zorg? Wat verstaan jullie onder klantwaarde?

Groet Jarl

 
 op 27-2-2013 13:08

Timo

Hoi Jarl,

Jouw definitie ben ik inderdaad vaak tegen gekomen en zo denken we er ook vaak over binnen de financiële kolom.

Binnen zorg is het belangrijk dat we kijken naar de verschillende spelers in het "zorgveld"; de verzekerde (de klant op straat), de zorgverleners (de ziekenhuizen) en de verzekeraars (wij, als Achmea). Een nieuw initiatief moet (in mijn ogen dan) voordelen bieden voor alle spelers.

De uitdaging is om de verschillende voordelen te kwantificeren (bijv. hoeveel is de klant bereid om ervoor te betalen) zodat je nieuwe intitiatieven goed kan beoordelen 
 op 28-2-2013 14:29

Studie en wat wil je bereiken op de lange termijn

Hallo Timo,
Ik vroeg me af wat je zelf hebt gestudeerd en wat jouw ambities zijn op de lange termijn.
 op 4-3-2013 23:48

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code