JE BENT ZELF HET VENSTER WAARDOOR JE NAAR DE WERELD KIJKT

Thea Freudenberger [48]
Programmamanager

Even niet vergaderen

Het nieuwe werken, al geruime tijd niet meer nieuw. Achmea is één van de voorlopers als het gaat om het nieuwe werken. Waarbij met name Interpolis als één van de eersten in Nederland het concept introduceerde. En vervolgens ook organisatiebreed doorvertaalde. Want plaats- en tijdonafhankelijk werken omvat meer dan flexibel en thuiswerken. Het heeft ondermeer invloed op de teamsamenwerking en op leiderschap.

In Apeldoorn is de nieuwe Achmea Campus geheel gebouwd volgens dit gedachtegoed. Het is een open, transparant gebouw. De campus is (in)gericht op samenwerking, over de aandachtsgebieden en merken heen. Zo komen we tot oplossingen en innovaties waar de klant echt wat aan heeft. En elke stoel is een werkplek. Een heerlijke plek om te werken!
 
Wel merk ik dat de dagen op kantoor vol zitten met vergaderingen en bijeenkomsten. De dagen vliegen voorbij. ‘Echt’ even werken, dingen afmaken zijn de werkzaamheden voor een dag thuiswerken. In alle rust even doorpakken en afmaken. Maar ook voor ruimte voor creativiteit. Op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Heerlijk om zo te kunnen werken, maar het raakt voor mij ook een dilemma.
 
Want ontstaan niet de beste ideeën bij het koffieapparaat. Even snel bijpraten gebeurt vaak terloops in de wandelgangen, waarbij onverwachts de mooiste samenwerkingen ontstaan. Een luisterend oor voor een collega met een hulpvraag, echt met elkaar in gesprek gaan. Een dag op kantoor is juist waardevol en meer dan van afspraak naar afspraak te jagen.
 
Navraag leert dat er meer collega’s zijn met het gevoel dat vergaderingen de agenda bepalen. Vergaderingen voorkomen we niet en ze zijn zeker een nuttig instrument. Maar het kan wel minder, korter, staand, beter voorbereid of soms gewoon ook even niet. Binnen onze divisie gaan we op de aloude conventiedoorbrekende methode van Centraal Beheer Achmea ingrijpen: de ‘Even niet vergaderen’ week. Een geweldig initiatief.
 
In de week van 15 tot en met 19 april schoont iedereen zijn/haar agenda en is aanwezig op kantoor in Apeldoorn of Leeuwarden. De spelregels zijn simpel. Er zijn geen vergaderingen, maar we zoeken elkaar op als dat écht nodig is. De vergaderzalen blijven leeg. Even echt kort met een groepje wat zaken bespreken kan natuurlijk, maar dan liefst staand en niet in een vergaderzaal. Maandag tot en met vrijdag steken we met elkaar de handen uit de mouwen. Van directie tot specialist, we zijn op de werkvloer. Ook op vrijdag! Uiteraard vallen bezoeken aan klanten buiten beschouwing, want daar doen we het uiteindelijk allemaal voor.
 
Herken je dit gevoel? Doe je ook mee? Kunnen we onze ervaringen delen. Samen even niet vergaderen! 

 

Opmerkingen

Hier word ik blij van!

Als oud Achmeaan en ex-projectmanager van het Achmea Werkconcept word ik blij van zo'n initiatief :-). Ga zo door!

Groeten,
Maaike
 op 4-4-2013 11:41

Een krachtig initiatief en sluit aan op de behoefte; medewerkers voelen zich gehoord!

Als coach en trainer bij HNW herken ik de behoefte van medewerkers aan informeel contact/overleg in de wandelgangen en hoe doe je dat nu? Dit krachtige initiatief kan dit doorbreken.

Groet,
Ity Hardy
Bevlogen en Vitale medewerkers
www.ityhardy.nl 
 op 10-4-2013 12:36

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code