ELKE REIS BEGINT BIJ DE EERSTE STAP

Marloes van der Meulen [43]
Adviseur Acceptatie en Beheer

Relatiedag Rondom Pensioen

Ruim 350 klanten van Centraal Beheer Achmea hebben zich in de afgelopen weken opgegeven voor de Relatiedag Rondom Pensioen in het ontmoetingsgebouw van de campus in Apeldoorn. Centraal Beheer Achmea wil haar klanten graag bijpraten over de laatste pensioenwijzigingen in het regeerakkoord en de gevolgen van de economische crisis voor het pensioen.

Gisteren was het zover!

De middag begon met een paneldiscussie onder leiding van Frits Huffnagel en Prem Radhakishun. Panelleden zijn: Bianca Tetteroo, Willem Vermeend, Leon Vincken, Hans Calis en Lans Bovenberg. De sfeer zit er direct goed in. Er gaan geen handen in de lucht als Frits Huffnagel vraagt: “Wie heeft zijn pensioen goed geregeld?”. Willem Vermeend reageert daarop met: “Tot vorig jaar hadden we het beste pensioensysteem in de wereld. We zijn gezakt naar de tweede plaats. Omdat we er teveel over praten”.

Bianca Tetteroo (divisievoorzitter Pensioen en Leven van Achmea) verwacht dat pensioen, zorg en wonen steeds meer gaan integreren. Dat geeft financiële ruimte als het nodig is. En zegt ze: “we moeten af van de illusie dat absolute zekerheid te koop is”.

Een levendige discussie volgt waarbij de zaal actief betrokken wordt. Geen pensioen opbouwen is het creëren van een groot maatschappelijk probleem in de toekomst. Er moet wat veranderen en we maken het te ingewikkeld. Is een basis pensioenverzekering een oplossing? Vergelijkbaar met de basis zorgverzekering? En is het beter dat medewerkers zonder tussenkomst van hun werkgever pensioen opbouwen? Allemaal vragen waar geen directe oplossingen voor zijn. Wel kunnen we concluderen dat dankzij de crisis het pensioenbewustzijn flink toegenomen is.

campus.jpg

Na de paneldiscussie geeft sneldichteres Dominique Engers een treffende samenvatting van het afgelopen uur. Waarbij ze de lachers op haar hand krijgt door de ontmoetingsruimte een “Apenheul zonder apen” te noemen (verwijzend naar de decoratieve zandbulten om ons heen) en Willem Vermeend te citeren: ”zelfs een stofzuiger biedt geen zekerheid”.

We gaan direct door naar het volgende onderdeel van het programma. Deelnemen aan verschillende huiskamersessies. Met sessies als: Is beleggen gokken met je pensioen? Het risico van rentenieren, de Pensioenschijf van Vijf en de visie van Achmea over de oudedagsvoorziening in 2020.

Ik schuif aan bij de sessie “Trekhaak gezocht”. Je droomreis hoef je niet uit te stellen tot na je pensioendatum. Dat blijkt wel weer. Tjerk Ridder reisde in 2010 met zijn caravan en zonder auto van Utrecht naar Instanbul langs drie culturele hoofdsteden. Het realiseren van dromen vraagt om concrete acties en dat heeft hij prachtig in beeld gebracht.

Na afloop ontmoet iedereen elkaar weer voor een hapje en een drankje en praten we bij met onze klanten. Rondom het thema pensioen viel er vandaag veel te lachen, maar werd ook pijnlijk duidelijk dat er de komende jaren hard gewerkt moet worden aan oplossingen. Voor nu en in de toekomst.

 

Opmerkingen

Er zijn geen opmerkingen bij dit bericht.

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code