JE BENT ZELF HET VENSTER WAARDOOR JE NAAR DE WERELD KIJKT

Thea Freudenberger [48]
Programmamanager

Met hart en ziel

Met hart en ziel: woorden die voor mij symbool staan voor passie en gedrevenheid. Voor gevoel en menselijkheid. Alles wat ik doe, probeer ik te doen vanuit mijn hart en ziel. Het staat ook voor de medische kant, het hart als kloppend centrum van ons menselijk lichaam. We kunnen niet zonder. Een vriendin die aan het sterfbed van haar vader had gezeten, vertelde mij dat op het moment dat het hart van haar vader stopte met kloppen, zij zijn ziel uit zijn lijf voelde trekken.
 
Vorige week ontmoette ik Janneke Wittekoek, een geweldige cardioloog met passie voor het vrouwenhart. Janneke sprak tijdens de Algemene Ledenvergadering van Women in Financial Services (WIFS). Met een delegatie WIFS leden waren we te gast bij Zilveren Kruis Achmea in Leiden, waar Janneke Wittekoek als spreker de kers op de taart was van de bijeenkomst. Haar boodschap kwam recht uit het hart.
 
Het was ook het moment waarop ik afscheid heb genomen van het bestuur van WIFS. Een jaar lang heb ik mij daar met veel betrokkenheid en plezier voor ingezet. Met de portefeuille communicatie als aandachtsgebied was er altijd genoeg te doen. Toch merkte ik bij mijzelf dat ik er niet alle aandacht aan kon geven die ik zou willen. Mijn baan is geweldig, maar ook intensief en soms flink onvoorspelbaar. Ook ben ik nog actief in een lokale stichting gericht op kinderontwikkeling. Daarnaast ben ik betrokken bij www.beleefjesmaak.nl een mooi initiatief, gericht op smaakontwikkeling en gerichte recepten na chemobehandeling.
En natuurlijk het allerbelangrijkste: mijn gezin en dierbaren, het kloppend hart van mijn bestaan, verdienen alle aandacht. De balans raakte verstoord, het werd tijd voor het maken van keuzes. Daarom heb ik eerder dan de bedoeling was als bestuurslid afscheid genomen van WIFS. Uiteraard zal ik als lid actief blijven. Ik draag het thema diversiteit in de financiële sector een warm hart toe, maar het besluit te stoppen als bestuurslid WIFS voelt goed.
 
Deze keuze sloot naadloos aan bij het verhaal van Janneke Wittekoek. Zij nam ons mee in de impact van ons drukke bestaan op onze psyche en ons (vrouwen)hart. Janneke Wittekoek haar missie is om vrouwen bewust te maken van het belang van een nauwlettend oog op hun eigen gezondheid. Ze vertelde gepassioneerd over het vrouwenhart en het belang van een evenwichtige leefstijl, preventie, voeding en beweging.
 
Het was schokkend om te horen dat in Nederland hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 zijn bij vrouwen. Per dag sterft er 1 vrouw in het verkeer, 6 vrouwen als gevolg van borstkanker en 57 vrouwen als gevolg van hart- en vaatziekten. Bij de mannen ligt dit laatste aantal op 53.
 
Janneke Wittekoek nam ons mee in het verschil in het hart van vrouwen en mannen, bijvoorbeeld het verschil in het proces van aderverkalking. Dit kan leiden tot verschillen in symptomen van een (aankomend) hartinfarct bij mannen en vrouwen. De huisartsen en cardiologen herkennen daarom de klachten van vrouwen vaak nog onvoldoende. De klachten van vrouwen lijken vaak niet op de typische ‘mannen’klacht, zoals druk op de borst tijdens inspanning en pijn in linkerarm en -schouder.
 
Janneke Wittekoek confronteerde met de risicofactoren en benadrukte het belang van bewegen. Maar bovenal benadrukte zij ook het belang van op tijd relaxen. Bewegen èn relaxen zijn van groot belang om goed voor je eigen hart te zorgen. En daarbij hoort het maken van keuzes.
 
Het was een wake-up call. Misschien toch maar weer de hardloopschoenen uit de kast halen en gaan trainen voor de Centraal Beheer Midwintermarathon volgend jaar? Bewegen! Mijn hart en ziel neigen meer naar Relaxen! Daarom eerst komende week lekker vrij, vakantie. Eens rustig overpeinzen hoe ik beide kan combineren.
 
   
 

Opmerkingen

Er zijn geen opmerkingen bij dit bericht.

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code