ELKE REIS BEGINT BIJ DE EERSTE STAP

Marloes van der Meulen [43]
Adviseur Acceptatie en Beheer

Sabbatical?!

De Achmea CAO kent vele verlofsoorten. Van een paar wil je het liefst nooit gebruik maken (kort- of langdurig zorgverlof en/of mantelzorgverlof, in te zetten bij ernstige ziekte in gezin of naaste familie). De ander vind je zo normaal geworden, dat je er niet bij stil staat dat je er best veel van hebt (verlofdagen). Een hele bijzondere verlofsoort is de sabbatical leave. Nu de levensloopregeling niet meer bestaat, is het wel een regeling geworden die je direct in de portemonnee raakt. Tijdens je verlof (minimaal 2, maximaal 6 maanden) krijg je geen salaris. En bouw je in deze maanden geen vakantietoeslag en eindejaarsuitkering op. Wel loopt de pensioenopbouw door en betaal je de eigen bijdrage van de pensioenpremie.

In 2009 nam ik mijn eerste sabbatical leave. Toen volledig bij elkaar gespaard met de levensloopregeling. We zetten een droom om in een actie (zes weken rondtrekken met een camper, samen met onze peuter en kleuter) en ik heb daarna nog een maand niks gedaan. Echt n.i.k.s, behalve zandtaartjes bakken. En na de rust met nieuwe energie weer aan het werk gegaan. 2009 blijft in de herinnering als het jaar 'dat ik een sabbatical nam'.

We namen ons voor: als er vijf jaar voorbij zijn en het kan financieel, dan gaan we er weer voor! Inmiddels is mijn aanvraag voor de zomer van 2014 goedgekeurd. Dit keer nog zonder vaste plannen. Wat gaan we doen met ruim 10 weken vrij? 

Een week detoxen in Portugal of vier weken in mijn eigen achtertuin met mijn eigen groenten en fruit? Ga ik me vrijwillig ergens voor inzetten en voor welke organisatie? Wil ik in alle rust een diploma halen? Hoever kunnen we komen met ons vakantiebudget en hoelang gaan we weg? Ga ik in de resterende tijd fotoboeken maken, kozijnen verven of iedereen bezoeken tegen wie ik zei: 'we spreken binnenkort af' en waarbij het er toch nog niet van kwam? Allemaal vragen. Waarbij ik me heel goed besef, dat het, in deze tijd, hele luxe vragen zijn.

Ik verwacht dat de invulling van deze periode min of meer vanzelf gaat. Niet alles willen plannen, ruimte voor het toeval over kunnen laten. Wat komt er op je pad als je extra veel tijd hebt om stil te staan? Ook dat hoort voor mij bij een sabbatical. Wel verwacht ik dat er volgend jaar zomer weer onuitwisbare indrukken ontstaan. Die ook weer van waarde zijn bij de uitvoering van je werk daarna....

Wat zou jij doen in een 'bezinningsperiode' of wat deed je? Ik ben heel benieuwd naar jouw droom of ervaring!

 

Opmerkingen

Er zijn geen opmerkingen bij dit bericht.

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code