WEES JEZELF EN MAAK HET VERSCHIL

Evelien Bulle [32]
Teamleider Klantenservice

Vertrouwen op goede zorg

In de wachtkamer
Als trainee zorginkoop heb ik vanuit verschillende hoeken de gezondheidszorg mogen aanschouwen. Hierdoor kan ik niet rustig in de wachtkamer zitten tijdens een bezoek aan mijn huisarts. Stiekem gluur ik rond; is de praktijk rolstoel toegankelijk? Wordt de hygiëne goed uitgevoerd? Maar naast rondkijken, luister ik vooral. Ik luister naar de gesprekken van andere patiënten; wat vinden ze van de zorgverleners? Worden ze met respect behandeld? Gaat het maken van een afspraak soepel? Wordt er echt antwoord gegeven op de gestelde vragen? Allemaal vragen waarvan jij als patiënt wenst dat ze positief beantwoord worden.

Communicatie
Tot slot proef ik de sfeer! Wat wordt er besproken met collega’s? Goede communicatie tussen de artsen en assistenten is belangrijk. Onenigheid bij het personeel komt de kwaliteit van zorg niet ten goede. Soms stelt de IGZ een afdeling onder verscherpt toezicht, zoals vorig jaar is gebeurd bij het VUMC, omdat de samenwerking en communicatie van longchirurgen niet kon worden gewaarborgd.

Samenwerken
Als collega’s goed samenwerken zorgt dat voor een goede werksfeer waarin collega’s elkaar durven aan te spreken op hun gedrag en werkzaamheden. Samenwerking waarbij kennis wordt gedeeld, zoals het bespreken van casuistiek vind ik heel waardevol.
Specifiek in de zorg vind ik dat met meerdere ogen naar een patiëntcasus kijken tijdens een multidisciplinair overleg, maar ook het “vier-ogen principe” bij het toedienen van medicatie, basis principes voor goede zorg zijn. Ik vind dat deze basis principes voor iedereen in Nederland geregeld moeten zijn.

Vertrouwen
Ik heb tijdens het traineeship gezien dat met het inkoopbeleid en de contractering van Achmea  deze basale zorgverleneraspecten worden uitgevraagd bij zorgverleners. Als de zorgverlener hier eerlijk en transparant over antwoord, kan ik erop vertrouwen dat ik maar ook de rest van Nederland goede zorg krijgt. Dat willen we toch allemaal?

Opmerkingen

Er zijn geen opmerkingen bij dit bericht.

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code