ELKE REIS BEGINT BIJ DE EERSTE STAP

Marloes van der Meulen [43]
Adviseur Acceptatie en Beheer

De Pensioenexpeditie - Laat je verleiden

Ruiken aan je pensioen. Op tafel staan drie glazen, afgedekt met een dekseltje. Ik ruik...natuur, fris, zoet. Geuren hebben een enorm effect op je verbeelding en geur brengt de verbeelding op gang vertelt Tanja Deurloo. Ik ben aanwezig bij de Pensioenexpeditie in het congrescentrum van Achmea in Zeist. Achmea investeert veel in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en deze conferentie is er een mooi voorbeeld van. 

De vierde editie van de Pensioenexpeditie staat in het teken van de verbeelding van de toekomst. Een dag vol interessante sprekers, workshops, dans en schilderen als Dali.

Allemaal jong

Dagvoorzitter Wilma de Bruijn van de Achmea Academy heet ons hartelijk welkom. En vraagt of er ook jongeren in de zaal zitten. Tientallen handen in de lucht, ook die van mij. We voelen ons tenslotte allemaal nog zo jong! Ze roept op om anders te gaan denken, om op een andere manier met je klanten om te gaan. Laat je verleiden, het is geen crisis meer, we staan aan het begin van een nieuw tijdperk. Maar hoe doen we dat, wat hebben we daar voor nodig?

Circulaire economie

Else Bos (CEO van PGGM) heeft een duidelijk beeld bij de toekomst en vraagt: Is de toekomst voorstelbaar? PGGM is net als Achmea een coöperatie. 600.000 leden kunnen meedenken. En dat je een coöperatie bent, is van invloed op de oplossingen die je kiest. Bij PGGM zeggen ze: "Pensioen is meer dan geld alleen". Uit onderzoek blijkt dat gepensioneerden gezondheid, een eigen huis en de angst voor eenzaamheid belangrijker vinden dan een goed pensioen. Volgens Else Bos gaan we ons in de (nabije) toekomst andere vragen stellen: " wat heb ik nodig" in plaats van "waar heb ik recht op" en "gaan we het samen regelen en hoe doen we dat dan?". We zullen toegroeien naar een circulaire economie. Niet meer: produceren, kopen, gebruiken en vernietigen. In plaats van vernietigen of recyclen: herstellen. En als het herstellen in eigen land gebeurd, creëer je nieuwe banen. Ze neemt als voorbeeld een broodrooster: wordt geproduceerd in China, door ons gekocht, gebruikt. Broodrooster kapot? We gooien hem weg en kopen een nieuwe. Maar kunnen we hem ook laten repareren, zodat we geen behoefte hebben aan een nieuwe? En hoe ziet een circulaire economie eruit bij de thema's wonen, zorg en pensioen? De pensioenleeftijd is een digitale grens. Dat moet veranderen, keuzevrijheid bieden vanuit wat mensen bezighoudt is beter dan keuzevrijheid bieden vanuit een systeem. Ze pleit voor minder geldgedreven oplossingen. Geen Zwitserlevengevoel meer. Een leven lang leren en werken combineren met vrijwilligerswerk en mantelzorg. En zegt ze: “Solidariteit moet minder anoniem worden, betrek jongeren en kinderen er al vroeg bij”.

tweet 1.jpg

Pensioencommunicatie kost 3 miljard

Van Bianca Tetteroo (divisievoorzitter pensioen en leven bij Achmea) horen we dat er ruim drie miljard aan pensioencommunicatie is besteed. In een van de workshops gaan we in gesprek met jongeren. Die blijken van die drie miljard nog niet veel gezien te hebben! We gaan langer werken. We zijn zelfs al langer gaan werken, zegt Prof. dr. Joop Schippers en dit is vrij geruisloos gegaan. "We accepteerden het. De crisis maakt dat bedrijven terugvallen in traditioneel werven van nieuwe medewerkers. Ging het erg goed met een bedrijf, dan deden ze nog wel eens "gek". Ze namen vrouwen en allochtonen aan, wat nu gelukkig heel gewoon geworden is. De winst staat onder druk en daardoor kiezen ze liever voor een jongere werknemer, dan voor een 60+er. Nu komen ouderen nauwelijks nog aan het werk, maar in de toekomst zullen ze hard nodig zijn". Hij pleit ervoor om veel te investeren in hun opleiding en vaardigheden.

Maak het simpel

Jeroen van Breda Vriesman (lid Raad van Bestuur Achmea) merkte het ook tijdens een etentje. Hij zegt: “Er worden eenvoudige vragen gesteld, maar er is geen antwoord op te geven. We hebben de markt, de regels en de impact van de maatregelen te complex gemaakt. We zitten in een transitie. Het is zeker geen sprint, het is een marathon”. Karin Schwandt maakt complexe informatie op een heldere manier inzichtelijk met infographics. Ze liet ons op de achterkant van een bordje pensioen en de dekkingsgraad uitleggen aan de hand van een tekening. We moeten toch met elkaar in staat zijn om op termijn het complexe pensioenstelsel op een A4tje te krijgen?

tweet2.jpg

Terugblik

Je bent niet jong meer als je haar van het Jeugdjournaal kent. Marga van Praag, 67 jaar, laat ons zien dat het helemaal niet erg is om door te werken. Zij was de hele dag aan het werk en het resultaat zie je hier.  

Een dag die je aanzet tot nadenken en tot de verbeelding spreekt. Nadenken over de toekomst, actueler dan ooit. De expeditie duurt voort!

workshop.jpgzaal2.jpg

Opmerkingen

Er zijn geen opmerkingen bij dit bericht.

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code