ALS JE MAAR LANG GENOEG ACHTER DE KUDDE AAN LOOPT, KOM JE VANZELF IN DE STRONT TERECHT

Leonie Teeuwen [30]
Management Trainee

Een wereld van verschil

Een ding is zeker: verzekeren in Cambodia is niet hetzelfde als verzekeren in Nederland. Er zijn verschillen, grote verschillen. Van dit verschil kon ik zelfs van achter mijn bureau in Nederland een beeld vormen maar op de momenten dat ik in Cambodia een fieldtrip maak, word ik weer even stil.

Begin februari zijn Jaap en ik twee dagen naar een van de twee projecten geweest. Het kantoor van My Family’s Health is een onderdeel van het regionale ziekenhuis van de provincie en hier werken drie projectmedewerkers en 9 promotors die het grootste gedeelte van de week in de dorpen zijn om de verzekering te promoten en verkopen. Een groot contrast als je dit vergelijkt met Nederland. Kun je je voorstellen dat er iemand langskomt in je dorp of wijk om het belang van een zorgverzekering uit te leggen? Ik niet. Reden te meer om een dag mee te gaan met een aantal verzekeringsagents naar de dorpen.
 
DSC_0241.JPG

Aangekomen in het dorp, werden we meegenomen naar het huis van een van de dorpsleiders voor een dorpsmeeting. Een aantal van de aanwezigen had al een verzekering, sommigen zijn geïnteresseerd en weer anderen hebben geen interesse. Een zwangere vrouw vraagt of ze een echo mag maken om het geslacht van haar baby te bepalen. Helaas, er worden alleen echo’s vergoed als ze denken dat er iets met moeder of kind aan de hand is. Ze zal dus nog even moeten wachten tot ze weet of het een jongen of een meisje wordt. Een contrast met Nederland, waar de echo in de meeste gevallen verzekerd is en vaak nog vele (extra) ‘pret-echo’s’  aan de geboorte vooraf gaan.

DSC_0286.JPGDSC_0351.JPG

In een ander dorp vertelt een van de aanwezigen een succesverhaal. Hij werd ernstig ziek en is geholpen in het Khmer Soviet Hospital in Phnom Penh (de hoofdstad) en is er weer helemaal bovenop gekomen. Dit is de kern van verzekeren, waarin het verschil niet zo groot is met Nederland. We verzekeren ons tegen risico’s die we zelf niet kunnen dragen.

Helaas zijn onze verzekerden of vroegere verzekerden vaak niet tevreden met de kwaliteit van de gezondheidszorg in Cambodia. Waar je in Nederland in steriele omgeving wordt geholpen, is dat hier in de publieke gezondheidszorg vaak niet het geval. We zijn op dit moment aan het kijken hoe wij hier als microverzekeraar kunnen bijdragen aan de kwaliteit van gezondheidszorg. Een andere manier van uitbetalen aan zorginstellingen, private klinieken in de polis opnemen en ervoor zorgen dat er een goede service wordt geboden in de ziekenhuizen. Een aantal focuspunten waar we de komende tijd mee aan de slag gaan, verbeterpunten waarmee we hopelijk een stapje dichterbij het verzekeren in Nederland komen.

Verschillen en contrasten in de gezondheidszorg. Ze zijn zo ontzettend zichtbaar als je Cambodja vergelijkt met de westerse gezondheidszorg. Een wereld van verschil, maar een wereld waarin we bezig zijn deze verschillen te verkleinen en de contrasten te vervagen.

P1020904.JPG

Opmerkingen

Mooi en benieuwd

Mooi stukje Leonie. Ik ben erg benieuwd naar je verhalen als je er weer bent!
 op 12-3-2014 9:22

Trots!

Heel trots!
 op 12-3-2014 12:04

To the point

De essentie Leonie, helder en bondig duidelijk voor mij met mooie voorbeelden. Hou dat vol.
 op 1-4-2014 14:27

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code