VERSCHIL IS ER NIET, DAT MOET JE MAKEN

Esther Verstraaten [45]
HR specialist

De uitdaging van het solliciteren

​Het is vrijdag 1 november 2013. De trein rijdt het station van Leiden binnen. Aan mijn linkerhand het imposante gebouw van Achmea. Een aantal maanden geleden had ik niet kunnen bedenken dat ik hier zou gaan werken. Terwijl de trein stopt en ik uitstap vraag ik mij af waarom ze nu mij aangenomen hebben en niet iemand anders?

Was het mijn cv? Dat is toch waar de eerste beoordeling en selectie plaatsvindt. Ik heb een cv, dat “anders” is. Het begint direct op de eerste pagina met wie ik ben, wat ik kan en wat mijn meerwaarde is voor de organisatie. Kort en krachtig samengevat. Ooit opgesteld toen ik in Londen woonde, waar mijn man destijds werkte. Ik zocht werk in de financiële sector precies op het moment dat de crisis zijn intrede deed. Niet het beste moment om te gaan solliciteren. Tientallen brieven verder en nog steeds niet op gesprek uitgenodigd. Het werd tijd voor serieuze maatregelen. Dus ik ging naar de cursus “How to make an impact”. Kort gezegd kwam het er volgens deze cursus op neer dat het ging om de manier waarop je gegevens presenteerde. En het bleek te werken. Het leverde destijds geen baan op, maar wel een aantal gesprekken.

Gewapend met een, naar mijn mening goed cv, betrad ik, inmiddels weer terug in Nederland, de arbeidsmarkt. Maar het kan er op papier nog zo goed uitzien, het komt uiteindelijk toch allemaal neer op “het gesprek”.

Bij Achmea was een vacature bij P&O binnen de divisie Zorg & Gezondheid. Ze zochten een kandidaat met kennis van het vakgebied en bij voorkeur ook met kennis van financiën. Daar kwam bij dat deze vacature de ruimte bood om mijn uren uit te bouwen. Na een periode van ziekte was dat voor mij een belangrijke voorwaarde om weer te kunnen gaan werken.

Ik had een goed eerste gesprek bij Achmea. We besproken mijn cv, werkervaring, mijn ambities. Het bijzondere aan dit eerste gesprek was dat ik geen idee had wat de uitkomst zou zijn, terwijl ik daar meestal wel een “gevoel” bij heb. Maar wat vooral bijzonder was, was dat ik een enorm goede indruk van Achmea kreeg. Ook als ik niet zou worden uitgenodigd voor een vervolggesprek had ik een ontzettend positief beeld van deze werkgever. Zelden een interviewer gehad die zo enthousiast kon vertellen over zijn eigen carrièrepad. Deze organisatie biedt kansen! Gelukkig kwam er een tweede gesprek want mijn interesse was gewekt. Dit gesprek leek in niets op het eerste. Een goede voorbereiding is het halve werk, zo dacht ik. Gewapend met feiten over de organisatie en de gestelde doelen en ambities, begon ik aan het gesprek. Kom maar op met die lastige vragen! Nou, dat werd een ander verhaal. Want wie was nu eigenlijk de persoon achter dat cv? Daar ging het over. Mijn improvisatievermogen werd flink op de proef gesteld. Totdat ik mij bedacht dat ik helemaal niet zo hard hoefde na te denken over wat ik allemaal zou gaan vertellen. Gewoon mezelf blijven.

En dat heeft gewerkt. Er was over en weer een klik, een match. Ik als persoon paste bij de organisatie. En dat is waar het uiteindelijk om gaat. En zo komt het dat ik op 1 november 2013 door de draaideur het Achmea gebouw in Leiden betreed. Mijn eerste werkdag is begonnen….

Wil je weten of werken bij Achmea voldoet aan de verwachtingen die gewekt zijn tijdens de sollicitatieprocedure en ben je nieuwsgierig naar wat ik nu doe? Lees dan mijn volgende blog!

Opmerkingen

Leuk geschreven...

Met humor geschreven en leuk. Prettig leesbaar. En motiverend, dat ook!
 op 13-10-2014 18:07

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code