JE BENT ZELF HET VENSTER WAARDOOR JE NAAR DE WERELD KIJKT

Thea Freudenberger [48]
Programmamanager

Punten en komma's

Goede voornemens bij de start van een nieuw jaar, ik doe er niet aan. Er wordt ook weer volop over geschreven. Waarbij er al vanuit wordt gegaan dat deze goede bedoelingen toch niet worden behaald. Dat motiveert op voorhand al niet.

Wel heb ik vorig jaar op 1 januari met mijn gezin stil gestaan bij wat een ieder in 2014 wilde bereiken, realiseren, meer doen, of juist niet meer doen. Het woord goede voornemens kwam daar niet aan te pas. Het resulteerde in een mooi gesprek, vooral met mijn kinderen over waar zij dat jaar een volgende stap in wilden maken. Zoals voor mijn dochter het kunnen gaan naar de middelbare school van haar keuze. Als doel om voor te gaan. Een droom om te verwezenlijken. En geen vrijblijvend voornemen, dat toch al na de eerste maand strandt.
 
Vorige week hebben we de persoonlijk beschreven, kleurrijke kaarten er weer bij gepakt. Om een jaar later samen de balans op te maken. Het was bijzonder om van de ander te horen hoe degene vond hoe je gevaren was het afgelopen jaar op een specifiek thema. Een avond vol genot, met een lach en een traan.
 
Kijkend naar hetgeen ik een jaar eerder het papier had toevertrouwd realiseerde ik mij weer dat dromen richting geven om na te jagen. Maar dat de realiteit weerbarstig is. Sommige dromen en doelen zijn niet gehaald, soms niet verrassend en soms onverwachts. En blijken sommige thema’s juist ook voor de langere termijn. 
 
Maar bovenal zijn er vorig jaar ook dingen op mijn pad gekomen die ik vooraf niet had voorzien. Ik volg een richting, maar weet soms de juiste route en de bestemming ook niet. Dat wil ik vooral zo laten. Daarom zet ik achter een aantal thema’s die ik had genoteerd voor 2014 geen punt, maar een komma. Die neem ik graag mee naar dit nieuwe jaar.
 
Wel realiseer ik mij dat als ik terugkijk op 2014 ik in een aantal situaties een komma heb gezet, waar ik achteraf sneller, directer een punt had kunnen zetten. Dat ik situaties nog een kans geef of toch onvoldoende naar mijn gevoel heb geluisterd. En dus een komma zet en (nog) geen punt. Waarbij ik later tot het besef kom dat ik die punt al eerder had kunnen zetten. Dit jaar zal ik waar nodig de komma zeker plaatsen, maar ook niet schromen de punt wat vlotter neer te zetten. Ik verheug me op dit nieuwe jaar!

Opmerkingen

Er zijn geen opmerkingen bij dit bericht.

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code