INNOVATION DISTINGUISHES BETWEEN A LEADER AND A FOLLOWER

Bas Lijten [37]
Principal Architect

Carrières

Iedereen heeft wel eens zo’n dag: een dag die, onbedoeld, door verschillende gebeurtenissen in het teken staat van een bepaald thema. Afgelopen vrijdag had ik er weer zo eentje. De dag begon met het samenvallen van twee gebeurtenissen: De start van twee nieuwe carrières en het einde van een mooie loopbaan bij Achmea, welke wordt voortgezet op een bijzondere nieuwe locatie. Door deze twee gebeurtenissen ben ik gaan nadenken over mijn eigen carrière.

 

 

De start van twee nieuwe carrières bij Achmea

Een aantal maanden geleden heb ik een idee ingebracht bij ons model office (een afdeling waarbij we onderzoeken hoe we technologie, in de breedste zin van het woord, kunnen toepassen). Een idee over hoe we iBeacons kunnen gebruiken om effectiever met onze vergaderkamers om te kunnen gaan.
 
Voor dit vraagstuk  is een afstudeeropdracht gedefinieerd, waar Tim van de Burgt en Remi Sloot de afgelopen periode hard aan gewerkt hebben. Tim en Remi hebben samen mobiele applicatie en een backend service ontwikkeld, waarmee een medewerker middels zijn telefoon in een vergaderkamer kan inchecken, zodat de gereserveerde vergaderkamer ook als “bezet” wordt geregistreerd. Komt niemand uit de vergadering opdagen, dan wordt deze vergaderkamer vrijgegeven en kunnen andere werknemers hier gebruik van maken. Middels de mobiele app zien de werknemers waar de dichtstbijzijnde vrije vergaderkamer is, zodat er geen tijd wordt verspeeld aan het “ergens vinden van een vrije vergaderruimte”.
 
De mobiele applicatie is ontwikkeld in Cordova, Ionic en angularJS. Dit zijn frameworks waarmee je cross-platform applicaties kunt ontwikkelen, welke zich aanpassen naar de native user interface van de telefoon én waarmee je gebruik kunt maken van de ingebouwde hardware voorzieningen, zoals bijvoorbeeld GPS, bluetooth en de camera. Voor de backendservice is gekozen om een WebAPI te bouwen in ASP.Net WebAPI 2, waar middels Entity Framework de database koppeling is gebouwd voor de administratie van vergaderkamers. Tevens is er een koppeling met Office 365, zodat we met de Office 365 Unified API eenvoudig afspraken in de calender kunnen zetten en vergaderkamers kunnen reserveren.
 
Vrijdag 19 juni zijn de heren daadwerkelijk afgestudeerd. Ze hebben beiden een 8,5 gehaald, een punt waar je trots op kunt zijn! Gelukkig hebben zij allebei een aanbieding van Achmea geaccepteerd, waardoor zij ook onze directe collega’s gaan worden!

 

Het eind van een carrière

Precies op het tijdstip van Tim en Remi’s afstuderen, had ik een gesprek met een collega die per 1 juli vertrekt bij Achmea. Een prachtige carrière van 15(!) jaar, waarbij een schat aan ervaring en kennis is opgebouwd over Achmea, verzekeren en architectuur. Mijn collega vertrekt niet zomaar, maar gaat een droom vervullen: wonen en werken in het buitenland. Een schitterende kans bij een verzekeringsmaatschappij in Zwitserland, waar hij aan de rand van Zürich gaat wonen, met uitzicht op de met sneeuw bedekte bergtoppen. Ik snap hem helemaal na zo’n kans, maar persoonlijk baal ik hier enorm van, ik had nog graag erg veel van zijn inzichten en ervaring willen leren.
 

Mijn eigen carrière

Deze twee gebeurtenissen zetten mij wel tot nadenken: Ik bevind me bijna precies in het midden tussen de twee mijlpalen op de virtuele tijdlijn. Hoe ben ik in de functie gegroeid die ik nu vervul, maar nog belangrijker, wat wil ik in de toekomst? Wil ik hetzelfde pad als mijn collega bewandelen, naar het buitenland. Wil ik tot aan mijn pensioen bij Achmea blijven werken? En welke functie wil ik in de toekomst vervullen? Dat zijn zaken waar je wellicht niet altijd over nadenkt of wilt nadenken. ’s Middags werd ik er zelfs toe gedwongen: onderwerp van de twee-wekelijkse bila tussen mijn manager en mij was de status van mijn compas en het groeiplan.
 
Iedereen bij Achmea is verplicht om zijn compas en groeiplan in te vullen en bij te houden. In het compas staan SMART gemaakte werkafspraken die je helpen om je werk goed te doen. Aan het einde van het jaar word je hier op beoordeeld, dus het is belangrijk om deze goed op orde te hebben. In je groeiplan leg je vast hoe je de komende jaren wilt groeien, wat je ambities zijn en hoe je dit wilt gaan doen.
 
Zelf trok ik de conclusie dat ik nog steeds op mijn plek zit: Ik heb na 7 jaar nog steeds enorm plezier in mijn werk en ga zelden met tegenzin naar het werk. De uitdagingen, de vernieuwingen en de techniek: het is voor mij een perfecte combinatie met voldoende uitzicht op doorgroeimogelijkheden. Of ik over 5 jaar een management functie vervul, of bij enterprise architectuur ga werken? Beide opties zijn mogelijk, maar zoals ik er nu tegen aankijk, blijf ik lekker waar ik zit. Voldoende uitdaging, vernieuwing en techniek.

Opmerkingen

Er zijn geen opmerkingen bij dit bericht.

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code