CHOOSE YOUR BATTLES

Renée Engel [31]
Juridisch adviseur Intake & Advies

Surprise Surprise

​Ken je ze nog? Die kleine automaten naast de deur van de supermarkt. Het was altijd een verrassing wat er uit kwam. Een piepkleine speelgoedauto, een bouwpakketje, een slijmerige nep spin of als je echt geluk had een kauwgom inclusief neptatoeage.
Vandaag zag ik er weer eentje staan, wachtend op degene die zijn geluk kwam beproeven. Ineens bedacht ik me dat zo’n gelukzoeker wel heel erg veel overeenkomsten had met mij, als juridisch adviseur bij de Stichting Achmea Rechtsbijstand.

Want, eenmaal aan de hendel te hebben gedraaid weet je niet welke plastic bal de jouwe wordt. Het is altijd spannend, dat moment van onwetendheid, de fase tussen het draaien aan de hendel en het naar beneden rollen van de plastic bal.
 
In deze twilight-zone bevind ik me dagelijks. Eén druk op de knop van mijn telefoon en ik krijg een klant aan de lijn die zijn juridische positie wil weten, maar belangrijker nog; geholpen wil worden. Waar de speelgoedautomaat een vrij beperkt assortiment kent en de kans vrij groot is dat een slijmerige spin je tegemoet komt, is de juridische vraag die je krijgt zelden hetzelfde. Keer op keer word je weer verrast met een nieuwe situatie; Een aannemer die met de noorderzon is vertrokken,  een net gekochte auto die na enkele voortvarende kilometers sputterend tot stilstand komt, de buurman die zijn beveiligingscamera gericht heeft op de woonkamer van de overbuurman, een werkgever die besluit 10% van het loon van zijn werknemers te korten of een datingbureau dat geen geschikte dates levert. En dit is slechts een kleine greep uit de ruim 165.000 vragen die we jaarlijks bij de Stichting Achmea Rechtsbijstand krijgen.
 
Peinzend kijk ik nog een keer naar dat ijzeren apparaat, dat een patent lijkt te hebben op het leveren van direct geluk en tevredenheid. Van binnen lijk ik iets te voelen wat verdacht veel op jaloezie lijkt. Want waar dit patent, gezien de betekenis, eerder is toe te kennen aan een jurist, kan ik een klant vaak, maar niet altijd goed nieuws vertellen. Hoewel het te hulp schieten in de aard van ons juridische beestjes zit, is er helaas niet altijd een oplossing of een recht te halen. Dames en heren, als nieuwe blogger van Achmea, heet ik u van harte welkom in de wereld van de juridisch (on)begrensde mogelijkheden!

Opmerkingen

Re: Surprise Surprise

Leuk stuk Renée, ik moest meteen denken aan de Forrest Gump kreet 'life is like a box of chocolates. you'll never know what you gonna get.'
 op 7-10-2015 12:36

Re: Surprise Surprise

Hoi Renée,

Wat een talent!! Ik vind het heel leuk geschreven en kijk uit naar je bijdragen!!

Groetjes,

Frederike
 op 7-10-2015 13:00

Re: Surprise Surprise

Mooie beeldspraak, Renée, ik had die overeenkomst tussen mens en machine nog niet eerder gezien :)!

Groet,
Thomas
 op 7-10-2015 16:57

Re: Surprise Surprise

Leuk geschreven!
Groetjes Marjolein
 op 8-10-2015 13:51

Re: Surprise Surprise

Super leuk geschreven Reneé!!

Groetjes Simone
 op 14-10-2015 19:43

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code