CHOOSE YOUR BATTLES

Renée Engel [31]
Juridisch adviseur Intake & Advies

Type betweter

Een jurist wordt vaak ook wel een zeurkous, een muggenzifter of een betweter genoemd. De Dikke van Dale omschrijft een betweter als: “Iemand die alles beter wil weten; een wijsneus”. Als je het deze jurist/betweter vraagt; niet echt een omschrijving waar de positiviteit en hartelijkheid van afdruipt.

Als je wordt uitgemaakt voor betweter, wordt het woord vaak vergezeld met een wat zure, afkeurende blik. Soms wordt het woord niet eens uitgesproken en blijft het bij de zeer duidelijke non-verbale communicatie. “Men” houdt niet van betweters, het is me inmiddels pijnlijk duidelijk geworden.

Vandaag ga ik de barricades op, om ons betweters in een wat gunstiger daglicht te zetten. Het is namelijk geen schande om iets te weten en leergierig te zijn. Scientia Potentia Est, oftewel: kennis is macht*. Kennis is er om anderen te helpen. En als laatste, maar niet minder belangrijk, kennis is er om gedeeld te worden.
 
Na bovenstaand pleidooi is het niet zo erg meer om een betweter te zijn, toch? Wil je weten of je ook een betweter bent? Doe dan onderstaande test.
 
1) Ben je een afgestudeerd HBO of WO jurist?
Zo ja, zie vraag 2.
 
2) Bekijk je graag alle opties en mogelijke scenario's?
Zo ja, zie vraag 3.
 
3) Voel jij je comfortabel bij het toepassen van je verworven kennis?
Zo ja, zie vraag 4.
4) Wil je met jouw kennis problemen/vraagstukken/geschillen van bekenden en onbekenden oplossen?
 
Heb je alle vragen met ja beantwoord? Dan mag ik je feliciteren, je bent een betweter!
 
Ik kan me voorstellen dat je nu ook op zoek bent naar een plek “waar je mag weten”. De afdeling Intake & Advies van de Stichting Achmea Rechtsbijstand is een veilige haven en warm bad voor betweters. Er lopen er inmiddels een stuk of 125 van rond. We horen graag van je!
 
 
*Voor de liefhebbers: uitspraak is van Francis Bacon (1561 – 1626).

Opmerkingen

leuk!

superleuk berichtje, ik vind het stiekem ook fijn een betweter te zijn. gr brigitte kilian
 op 16-11-2015 15:49

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code