BE YOURSELF. EVERYONE ELSE IS TAKEN

David de Wilde [30]
Management Trainee

Waar succes de gevaarlijkste vijand is van creativiteit, is crisis wellicht de grootste vriend

 Ik verblijf sinds een maand in het land waar de economische crisis het hardst zijn tol heeft geëist. Het land waar 1 op de 3 winkels leeg staat, 30% van de bevolking werkloos is, de lonen historisch laag liggen en dat allemaal terwijl de prijzen in de supermarkt  vergelijkbaar zijn met Nederland. Je kan het waarschijnlijk al raden; ik verblijf de komende 6 maanden in Griekenland.

Ben ik hier dan op de goede plek? Hier kan ik alleen maar volmondig ‘ja’ op antwoorden. Vanaf het moment dat mijn vliegtuig de lucht in ging richting Athene ben ik aangestoken met een vlaag van enthousiasme. Om tijdens mijn traineeship een opdracht te mogen doen in Griekenland, het land wat de afgelopen 6 jaar trending topic was in de collegezalen tijdens mijn studie economie, beschouw ik als een hele gave kans. Ik ben erg benieuwd naar het beeld dat ik de komende maanden ga krijgen door zelf te ervaren hoe het is om te leven in een land in crisis.

Ik gebruik deze blog graag om het positivisme van de Grieken uit te lichten. Een crisis brengt namelijk ook mee dat mensen creatief omgaan met de mogelijkheden die ze hebben. Door het gedaalde aanbod van banen bij de grote werkgevers trekken veel jongeren naar andere Westerse landen. Toch zijn er veel talentvolle jongeren die het wél aandurven om hier te blijven. Zo beginnen veel jonge entrepreneurs voor zichzelf met het opzetten van succesvolle start-ups. Denk hierbij aan het ontwikkelen van een handige website voor het beoordelen van taxi’s, of een slim in elkaar gestoken app waar je voor elk moment van de dag een dokter bij jou in buurt kunt vinden. Deze successen hebben tot een golf van opkomende creatieve ondernemingen binnen Griekenland geleid.

Toegegeven, het is natuurlijk maar een kleine ontwikkeling om écht impact te hebben op de Griekse financiële problemen. Toch zie ik de opkomst van deze innovatieve ondernemers als een voorbeeld voor de Grieken om vertrouwen te hebben in de toekomst. Want, zoals mijn leraar economie vroeger altijd zei: ‘In tijden van crisis moet je investeren’. En dit is precies wat Achmea nu in Griekenland doet. We zijn namelijk een uitdagend project gestart om producten te ontwikkelen voor de kleinere ondernemingen, waar ik op dit moment als trainee aan meewerk. Zo helpen we onder andere het segment van de opkomende start-ups, ons Griekse dochterbedrijf én wordt er geïnvesteerd in de Griekse economie. Genoeg redenen om hier nog even te zitten lijkt mij. Ik neem nog een ouzo.

Opmerkingen

David, Verlaat het schip!

Goedemorgen David,

Ik vraag me altijd af wat een slimme jonge student denkt te vinden bij een financiële dienstverlener. Wat drijft je? Waar wil je heen? Help me op weg en geef de antwoorden. Succes in Griekenland, het land dat aan de afgrond is gebracht door financiële dienstverleners als Goldmann/Sachs.

Groet, Ben
 op 28-12-2015 10:57

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code