[0]

Het Songfestival met een Databril op!

Hoi, ik ben Dennis. Vandaag neem ik de honneurs waar voor Chuck.
We kunnen er niet omheen. Het Songfestival was weer een groot succes! Ruim 4 miljoen mensen zagen dat Douwe Bob 11e werd. En dat Ukraine won.
De uitslag werd dit jaar anders bekend gemaakt dan normaal. Eerst sprak de jury zich uit, land voor land. Daarna werd de televote bekend gemaakt door de presentatoren. Tot op het laatst was het spannend. Australië en Ukraine kregen van de jury de meeste punten. Rusland, dat bij de bookies favoriet was, kreeg de meeste televote stemmen. Opvallend was ook dat Polen van de jury weinig punten kreeg, maar van het stemmende publiek juist erg veel.
Komt zo’n verschil tussen jury en het Europese publiek vaker voor?
songfestival16_1.png

In bovenstaande grafiek zie je ranking van de einduitslagen van de afgelopen 5 jaar.  Op de x –as de televote, en op de y-as de ranking van de jury. 3 van de 5 jaren waren jury en televote het eens over de uiteindelijke winaar. Over de andere 2 winnaars (Ukraine en Zweden in 2015) was er nauwelijks verschil.
 
In de overgrote meerderheid van de gevallen, zijn jury en televote het met elkaar eens:
songfestival16_2.png

Er zijn 2 clusters te vinden waar jury en televote radicaal van mening verschillen. Wat is daar aan de hand?

songfestival16_3.png

In het rood zien we links bovenaan een groep landen die veel punten krijgen van het stemmende publiek, maar weinig van de jury. Rechts onderin het omgekeerde beeld: veel punten van de jury en weinig van het publieksongfestival16_4.png
Het cluster rechts onderin zijn liedjes die hoog gewaardeerd worden door de jury: vaak in eigen taal gezongen, vakkkundig. Voor het Songfestival erg high-brow en smaak noch kraak. Verantwoorde muziek hoort niet bij het Songfestival blijkt maar eens J
Problematischer lijkt het cluster bovenin. Traditionele, volkse en  rechts georiënteerde landen, hebben volgens de jury niets te zoeken bij de uitstraling die het Songfestival heeft: openheid en vrijheid. Opvallend hierbij is dat Turkije de afgelopen paar jaar niet heeft meegedaan…..   
 
 

Opmerkingen

Songfestival

Geweldig Dennis :-) Volgend jaar naar Kiev!
 op 18-5-2016 10:01

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code