TO KNOW WHAT YOU KNOW AND WHAT YOU DO NOT KNOW, THAT IS TRUE KNOWLEDGE

Marc Hutten [45]
Senior Investment Specialist

Een duurzamere maatschappij, soms gelukkig heel dichtbij en tastbaar

Vorig weekend was ik op het Best Kept Secret festival in Hilvarenbeek. Dit is een 3-daags muziekfestival, waar in totaal ongeveer 40 (over het algemeen wat minder bekende) bands verdeeld over 5 podia optreden. In totaal kwamen er zo'n 25.000 bezoekers, variërend van jong tot oud. 

Ik was er samen met een goede vriend; we proberen ieder jaar minimaal een keer een dergelijk festival te bezoeken. Voor de melancholie, maar ook omdat het leuk is, overnachten we nog steeds zoals we dat in onze studentenjaren deden; in een koepeltentje op de festivalcamping. Dit jaar was het enigszins behelpen met het regenachtige weer ;-)

Wat me is opgevallen op het festival waren het grote aantal duurzame initiatieven. Om te beginnen het overnachten; wij doen dat dus al jaren, net als veel anderen, in ons koepeltentje. Het is de organisatie echter een doorn in het oog dat veel mensen hun misschien een paar dagen eerder goedkoop aangeschafte tentje na het festival gewoon achterlaten bij het afval. Er werd dit jaar daarom een prachtig alternatief aangeboden; slapen in afbreekbare kartonnen tenten.
 
WP_20160619_16_02_04_Pro.jpg
WP_20160618_12_08_56_Pro.jpg
Ook een goed initiatief was het statiegeld van 1 euro op iedere consumptie. Gevolg is dat op het hele terrein geen enkele slingerende plastic beker was te bekennen!
 
WP_20160619_15_14_11_Pro.jpg
Waar op dergelijke festivals het aanbod aan eten zich jarenlang beperkte tot friet en braadworst, is er tegenwoordig een ongelooflijk aantal internationale keukens, met vooral gezond en biologisch voedsel.
 
Ik kocht in de ochtend een kop koffie bij Tom's; de onderneming investeert een belangrijk deel van hun omzet terug in het land waar Tom's de koffiebonen heeft gekocht. Door de aankoop van mijn kop koffie, heb ik een inwoner daar een dag schoon water bezorgd.
 
WP_20160619_14_00_22_Pro.jpg
Het geld dat je aan het eind van het festival over had gehouden op je polsband-betaalchip, kon je na het festival automatisch op een goed doel laten storten.
 
Ik vond het mooi om op het festival te zien hoe concreet en dichtbij duurzame initiatieven kunnen zijn. In mijn dagelijks werk bij Achmea Investment Management is maatschappelijk verantwoord beleggen een van mijn aandachtsgebieden. Belangrijke thema's voor Achmea (en haar klanten) zijn klimaatverandering, arbeidsnormen gezondheid, mensenrechten en milieu (natuur). We zetten samen met onze klanten verschillende instrumenten in om op deze thema's ons steentje bij te dragen aan een duurzame samenleving. Met meer dan 100 miljard euro aan belegd vermogen zijn we voor heel veel partijen vanzelfsprekend een erg serieuze gesprekspartner.
 
Onze initiatieven zijn echter vaak erg strategisch van aard, en soms is het benoemen van heel concrete aanwijsbare resultaten dan best lastig. De concrete voorbeelden die ik vorige week op het festival voorbij zag komen, geven me inspiratie om met veel energie invulling te blijven geven aan de duurzame initiatieven van Achmea IM. Ook deze kleine stapjes maken uiteindelijk een verschil ..!!

Opmerkingen

Er zijn geen opmerkingen bij dit bericht.

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code