CHOOSE YOUR BATTLES

Renée Engel [31]
Juridisch adviseur Intake & Advies

Dateleed

Januari is de maand dat single Nederland zich massaal inschrijft op een datingsite. Het vinden van de ware liefde als goed voornemen. Weer eens wat anders dan meer gaan sporten.  Januari is dan ook het hoogseizoen voor datingsites.

Het leed dat daten heet
Voorzichtigheid is wel geboden, want de liefde is helaas niet alleen meer een kwestie van het hart, maar ook een nieuw speelveld voor oplichters.  Uit onderzoek blijkt dat een flink aantal liefdeszoekers slachtoffer zijn van datingfraude. De Fraudehelpdesk meldt dat Nederlanders in 2016 zo’n 4,5 miljoen euro betaalden aan “romantische” oplichters. Een behoorlijk lucratief speelveld dus.
 
De roze bril
Ook bij de Stichting Achmea Rechtsbijstand hebben we te maken met cliënten die zijn opgelicht door degene van wie ze dachten dat hij/zij een nieuwe liefde zou kunnen worden.
De oplichters gaan geraffineerd te werk om het slachtoffer in kwestie voor zich te winnen. Als het slachtoffer tot over zijn oren verliefd is, slaat de oplichter toe. Er gebeurt iets waardoor de “geliefde” plotseling geld nodig heeft.  De roze bril zorgt er helaas voor dat er niet meteen vraagtekens worden gezet bij dergelijke verzoeken en het geld wordt overgemaakt via onder andere Moneygram en Western Union. Dit laatste betekent dat de ontvanger onherleidbaar is. Wanneer de liefdeszoeker er achter komt dat er geen sprake is van ware liefde, is de vogel al gevlogen.
Slachtoffers adviseren we om aangifte te doen van datingfraude, maar de kans dat de dader gevonden wordt en het geld kan worden terug gevorderd is niet bijster groot.  De vraag is of datingsites iets valt te verwijten en of de schade eventueel verhaald kan worden op de betreffende site waar de oplichter zijn prooi heeft gevonden.
 
De kleine lettertjes
Datingsites propageren met een kans op “ze leefden nog lang en gelukkig”, maar beloven niet letterlijk dat je de ware liefde op de site gaat vinden. Een kleine steekproef wijst uit dat datingsites hun aansprakelijkheid hebben ingeperkt in hun algemene voorwaarden. Liefde en de kleine lettertjes, niet bepaald een romantische combinatie.
Zo hebben verschillende sites onder andere laten optekenen dat er geen garantie op succes of relatie wordt gegeven. Dat datingsites hun aansprakelijkheid willen beperken door geen garantie op succes of relatie te geven is te begrijpen. Dergelijke sites hebben geen resultaatverplichting, want de liefde blijft toch iets onvoorspelbaars.  Maar waar ligt de grens?
 
De liefdeszoekers hebben een overeenkomst met de datingsite. Datingsite en consument komen overeen dat de datingsite zich zal inspannen om profielen van consumenten die onwaarheden bevatten, misleidend zijn of waarvan anderszins duidelijk is dat ze schade of hinder kunnen toebrengen aan andere deelnemers te verwijderen, aan te passen of te blokkeren. Verder verbieden zij consumenten om onwaarheden te plaatsen. Dit biedt een opening: Indien er aangetoond kan worden dat de datingsite hier steken heeft laten vallen en/of nalatig is geweest, zijn er wellicht mogelijkheden voor het verhalen van schade, maar dit is een lastige weg. Immers, wie eist bewijst!
 
Veilig daten
De kans op een gebroken hart en een lege portemonnee verkleinen? Er is een keurmerk voor datingsites, Keurmerk Veilig Daten. Dit keurmerk is tot stand gekomen in samenwerking met de Consumentenbond. De aangesloten sites dienen onder andere een fel beleid te voeren tegen oplichting.
 
En anders?
 
 
 
NL9201_8.jpg

Wil jij als juridisch adviseur ook dergelijke zaken oplossen en als persoonlijk adviseur voor onze gedupeerde klanten optreden? Bekijk dan eens de openstaande vacature voor de functie van juridische adviseur Intake & Advies Civiel recht op https://www.werkenbijachmea.nl/Vacatures/Paginas/juridisch-adviseur-civiel-recht-tilburg-92287.aspx.
 

Opmerkingen

Er zijn geen opmerkingen bij dit bericht.

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code