ELKE DAG, EEN WERELD TE ONTDEKKEN

Peter van de Kamp [44]
Internal IT Auditor

Gamification, serieus zaken doen

Businessmodel

Zou jij andermans leven én je eigen leven op het spel zetten? Nee? Toch doet 89 procent van de jongeren het, als zij hun telefoon gebruiken in het verkeer. Interpolis, één van de labels van Achmea, ontmoedigt daarom het gebruik van de mobiele telefoon in de auto met de AutoModus app. Interpolis doet dit omdat deze afleider een belangrijke oorzaak is van ongelukken. De app voorkomt hiermee dus schadeclaims van blik en letsel. Interpolis kan zo korting geven op de premie als je voldoet aan de voorwaarden.

It’s in the game

Interpolis zet gamification in haar reclame campagne. Dat is een ludieke methode om een zakelijk doel te bereiken: minder claims, lagere premie, meer klanten. In de game is de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten behaalt. Hoe langer je rijdt én je smartphone niet gebruikt, hoe meer punten je krijgt. Voor elke kilometer, één punt. Maar, raak je 'm toch even aan, dan verlies je punten. Je kan ook een battle doen tegen een willekeurige tegenstander. Als je die wint krijgt, je punten extra. Het gebruiken van je mobiel wordt zo op speelse wijze ontmoedigd.

interpolisditkanjouookgebeuren.png

‘Dit kan jou ook gebeuren’

De AutoModus bestond al een jaar. Maar begin juli lanceerde Interpolis een nieuw media offensief, genaamd ‘Dit kan jou ook gebeuren’ om de game opnieuw onder de aandacht te brengen. Interpolis zette een video online, die direct 'viral' ging. Niet alleen op internet, maar ook op televisie was daar aandacht voor. Het filmpje maakt fijntjes duidelijk dat autorijden en mobiel gebruiken niet samengaan. Interpolis laat dit via een experiment zien. Vooraf stellen enkele proefpersonen nog dat het best kan. Totdat ….. ze botsen met lege dozen en een piepschuim auto. Gelukkig maar. Ze zien dan toch wel in dat ze ontsnapt zijn aan een tragische situatie. In de nabespreking schuift Koen aan. Koen is ervaringsdeskundige en vertelt openhartig over zijn ongeluk. Petje af, het is geen kattenpis. Alle deelnemers aan het experiment zijn onder de indruk en beloven hun leven beteren. Ook ik kon mijn emoties niet onderdrukken.

DoNotDisturbWhileDriving

Tijdens de Keynote van haar ontwikkelaars conferentie in juni kondigde Apple een 'nieuwe' functie aan. Apple heeft de AutoModus ingebouwd in de nieuwe versie van iOS. Ze noemt dit DoNotDisturbWhileDriving. Een toepasselijke naam, lijkt me. Goede actie van Apple! Zo kan de hele wereld een stuk veiliger autorijden. Bij mijn weten heeft Android standaard geen vergelijkbare functie (reacties graag). Dus aan alle bezitters van een iPhone (5s of recenter) de oproep: Gebruik deze functie! Voor uitleg verwijs ik naar iCulture. Let op, je verdient dan geen punten, maar je rijdt wél veiliger.

Laat deze kans niet liggen!

Opmerkingen

Ik ben om!

Op het terras in de zon gelezen Peter. Paradox in de titel en pakkende opening door middel van een vraag; zet aan tot verder lezen; super!
Je verbindt een alledaags menselijk vergrijp aan technieken die we ook allemaal dagelijks gebruiken. Wat mij betreft een geslaagde blog met effect op mijn eigen gedrag.
 
Veel succes met schrijven verder!
Hartelijke groet, Heidi de Koning, Feedback
 op 28-7-2017 10:01

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code