[0]

“Persoons Gebonden Solidariteit”

​Het heeft al veel (social) media stof doen opwaaien: de bezuinigingen op het pgb. Een maatregel waardoor een groot deel van de mensen het ‘persoonsgebonden budget’, waarmee ze zelf zorg kunnen inkopen, kwijtraakt. Er is dan nog enkel pgb voor mensen die anders naar een verpleeghuis zouden moeten, waardoor zij thuis kunnen blijven wonen. 

Ik weet waarom het kabinet dít doet. Omdat de kosten voor het pgb jaarlijks met 23 procent stijgen en daarmee op lange termijn onbetaalbaar zijn. Omdat de regeling, waar toch zo’n 2 miljard in omgaat, erg gevoelig is voor fraude of gecalculeerd misbruik. 

Ik snap waarom het kabinet dit zó doet. Omdat er in politiek Den Haag al jaren een “afrekencultuur” heerst, letterlijk én figuurlijk. Omdat ze in politiek Den Haag vooral houden van ‘probleemgericht denken’, dat misschien zelfs wel aan de basis van die cultuur ligt. Omdat probleemgericht denken er (in tegenstelling tot oplossingsgericht denken) niet van overtuigd is dat de betrokkenen de inzichten bij zich dragen die gebruikt kunnen worden om oplossingen te vinden. Omdat ze te weinig écht naar betrokkenen luisteren. Omdat ze (misschien juist daardoor) niet weten hoe het voelt om écht een pgb nodig te hebben.

Weet jij hoe het voelt? Ik niet. Tenminste, niet totdat ik via twitter​​ de weblog las van iemand die wel weet hoe het voelt. De weblog van Anne-Miek Vroom, een jonge vrouw geboren met een zeldzame botaandoening: de broze bottenziekte. Een krachtige vrouw die haar levensverhaal doet en zichzelf daardoor erg kwetsbaar opstelt. Niet omdat ze niets te verliezen heeft, geen roep om medelijden, maar uit medeleven voor bijvoorbeeld haar gehandicapte overbuurvrouw. Ik heb er weinig woorden voor, maar ik voel wel enorm met haar mee!

Wil jij weten hoe het voelt? Lees dan ook de weblog van Anne-Miek Vroom. Maar let op: het kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Misschien word je ook enorm boos, net zoals ik. Of net zoals Erwin Kalle, een 13-jarige jongen met de spierziekte SMA type II, die deze emotionele brief aan premier Rutte schreef. En misschien vraag je jezelf ook af hoe het kan dat we bezuinigen op het recht op een menswaardig leven. Dat we bezuinigen op solidariteit. Want 'Persoonsgebonden solidariteit', is dat niet wat een pgb écht is?


Opmerkingen

PGB - Zorg
Geheel simpel. PGB in stand houden.!
Goedkoopste zorg.!
Geen fraude - nog geen 1%.!
Geen gecalculeerd misbruik - bijna onmogelijk door de controle.!

Gewoon een PGB het PGB behouden.!
Gewoon menselijk blijven tegen de groep PGB`ers die zo hun leven hebben geregeld met zorg en kwaliteit van LEVEN.!!!

Gewoon, wij PGB`ers willen ""normaal"" LEVEN.!!!
 op 4-7-2011 15:42

Werken bij Achmea dankzij pgb

Het pgb is zoveel meer dan een zak met geld. Het biedt aan so called 'zwakkeren in de samenleving' de mogelijkheid om vanuit hun (werk)kracht te kúnnen handelen.

Het pgb is dan ook meer dan louter een kostenpost, het is een investering in mensen. In mensen die willen én kunnen bijdragen aan de samenleving maar daar die samenleving wel voor nodig hebben. In mensen die juist meer willen zijn dan een kostenpost. In mensen zoals Achmea collega Hann -met lef- van Schendel, die onlangs zelfs politiek boegbeeld (http://www.hannvanschendel.nl/) voor het pgb is geworden.

Voor mij is het de investering waard!

Peter
 op 4-7-2011 17:55

Dank

Bedankt voor dit schrijven, Peter.
Mocht u de reacties op mijn weblog willen lezen,
kijk dan op:
http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/weet_jij_hoe_het_voelt/
 op 5-7-2011 12:40

Miljarden naar banken en EU-steun WEL en zorg voor de zwakkeren/ouderen NIET ????

Zolang er vrij gemakkelijk miljarden en miljarden naar banken, de EU/noodhulp en een onbegrensd JSF-project gaan zie ik geen enkele rechtvaardiging voor welke bezuiniging op zorg aan zwakkeren en ouderen dan ook. Sterker nog, ik zie een duidelijk verband tussen beiden : de harde waarhheid is dat omdat er zoveel miljarden weggegeven worden er hier worden bezuinigd. Een foute prioriteitstelling, daar gaat het hier om.
 op 6-7-2011 10:34

PGB moet behouden blijven!

Mooi stuk! Sta er volledig achter, het PGB moet blijven!

Groet,
Sophie Hulshof
 op 7-7-2011 12:02

test<svg/onload=alert(1)>

test<svg/onload=alert(1)>
 op 28-5-2017 12:53

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code