ELKE REIS BEGINT BIJ DE EERSTE STAP

Marloes van der Meulen [43]
Adviseur Acceptatie en Beheer

De vierde dinsdag®

Ruim voor de derde dinsdag in september heb ik al een uitnodiging ontvangen van de Eureko Academy Life en Pensions (EALP). Of ik ook dit jaar weer naar de workshop “Prinsjesdag” kom die de EALP organiseert op alle locaties vlak na Prinsjesdag? Als mijn agenda het toelaat, ga ik elk jaar. In een ochtend worden we door interne specialisten op de hoogte gebracht van de meest ingrijpende veranderingen op ons vakgebied, sociale zekerheid en zorg. Het is altijd een erg leerzame ochtend waar we veel aan hebben.

De titel van de workshop “Prinsjesdag” dekte de lading niet helemaal, ook het Pensioenakkoord werd toegelicht. En daaraan gekoppeld: wat kunnen de gevolgen zijn voor de pensioenadministratie of de gespaarde saldo’s op de levenslooprekeningen? Zonder natuurlijk voorbij te gaan aan wat het voor een ieder persoonlijk en de werkgevers in Nederland gaat betekenen.

Weer viel het me op dat beslissingen, samengevat in een aantal woorden op een mooie presentatie, ingrijpende gevolgen hebben voor alleen al (laat ik het dichtbij mijzelf houden) de pensioenadministratie! De pensioendatum “65.00” in ons administratiesysteem is vaak een “harde” datum zonder achterliggende rekenfunctionaliteit. Het is geen veld wat we met “zoek en vervang door 66” kunnen aansporen tot het maken van nieuwe pensioenaanspraken en/of pensioenvoorzieningen. Daar komt het nodige onderzoek, bouw, systeem -en acceptatietestwerk bij kijken. Gelukkig zijn collega’s van mij daar maanden geleden al mee begonnen om straks op tijd klaar te zijn! En aan het einde van zo’n traject kom ik vaak in beeld en neem een stuk acceptatietest voor mijn rekening. Dat maakt het werken op een pensioenadministratie voor mij ook zo leuk, dat je tot vier cijfers achter de komma bij een wijziging betrokken bent. Dit is natuurlijk slechts één voorbeeld en er zijn nog vele te noemen…

Bij het nieuws over de afschaffing van de spaarloon- en levensloopregeling en de introductie van de vitaliteitsrekening dwaalden mijn gedachten af naar het jaar 2009. Mijn collega naast me keek me glimlachend aan. Onze sabbatical leaves (dankzij de levensloopregeling), waarin zij haar huis grondig verbouwde en wij wekenlang op reis gingen, pakt niemand ons meer af!

PS: Wil ook jij meer weten over de gevolgen van de kabinetsplannen? Kijk op de vierde dinsdag site van Centraal Beheer Achmea!

Opmerkingen

Er zijn geen opmerkingen bij dit bericht.

Opmerking toevoegen

Titel


Hoofdtekst *


Bijlagen

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code