Met front-end development het leven van klanten makkelijker maken

Het ontwerp van websites moet duidelijk zijn. En de applicaties die erop draaien, makkelijk te gebruiken. Dat is waar Tim Haaksma, front-end developer bij Centraal Beheer (onderdeel van Achmea), hard voor loopt. Tijdens zijn studie Communicatiewetenschap aan de Universiteit Twente specialiseerde hij zich al in UX-research. Die ervaring neemt hij mee in zijn huidige developmentsrol bij Achmea. 

Sinds 2018 werkt Tim Haaksma uit Deventer bij Centraal Beheer in Apeldoorn. “Zo’n grote organisatie was best een beetje intimiderend voor mij als beginner. Maar ik kwam er al snel achter dat het bedrijf interessant is voor zowel ervaren mensen als voor nieuwe mensen. Je begint in ‘een klein hoekje’ met het oplossen van een puzzel. Waar je aan werkt, zie je direct terug, want het wordt meteen in gebruik genomen. Omdat Achmea zo’n grote organisatie is, is er ontzettend veel te doen. Je hebt ruime mogelijkheden om van functie of team te wisselen en om door te groeien.”

Echt dingen bouwen

“Na mijn studie Technische Communicatie aan de Universiteit Twente keek ik uit naar een baan op het gebied van User Experience research,” vertelt Tim. “Daarbij gaat het om een zo goed mogelijke gebruikerservaring te creëren door te kijken naar de voorkeuren, behoeften en meningen van de gebruikers. In die zoektocht was ik eigenlijk ook op zoek naar werk waarin ik meer kon doen dan alleen research. Ik wilde ook graag dingen bouwen. Ik had alleen geen programmeerachtergrond en nog geen developmentvaardigheden. Vrienden van mij hadden een traineeship front-end development bij YoungCapital gedaan. Ze waren daar heel erg enthousiast over. Toen deze recruiter en detacheerder vroeg of ik bij Centraal Beheer van Achmea op gesprek wilde, vond ik dat ik het gewoon moest proberen. En wat bleek: er was een klik! Zowel met de organisatie als met het team.”

Lekker ‘hobbyen’

“Vervolgens werd ik twee maanden lang opgeleid in front-end-development. Dat was behoorlijk intensief,” grijnst Tim. “Tijdens de training heb ik mij vooral gefocust op de programmeertalen HTML5, JavaScript/Typescript, CSS/SASS en JSON. Dat zijn allemaal laagdrempelige talen, dus heel geschikt om in te stappen. Er zijn ook veel sites met tutorials over deze talen, zodat je er ook zelf lekker mee kunt ‘hobbyen’.”

Sparren met andere vakidioten

“Binnen Centraal Beheer hebben we tientallen front-end developers en binnen Achmea als geheel natuurlijk nog veel meer. Ik vind de sfeer binnen Achmea IT heel fijn. Wat ook heel prettig is: je kunt doorgroeien, veranderen van team, je verbreden of specialiseren. Maar je kunt vooral heel veel leren. Zeker als je werkt met mensen die allemaal een verschillende achtergrond hebben of bij andere bedrijven hebben gewerkt. Je helpt elkaar, krijgt goede feedback en tips. Eigenlijk ben je continu bezig met sparren met andere vakidioten. Ik vind het leuk om mee te denken met andere collega's. En ook dat we een community hebben waarin we elkaar allemaal verder helpen!” Nadat hij zijn traineeship succesvol had afgerond, was het tijd voor het ‘echte werk’. Tim ging aan de slag bij het Team Jalapeños van Centraal Beheer.

Applicaties bouwen met Angular

“Bij Jalapeños werkte ik aan het verbeteren van webpagina’s en applicaties waarop klanten zich kunnen oriënteren op verschillende schadeverzekeringen, en deze vervolgens ook kunnen afsluiten. Het ging onder andere om auto-, woon- en reisverzekeringen voor particulieren. Als ontwikkelplatform gebruiken we Angular. Eén van de voordelen daarvan is dat je er applicaties mee kunt bouwen die uit meerdere schermen en componenten bestaan, terwijl deze alleen worden geladen wanneer deze nodig zijn in de applicatie. Zonder dat hele pagina's moeten worden herladen. Dat is beter voor de performance, en voor de gebruiker loopt het soepel in elkaar over."

Databinding, pipes en directives

Tim geeft een voorbeeld: “Als je op zoek bent naar een verzekering, doorloop je als klant verschillende stappen. Je voert de benodigde gegevens in om je premie te laten berekenen. Als je vervolgens de verzekering wilt afsluiten, vul je je persoonsgegevens in. Al deze stappen hebben een ander scherm. Angular biedt ontwikkelaars veel handvatten om dit soort schermen overzichtelijk op te bouwen uit (herbruikbare) componenten. Het framework heeft een krachtige toolkit waar je nog meer hele toffe dingen mee kan doen als developer. Je hebt bijvoorbeeld databinding, pipes, directives en echt nog veel meer.”

Team Popcorn

“Vervolgens ben ik doorgestroomd naar het Team Popcorn, omdat er iemand wegging uit dat team. Het is het zusterteam van Jalapeños dus ik kende de mensen al,” vervolgt Tim met een vrolijk gezicht. “Daar werkte ik aan services voor mensen die al klant zijn van Centraal Beheer. Het interessante hieraan is dat het qua techniek heel anders is opgezet. Het melden van schade gebeurt via een heel grote flexibele asynchrone applicatie. En er ligt meer nadruk op klantfeedback. Hoe tevreden zijn mensen met het proces van schademelden?”

Positieve of negatieve gebruikerservaring?

“Dat laatste sloot heel goed aan bij mijn research aan de Universiteit Twente. Daarbij richtte ik me op de gebruikerservaring van mensen ten aanzien van diverse producten, waaronder ook sommige software. Met als onderzoeksvraag: wat zorgt ervoor dat producten een positieve of negatieve gebruiksvriendelijkheid of gebruikerservaring opleveren? Een van de onderdelen van dat onderzoek was, als mensen afhaken op een website, waarom ze dan afhaken. In Team Popcorn moesten we praktische dingen verzinnen om dat op te lossen. We keken naar klantfeedback, en op basis daarvan of er bugs waren die we zo snel mogelijk moesten oplossen. Of dat we nieuwe features moesten verzinnen die aansloten op waar naar werd gevraagd in de klantfeedback.”

The right tool for the job

“Het onderwerp interesseerde mij gezien mijn hiervoor genoemde achtergrond. Daarom denk ik hier graag in mee, ondanks dat ik me voornamelijk bezig hou met programmeren. Om mee te kunnen draaien in dit team moest ik ook allerlei nieuwe zaken qua techniek leren. Een voorbeeld is NgRx: een framework voor het bouwen van reactieve applicaties in Angular. NgRx is heel geschikt om de status van je applicatie mee te managen. Zeker voor applicaties zoals schademelden waarbij er veel verschillende componenten zijn die deze data nodig hebben. Bovendien komt veel data van externe bronnen en moeten verschillende processen asynchroon kunnen reageren op veranderingen in de data. NgRx is the right tool for the job!”

Team Stratus

Inmiddels is Tim alweer doorgegroeid naar Team Stratus. “Het was voor mij een heel spannende keuze want ik had het enorm naar mijn zin in het Team Popcorn. Maar ik werk hier bij Stratus aan een ontzettend cool project: het realiseren van een Design System. We bouwen componenten die door andere developers binnen de organisatie gebruikt kunnen worden. Zij willen graag keuze hebben uit meer bouwblokken om op een consistente manier applicaties te ontwikkelen. Ik vind het heel leuk te werken aan dingen waar mensen wat aan hebben. Bijvoorbeeld ervoor zorgen dat de interface er goed uitziet en gebruikers er gemakkelijk, intuïtief, mee om kunnen gaan. Dat had ik al bij Popcorn gedaan en bij team Stratus ga ik hierop door.”

Componenten library

“Al die bouwblokken die we als team ontwikkelen, verzamelen, rubriceren en documenteren we in een Design System. Dat doe ik samen met andere UX designers waaronder Laura Carlier en Mark Bodenstaff. Zij zitten ook in team Stratus. Zij komen in een ander artikel uitgebreid aan het woord. Iedereen die hier meer van wil weten, raad ik aan hun verhaal beslist te lezen!”

Luister onze podcast over hoe een betere flow miljoenen mensen kan helpen

Anke wandelt met Front-end Developer Tim Haaksma. Hij is druk bezig om de flows van het indienen van schadeclaims voor klanten zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hij maakte recent de overstap naar het team dat werkt aan de continuïteit en de toegankelijkheid van de website. Tim is van huis uit geen developer en vertelt hoe hij zonder specifieke vooropleiding binnen Achmea toch de kans krijgt om te blijven doen wat hij leuk vindt.

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!