Paul en Pim gaan samen voor de meest efficiënte verkoopapplicaties

Paul Font Freide is domeinarchitect voor webportalen van Achmea. Hij is ook verantwoordelijk voor API’s naar de backend-systemen ervan. Zijn collega Pim Romeijn test de hele keten: van portaal tot en met de backend-administratie. Controleert Pim nou het werk van Paul op bugs? Lang geleden was dat immers de gebruikelijke werkverdeling in IT. Tegenwoordig trekken frontenders en backenders gezamenlijk op in één team. 

Paul is, zoals hij het zelf zegt, “verleid door een IT-traineeship van Achmea”. Daarna is hij begonnen als full-stack developer voor websites. Dat deed hij onder meer met .NET en Javascript. Zowel interne verzekeringsagenten en acceptanten van Achmea als externe intermediairs gebruiken deze websites om zakelijke verzekeringen te verkopen.

Pakketpolis met veertig verschillende verzekeringsproducten

Inmiddels werkt Paul al ruim vijftien jaar bij Achmea en is hij uitgegroeid tot domeinarchitect van Schade Keten Bedrijven (SKB). Klanten zijn onder andere Rabobank-medewerkers voor Interpolis, intermediairs van Avéro Achmea en verkoopspecialisten van Centraal Beheer. Ook Achmea-acceptanten gebruiken het portaal voor de zakelijke markt. “Ik werk nu over acht teams heen,” vertelt hij. “Daarbij ben ik verantwoordelijk voor de keuzes in de front-end en API’s. Omdat we een enterprise-architectuur hebben, komt daar veel bij kijken. In SAP zitten alle verzekeringen. Klanten sluiten bij ons een pakketpolis af waarin zo'n veertig verschillende verzekeringsproducten kunnen zitten. Die bieden we aan in één premievoorstel. De verschillende producten hebben vaak raakvlakken met elkaar. Klanten willen natuurlijk niet betalen voor een dubbele dekking. Zeker niet omdat het in de zakelijke markt om bedrijfsactiviteiten kan gaan met miljoenen euro’s aan omzet. Mijn functie is om al deze IT-blokjes samen te voegen tot één functionele keten.”

Je bent nu verzekerd!

“Het is dus een ingewikkelde puzzel. Ook om dat allemaal goed in de IT-systemen te krijgen. En om die informatie er correct uit te krijgen als een klant een premievoorstel aanvraagt,” vervolgt Paul. “Daarvoor gebruiken we SAP Financial Services Policy Management (FSPM). Die roept de MSG (Munich Software Group) aan om te rekenen. Het is belangrijk dat dit snel gebeurt. Een verzekeringsagent gaat echt geen 30 seconden wachten totdat onze systemen eindelijk alle berekeningen hebben gedaan. We hebben SAP CRM uit onze synchrone keten gehaald, zodat de adviseur sneller resultaat op het scherm ziet. De wijzing in SAP CRM wordt uiteindelijk via een asynchroon proces verwerkt, voordat deze omgezet wordt tot een polis. Dat laatste gebeurt nog steeds via een synchrone koppeling met CRM vanwege de terugkoppeling op de klantacceptatie. Die zorgt ervoor dat je uiteindelijk de melding 'je bent nu verzekerd' op het scherm ziet.”

Verschillende merken bedienen met één whitelabel framework

“In 2021 heeft Achmea de keuze gemaakt om ook de eigen merken Avéro Achmea en Centraal Beheer te ondersteunen. Dat betekent dat we één generieke oplossing maken die de verschillende merken in hun eigen huisstijl kunnen aanbieden. Op basis van dit whitelabel framework bedienen we alle merken op maat. We breiden dat voortdurend uit en maken het telkens beter. Daar werken we nu met zes teams aan!”, vertelt Paul enthousiast.

Ik heb het hier altijd zó leuk gevonden!

Pim Romeijn werkt voor één van de teams die Paul aanstuurt. Ook hij werkt al lang bij Achmea: ruim 16 jaar. “De eerste tien jaar deed ik dat via een detacheerder bij Interpolis. Als je bij een detacheringsbureau werkt, is het de bedoeling dat je voor wisellende opdrachtgevers werkt. Maar ja, ik heb het hier altijd zó leuk gevonden, dat ik nooit voor een andere opdrachtgever ben gaan werken. Het fijne van zo’n groot bedrijf als Achmea is dat ik er altijd leuke nieuwe opdrachten voor mezelf heb kunnen vinden. Ik ben begonnen als junior tester en heb me doorontwikkeld tot senior testspecialist en testautomatiseerder.”

Vroeger zocht je naar fouten, nu werk je als team

“Het leuke van het testvak is dat je met veel verschillende dingen bezig bent. Ik ben met codes bezig maar niet met ‘hard coderen’. Ik heb ook veel contact met de klant. Vroeger was je als tester vooral op zoek naar fouten die ontwikkelaars in hun software hadden gemaakt.” (Lachend) “Die coderen vaak met een roze bril op. Als tester ging je er dan vervolgens met ‘de rode pen doorheen’. Nu werk je als team samen met ontwikkelaars en SAP-specialisten. Daarbij komt ook functioneel beheer om de hoek kijken. We hanteren het Scaled Agile Framework (SAFe), waarbij je met veel teams meerdere complexe producten ontwikkelt in een veranderende omgeving. Daarbij werken we met Protractor: een end-to-end testraamwerk voor Angular--toepassingen.”

Heel blij met Tosca

“We voeren ook regressietesten uit. Software moet regelmatig aangepast worden, bijvoorbeeld omdat de verzekeringsvoorwaarden, premies of regelgeving veranderen. Dan kunnen er fouten insluipen. Bij zo’n test controleren we of alles nog goed werkt na het doorvoeren van een wijziging. Volgende maand gaan we met de tool Tosca werken. Daar ben ik heel blij mee want je kunt er heel snel en goed end-to-end testen mee uitvoeren! Het is ook nog eens heel gebruikersvriendelijk.”

Als tester zoek ik de grenzen op

“Honderd procent testen bestaat niet. We maken altijd een risicoanalyse,” verduidelijkt Pim. “We vragen ons altijd af: hoe groot is de kans dat iets kapotgaat? En wat is dan de schade? Het maakt nogal wat uit of de kleur van een labeltje afwijkt of dat een premieberekening niet klopt. Of nog erger: dat iemand die op onze website inlogt op ‘Mijn verzekeringen’ en de premies en declaraties van iemand anders ziet. Tijdens het testen creëer je ook bewust foutsituaties. Bijvoorbeeld: wat gebeurt er als ik een veel te hoog bedrag intoetst? Krijg ik dan de foutmelding die ik verwacht? Als tester zoek je de grenzen op van de software.”

Eens een tester altijd een tester?

Testen klinkt bijna als een ambacht. Kun je je er verder in ontwikkelen? “Zeker,” antwoordt Pim beslist. “Je kunt testmanager worden maar je kunt je ook specialiseren. Intern bij Achmea zijn er heel veel doorgroeimogelijkheden, bijvoorbeeld naar testautomatiseerder. Of alsnog voor de richting van ontwikkelaar kiezen. En zoals ik al zei: als je een bepaald interessegebied hebt of bepaalde functie wil, kun je dat bij Achmea aangeven. Manager, scrummaster of full-stack web developer: kansen en doorgroeimogelijkheden genoeg.” Eens een tester altijd een tester? “Ik hou van testen en wil altijd in dit vakgebied blijven werken. En ik zou nog lang, heel lang bij Achmea willen blijven. Ik heb het hier nog steeds helemaal naar mijn zin!”

Luister onze podcast over "Verzekeringsaanvraag van dagen naar minuten"

Randal gaat op pad met domein architect Paul Font Freide. Hij werkt binnen Achmea voor de Schadeketen Bedrijven waar de grote zakelijke verzekeringen worden beheerd. In die wereld worden verzekeringen veel door tussenpersonen verkocht waardoor aanvragen eerder vaak dagen doorlooptijd nodig hadden. Als domein architect heeft hij het CRM-systeem op de schop gegooid en daarmee aanzienlijke versnelling in de doorlooptijd van aanvragen gerealiseerd. Paul deelt ook zijn inspiratietip, namelijk: ga eens naar buiten en zet je in voor de gemeenschap.

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!