Achmea Cloud Team bouwt fundering voor alle labels

Een cloudfundering leggen waar elk label van Achmea zelf verdiepingen op kan bouwen. Zo’n migratie naar de cloud is een complexe maar waardevolle uitdaging. Of zoals cloudprofessionals Juliën Zweverink en Joel Heyliger het verwoorden: “Het is een geweldig gevoel dat afdelingen op ons fundament systemen kunnen bouwen!”

Juliën Zweverink maakt als Azure Cloud Specialist deel uit van het Achmea Cloud Team. “Automatisering had altijd al mijn interesse en is zelfs mijn hobby,” vertelt hij gedreven. “Ik zag meteen de potentie van Azure. Zo’n modernisatie is een enorme uitdaging maar het resultaat is enorm! Het levert kostenvoordeel op, zorgt voor meer stabiliteit en betere schaalbaarheid en beveiliging. Van de overstap zelf moeten je collega’s zo weinig mogelijk merken. Hun werk gaat immers gewoon door.”

Automate Everything mindset

Als een van de eerste grote enterprises heeft Achmea een CI/CD-pipeline gemaakt met modulaire PaaS-resources. Met een pipeline per module kun je in hoog tempo voorspelbaar kwaliteitsproducten opleveren. Juliën geeft een voorbeeld: “We zijn gaan onderzoeken hoe we workloads het beste kunnen migreren. Voor meer dan 2.000 machines hebben we IaaS-workloads gebouwd. Dit hebben we vooral gedaan voor Windows. Met alle infrastructuur om dit te ondersteunen. Wat was het resultaat? De kwaliteit van onze IT-dienstverlening is enorm omhooggegaan. En de snelheid is ook veel hoger! Waar het vroeger maanden kostte om een nieuw platform uit te leveren, hebben we dit teruggebracht tot een release van 45 minuten. (Tevreden lachend) Dat is wat een Automate Everything mindset oplevert!”

The sky is the limit

Zijn collega Joel heeft via detachering ruim negen jaar bij Achmea gewerkt. De laatste periode bij het Achmea Cloud Team. Daar heeft hij het vak van cloud engineer geleerd: “Toen ik – na een tussenpauze ergens anders – weer bij Achmea terechtkwam, kreeg ik de kans om ermee verder te gaan.” Enthousiast vertelt hij verder: “Het is geweldig om hier met de cloud te werken! The sky is the limit. Achmea is een heel innovatieve werkgever. Voor zichzelf en voor medewerkers. Inhoudelijk is er ook heel veel variëteit. Je kan vandaag problemen oplossen, morgen bouwen en de dag erna testen.”

Heel fijn dat we alle labels dit kunnen bieden

“Vroeger werkten we met Sitecore,” vervolgt Joel. “Als een label van Achmea een nieuwe website wilde hebben, dan duurde het tot wel negen maanden voordat deze in de lucht was. Nu we cloud native werken, kunnen we een website binnen een kwartier online zetten! We beheren 117 bouwblokken voor andere afdelingen. Dan hebben we het over storage account, databases, keyvault, functionele applicaties, data-analyse, netwerkcomponenten, virtueel netwerk load balancers, et cetera. Het is heel fijn dat we alle labels en afdelingen van Achmea dit kunnen bieden.”

De laatste drie dagen van december

Eén van de grote voordelen van werken in de cloud is natuurlijk de schaalbaarheid. Joel: “De laatste dagen van december is het hier topdrukte. Dan kunnen mensen nog wisselen van zorgaanbieder voor het komende jaar. In die periode hebben we 95 procent van de jaarlijkse bezoekers op de websites die zorgverzekeringen aanbieden! Een gigantische piek. Als de website er dan uit ligt, kijken mensen verder. Vroeger losten we dat op door een heel snelle, hele dure server aan te schaffen. Die draaide altijd, terwijl we die capaciteit maar drie dagen per jaar nodig hebben. Bij Azure betaal je per uur. Zo besparen we veel op de kosten. En daar profiteren onze klanten ook van, omdat we ze goede producten tegen scherpe premies kunnen aanbieden! Plus: onze websites zijn altijd goed bereikbaar en razendsnel!”

Showcase voor Microsoft

“Wat ook heel bijzonder is, is dat we als Achmea met SAP HANA naar de cloud zijn gegaan,” vervolgt Juliën. “Een team developers heeft aan deze transitie gewerkt. Die hadden (nog) niet allemaal verstand van de cloud. Achmea heeft veel geïnvesteerd in de opleiding van deze mensen.” Joel: “Ons SAP HANA-systeem heeft nu de beschikking over servers met 128 (!) cores. Achmea heeft voor Azure gekozen, omdat Microsoft onze transitie ook als een showcase ziet. Voor Nederland en zelfs voor heel Europa. We zijn de eerste grote SAP-klant die met al zijn systemen overgaat naar de cloud. We hebben dan ook een hechte relatie met het bedrijf en ze zijn erg geïnteresseerd in onze ervaringen en feedback. We hebben korte lijnen en kunnen meteen escaleren als dat nodig is!”

Met spoed over het netwerk

“Technologische innovatie is leuk maar het gaat er natuurlijk om wat je ermee kunt doen. Hoe je meer concurrentievoordeel kunt behalen en betere diensten kunt leveren: zowel aan onze collega’s als aan onze klanten,” benadrukt Juliën. “Een mooi voorbeeld van hoe we intern procesessen verbeteren met automatisering is ons callcenter. Tijdens het installeren van een update ontdekten we dat er een fout zat in de software. Hierdoor konden callcentermedewerkers zich niet aanmelden. En een callcenter moet wel op tijd beginnen. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als Achmea een tijd lang niet te bereiken is. We hebben toen meteen een code geschreven die de fout eruit haalt. En die hebben we met spoed over het netwerk gestuurd. Zo konden alle medewerkers gewoon hun werk doen. De meeste hebben er helemaal niks van gemerkt.” Tevreden glimlachend: “En zo hoort het ook.”

Geweldig gevoel

Tot slot de vraag wat nu het leukste is aan dit werk. Joel: “Wij leggen de IT-fundering voor Achmea. Daarbovenop kan elk label en ieder afdeling verdiepingen bouwen. Het is fantastisch om te zien hoe enthousiast ze daarmee aan de slag gaan!

Luister onze podcast over "van fysieke kabels, naar ongemerkte updates"

Randal gaat op pad met Azure Cloud Specialist Juliën Zweverink. Juliën en zijn team zorgen ervoor dat de developers en andere collega’s kunnen werken met functionele bouwblokken voor (onder andere) de websites, zonder dat alle informatie in datacenters staat. Ze hebben twee fysieke datacenters volledig overgezet naar de cloud, waardoor er nu een enorme versnelling is hoe aanpassingen op de website gedaan worden...

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!