Eind 2025 alle werkplekken volledig vanuit de cloud beheren

Achmea is bezig met een transitie naar de cloud van Microsoft. De grootste verzekeraar van Nederland is een interessante partij voor de Amerikaanse techgigant. Microsoft krijgt graag input van een enterprise-organisatie zoals Achmea.

Bij sommige mensen breekt het angstzweet al uit als ze thuis op hun laptop een nieuw besturingssysteem installeren. Niet bij Ronald Stokebrand en Gerwin van der Zanden. En gelukkig maar. Want zij werken voor het Werkplekteam van Achmea welke verantwoordelijk is voor de installaties en updates van maar liefst 14.500 laptops.

Je krijgt veel persoonlijke aandacht en waardering

Ronald is Senior Cloud Workplace Support Engineer bij Achmea. Een hele mond vol. Hij werkt al heel lang bij Achmea (meer dan dertig jaar!). Een voor de hand liggende vraag is dan ook: Waarom zolang? “Nou, je kunt hier heel veel kanten op,” vertelt hij bevlogen. “Precies daar waar je ambitie en interesses liggen. Ik heb hier altijd veel kansen gekregen. Dat kan bij dit bedrijf, omdat het heel groot is en er heel veel IT-vraagstukken liggen.” Zijn collega Gerwin is Solution Architect voor werkplekken bij Achmea IT. Hij werkt er sinds vijf jaar: “Ik ben via Atos bij Achmea terechtgekomen. Dat bedrijf leverde indertijd de werkplekken. Nu doet Achmea dat zelf. De sfeer is hier erg prettig. Je krijgt veel persoonlijke aandacht en waardering voor het werk dat je doet.”

Nieuw is waar we warm voor lopen

“We zijn nu bezig met de transitie van on-premises naar SaaS in de cloud bij leveranciers,” vertelt Ronald. “We maken op dit moment gebruik van software on-premises en van clouddiensten van Microsoft. In de toekomst willen we geen gebruik meer maken van servers en software in onze datacenters. Ons werk zal dan behoorlijk veranderen. Vanaf dat moment verzorgt Microsoft het beheer. De werkplekken worden internet-connected en on-premises verdwijnt. We krijgen met heel veel leuke uitdagingen te maken en zullen een hoop nieuwe dingen moeten leren.” En dat nieuw is nou precies waar Ronald en Gerwin warm voor lopen. “Al die veranderingen komen het werk ten goede: makkelijker, meer geautomatiseerd en geavanceerder.”

Wat in de cloud draait, verandert met de dag

“We gaan ook overstappen van Microsoft Configuration Manager naar Intune van Microsoft,” vervolgt Gerwin. “Met Configuration Manager kun je vanaf afstand software installeren, updates uitrollen, het netwerk beveiligen, enzovoorts. Microsoft Intune werkt hetzelfde maar dan in de cloud van Microsoft.” Wat is het voordeel van werken met Intune? Ronald: “Met Intune hoef je alleen maar het functionele beheer te doen; het technisch beheer doet Microsoft. Dat betekent minder werkdruk voor ons. Maar we zullen wel moeten bijleren. We hebben continu veel nieuwe kennis nodig want de ontwikkelingen in de cloud volgen elkaar in snel tempo op. Het verandert met de dag.”

Vooruitlopen op alle veranderingen

Wat betekent dat voor het werk van Ronald en Gerwin? “Als er software wordt geüpdatet, moeten we inschatten wat de consequenties zijn. Daar zullen we 14.500 eindgebruikers over moeten informeren. Zij hebben niet de keuze gemaakt voor deze nieuwe technologie. Daarom vinden wij het erg belangrijk om dit hele proces goed te begeleiden. Want wie staat er nou eigenlijk centraal? Niet de oplossing of de techniek maar: onze mensen. We besteden heel veel aandacht aan de gebruikersadoptie. De afdeling Eindgebruikersdiensten informeert de eindgebruikers ruim van tevoren. We lopen zoveel mogelijk vooruit op alle veranderingen, zodat de overstap zo soepel mogelijk verloopt.”

Automatisch maar wel goed voorbereid

“De grote uitdaging is dat de gebruiker er niks van merkt,” benadrukt Gerwin. “Als er een uitrol plaatsvindt, moeten alle werkstations gewoon beschikbaar blijven. We starten altijd met een pilot. Vervolgens koppelen we alle ervaringen terug en voeren we verbeteringen door. Pas dan gaat het naar productie. Dat verloopt allemaal automatisch maar wel goed voorbereid!” “En als er toch iets niet goed gaat op de werkplek,” vult Ronald aan, “dan zijn wij het eerste aanspreekpunt. Dan gaan we troubleshooten: stap voor stap, systematisch kijken waar het probleem zit.”

En dan is de moderne werkplek klaar

“Op dit moment werken we nog hybride,” verduidelijkt Ronald. “Deels on-premises in onze eigen datacentra en deels in de cloud. De basiswerkplek bestaat uit kantoorapplicaties van MS 365 waaronder e-mail, Teams, Word en SharePoint. Die zitten allemaal al in de cloud: Software-as-a-Service. Dan zijn er nog specifieke applicaties voor bijvoorbeeld de medewerkers van Human Resources. Hun applicaties draaien bij de leverancier van de HR-software. Onze websites draaien in ons eigen datacenter. De eerste testen voor de nieuwe werkplekken beginnen in 2024. Eind 2025 willen we het beheer van werkstations uitvoeren vanuit de cloud. Op dat moment is de moderne werkplek klaar.”

Overleg met Amerika en Polen

”Wij staan in nauw contact met Microsoft over hun dienstverlening,” vervolgt Ronald. “We zitten regelmatig met hun medewerkers om de tafel. Onze IT-directie heeft regelmatig contact met Microsoft in Amerika. Dan wil de Amerikaanse techgigant weten hoe we met Intune en Azure werken. En of we nog wat missen. Ze vinden het heel waardevol om input te krijgen van de grootste verzekeraar van Nederland.” Ronald gaat ook af en toe naar Polen: “De helft van het werkplekteam werkt in Polen. Persoonlijk en dedicated overleg blijft belangrijk.” Maar voor al het overige is Ronald zelf meester in op afstand werken.

Als je dit werk bij Achmea doet, behoor je tot de top!

Wat maakt het werken bij Achmea nou het leukst en meest interessant? Gerwin: “Het complexe maakt het uitdagend. Om alles in goede banen te leiden, heb je een duidelijke structuur nodig en heldere processen. We werken met Information Technology Infrastructure Library. Er is ook veel afstemming met ons netwerkteam en onze security-afdeling. Als Achmea beschikken we over gegevens van ruim tien miljoen Nederlanders. Daar zitten heel veel vertrouwelijke persoonlijke gegevens bij. Denk aan declaraties bij onze zorgverzekeraars. Tja, eigenlijk is hier alles complex. Trots lachend: “Als je dit werk bij Achmea kunt doen, behoor je tot de top!”

Luister onze podcast over "16.000 werkplekken in één keer naar de cloud migreren"

Randal maakt een wandeling met Senior Cloud Workplace Engineer Ronald Stokebrand. Ronald en zijn team zijn verantwoordelijk voor het beheer van alle werkplekken binnen Achmea. Van laptops tot mobiele telefoons. Hij migreerde die werkplekken volledig naar de cloud van Microsoft Azure. En dat is een enorme operatie als je bedenkt dat het hierbij gaat om alle 14.000 medewerkers bij Achmea. Die tijdens de migratie gewoon moesten kunnen doorwerken. Zijn grootste inspiratietip gaat over jezelf blijven ontwikkelen.

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!