Steffi en Corine gaan voor Data Science as a Service

Steffie en Corine werken als datawetenschappers. Niet aan een universiteit maar bij… Centraal Beheer. In een compleet nieuw vakgebied: Data Science as a Service. Benieuwd wat dat inhoudt? Lees hier hun verhaal.

“Ik ben hier binnengekomen als werkstudent,” vertelt Steffie van Poppel enthousiast. “Ik studeerde Econometrie. Op de universiteit werk je altijd met perfecte data. Ik wilde weten hoe het in de praktijk gaat. Die is vaak wat complexer. Toen heb ik een open sollicitatie naar Achmea geschreven. Ik kon meteen aan de slag werkstudent data scientist voor schadeverzekeringen! Ook heb ik mijn afstudeerscriptie geschreven bij Achmea, bij de divisie Pensioenen. Nu werk ik weer voor de divisie Schade maar dan voor het mooie merk Centraal Beheer.”

Surprise, surprise!

Corine Meinema heeft Natuurkunde gestudeerd. Zij heeft een passie voor data-analyse. “Ook ik heb mijn afstuderen bij Achmea gedaan! Bij de afdeling Insurance Risk voor Pensioenen/Actuariaat. Tijdens mijn promotieonderzoek vond ik het leuk om de meetresultaten te vergelijken met de theorie. In de praktijk bij Achmea is het andersom: we meten van alles (data) en daar maken we modellen voor om zo goed mogelijk te begrijpen wat er gebeurt. Na mijn promotie zocht ik een bedrijf waar ik dat allemaal in de praktijk kon brengen. Tijdens een event maakte ik kennis met een recruiter van Achmea. En surprise, surprise… (lachend) er bleken vacatures te zijn! Ik ben er begonnen als pricing analist. Daar kwam ik erachter dat ik juist het klantgedrag heel interessant vond én dat ik meer de modellen hiervoor wilde maken. Toen er intern, bij Centraal Beheer, een vacature voor een data scientist was, heb ik daar meteen op gereageerd.”

Ze luisteren naar je ideeën

Hoe bevalt het werk als data scientist? “Ik merkte meteen dat ik hier echt impact kan maken,” vertelt Corine. “Ze luisteren naar je ideeën. En die kun je ook uitvoeren! Wat ik ook erg fijn vind is dat je hier aan projecten van een paar maanden werkt. Je ziet dus veel sneller resultaten dan op de universiteit waar een onderzoek jaren duurt. Er zijn hier gigantisch veel mogelijkheden, zodat je jezelf kunt ontwikkelen. Precies in de richting die je op wilt. Je hebt er zelf de regie over.”

Collega’s uit de business doen het zelf

“Achmea heeft de ambitie om een datagedreven dienstverlener te worden. Dat betekent ook dat we alle collega’s stimuleren om na te denken hoe hun werk beter, slimmer en efficiënter kan met data,” licht Steffie toe. “Veel van hen komen met slimme plannen bij data science terecht. We merkten dat veel collega’s uit de business soortgelijke vraagstukken hebben. Over welke onderwerpen bellen onze klanten? Over welke onderwerpen op de website zijn klanten tevreden? Dit kadert allebei terug naar topic mining. Wat nou als we hier één generiek model voor bouwen waar de business vervolgens zelf zijn case-specifieke data in kan stoppen en dan zelf direct de resultaten kan behalen? Dan hoeven wij als data scientisten minder repeterend werk uit te voeren. En omdat de collega’s vanuit de business het echt zelf gedaan hebben, accepteren ze de resultaten ook sneller!”

Textmining: op zoek naar patronen

“Echt waarde creëren met het data science model doe je pas als het verweven wordt in het Achmea IT-landschap. Dan kunnen alle collega's binnen Achmea gemakkelijk gebruikmaken van de webapplicatie. Hierbij werken we dan samen met onze data engineers en collega's van IT. Met textmining kun je waardevolle informatie uit grote hoeveelheden teksten halen. De uitkomsten laten patronen zien. Die leveren belangrijke inzichten op. Een ander voordeel is dat de data scientist helemaal niet meer nodig is bij elke analyse. Wij bouwen de applicatie en daarna is het aan onze collega's om dit te gebruiken,” aldus Corine.

De verzekering van mijn ouders

“Vroeger was de wereld van verzekeraars een hele statische wereld,” vult Steffie aan. “Als mijn ouders een verzekering hadden afgesloten dan bleven ze zowat hun hele leven bij die verzekeraar. Door alle vergelijkingssites letten mensen nu meer op de prijs. Die is veel dynamischer geworden. We moeten dus vaker en sneller data doorgronden. Waar staan we als Centraal Beheer in de markt? Welke doelgroepen lopen het meeste risico op schade? Vroeger maakten analisten voor elk vraag een apart model om dat uit te vinden. Nu werken we aan het bouwen van schaalbare modellen die we vervolgens automatiseren. Met het ultieme doel om onszelf overbodig te maken! Dat doen we in Python. Voor versiebeheer gebruiken we GitHub. Om codes makkelijk geschikt te maken voor hergebruik, zetten Corine en Steffie deze in containers. Corine: “Daarvoor gebruiken we Kubernetes. We zetten het op Open Shift. Dat draait allemaal in de cloud. In ons geval Azure van Microsoft.”

Het opleidingsbudget is hier onbeperkt

De wereld van data, IT en de cloud verandert razendsnel. Hoe zorgen Steffie en Corine ervoor dat ze bijblijven? “Oh, daar zorgt Achmea heel goed voor! Het opleidingsbudget is hier onbeperkt. Je krijgt alle kansen en mogelijkheden. Je kunt zelfs naar (internationale) conferenties gaan als je dat wilt. Dat is een groot verschil met kleinere bedrijven waar dit soort investeringen in je persoonlijke ontwikkeling niet vanzelfsprekend zijn.” “Wat ook heel fijn is aan Centraal Beheer, is de flexibiliteit,” gaat Steffie verder. “Je bepaalt zelf waar je werkt: thuis of op kantoor. Je bepaalt ook zelf op welk moment van de dag je werkt. Soms als ik bezig ben met het bouwen aan een model, zit ik er helemaal in. Dan is het ineens einde werkdag maar wil ik er nog een paar uur mee doorgaan. En dat doe ik dan ook! De volgende dag begin ik dan gewoon later. Zo heb ik mooi de tijd om bijvoorbeeld te gaan hardlopen in het bos.”

Een groene omgeving is een fijne omgeving

Tot slot willen beiden nog iets zeggen over de duurzame werkomgeving van Achmea, die mooi past bij de groene visie van de organisatie. “We zetten ons onder andere in voor biodiversiteit. Dat zie je bijvoorbeeld terug in onze kantoren in Zeist en Apeldoorn. Daar heeft Achmea innovatieve biodiversiteitstuinen aangelegd. Zo hergebruiken we snoeiafval voor beschuttingen en maaien we minder wat zorgt voor natuurlijke groenzones. Oftewel: een fijne omgeving om in te werken!”

Luister onze podcast over "Data en modellen voor alle collega’s bruikbaar maken"

Randal gaat op pad met data scientist Steffie van Poppel. Zij ontwikkelt voor verschillende merken van Achmea modellen die ervoor zorgen dat particulieren die zich verzekeren een passende premie krijgen voorgerekend. Op dit moment is ze bezig met de ‘Data science as a service’ beweging. Binnen Achmea is er namelijk een steeds grotere vraag naar data en modellen om ermee te werken. Werken via Data science as a service zorgt ervoor dat alle collega's binnen Achmea, zonder tussenkomst van een data scientist, gebruik kunnen maken van data science/hun modellenop de gewenste data. Aan het einde deelt ze haar inspiratietip: keep it simple!

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!