Werken aan een datagedreven netwerkbank én maatschappelijk impact maken

De meeste mensen zullen waarschijnlijk nog nooit van Achmea Bank hebben gehoord. Dat komt omdat de bank handelt onder de merknamen Centraal Beheer en Woonfonds. De kernactiviteiten van Achmea Bank zijn hypotheken, sparen en beleggen. De bank zet vol in op datagedreven werken. Dataprofessionals Johan en Margriet vertellen erover.

Johan van Tatenhove is Senior Manager Business Intelligence & Data Analytics bij Achmea Bank. Hij werkt er al twaalf jaar. Na zes jaar heeft hij een jaartje ergens anders gewerkt om vervolgens weer terug te keren. Waarom? “Achmea was mijn eerste werkgever. Ik wilde eens iets anders zien. Maar na een jaar kreeg ik het aanbod van Achmea Bank om leiding te geven aan het team waarin ik eerder had gewerkt: Financial Accounting & Reporting. Daarbij kreeg ik de ruimte om Finance te digitaliseren. Drie jaar later ben ik overgestapt om leiding te geven aan Business Intelligence & Data Analytics. Het is een functie met heel veel autonomie. Met heel veel ruimte om je eigen ideeën uit te voeren. (Grijnzend) Inmiddels werk ik dus wéér zes jaar bij Achmea!”

Bij Achmea kan ik rollen combineren

Margriet van den Bosch werkt al vijf jaar bij Achmea. Op dit moment als dataconsultant. Dit type werk heeft ze hiervoor ook gedaan maar dan bij een klein consultancybureau. “Ik heb met name voor Achmea Bank gekozen, omdat het een groot bedrijf is en er dus verschillende rollen mogelijk zijn. Je kunt hier gemakkelijk doorgroeien. Dat was heel handig aan het begin van mijn carrière, toen ik nog niet precies wist wat ik wilde. Bij het consultancybureau waren eigenlijk maar twee rollen mogelijk: die van ontwikkelaar of consultant. Bij Achmea kan ik deze rollen combineren: data-engineer én dataconsultant.”

Handelsplatform voor hypotheken

Een recent project waar Johan en Margriet aan hebben gewerkt, is een nieuw data warehouse. Dat is een flexibel platform voor hypotheken, waarmee Achmea Bank snel in staat is om hypotheken van andere partijen in de eigen bedrijfsvoering te verwerken. Er zijn in Nederland veel partijen zoals verzekeraars en pensioenfondsen die beleggen in hypotheken. Soms willen deze partijen hypotheken verkopen, omdat het niet meer past in hun beleggingsbeleid. Of omdat ze te veel of te weinig kapitaal op hun balans hebben. Of vanwege renteschommelingen. De klant merkt er niets van als zijn of haar hypotheek wordt overgenomen. Die blijft gewoon zakendoen met de partij bij wie de hypotheek is afgesloten. Voorheen had Achmea Bank meerdere bronnen waarin de financiële afdeling moest zoeken. Dat was omslachtig. Daarom hebben ze een goed fundament gebouwd: met aan de voorkant de bronnen van verschillende leveranciers en aan de achterkant één bron voor Achmea Bank voor alle hypotheken.

We werken in SAP maar stiekem in SQL

“Achmea gebruikt veel SAP in haar organisatie,” vertelt Johan. ”We kregen dan ook initieel de opdracht om het business warehouse in SAP te bouwen, in lijn met de rest van Achmea. Maar we kwamen er al snel achter dat het slimmer was om er een SQL-project van te maken. Dat gaat sneller en beter. SAP ontzorgt heel erg maar is vooral handig als je in een keten met andere SAP-systemen werkt. Wij zijn maar een vrij klein onderdeel binnen Achmea met tweehonderd medewerkers. En we werken veel met externe partners. Bovendien kennen veel meer mensen SQL dan SAP, zodat we geen dure consultants voor de configuratie en het onderhoud hoeven in te huren. Een mooi voorbeeld van hoe eigen ideeën en initiatief bij Achmea omarmd worden!”

Werken met technieken die je nu op school leert

“Tooling vind ik heel leuk’,” vervolgt Margriet gedreven. “We zitten nu in de transitie naar de Azure cloud van Microsoft. We zoeken mensen die dat ook leuk vinden. Alle code in SSIS moeten we gaan ombouwen naar Azure. Van SQL kunnen we veel codes hergebruiken. We gebruiken ook de programmeertaal R om analyses te maken. Die taal gaan we vervangen door Python.” Wat is het voordeel daarvan? “Het is een rationalisatie om meer op dezelfde manier te doen. Het is goedkoper. Maar je kunt ook technische afhankelijkheden wegnemen, zodat je sneller kunt veranderen. We willen ook blijven aansluiten bij de huidige tijd. We werken hier met technieken die studenten nu op school leren. Bij Achmea kunnen ze daarmee aan de slag.”

Goedgekeurd door De Nederlandsche Bank

Al die innovaties zijn niet onopgemerkt gebleven. Johan: “De Nederlandsche Bank (DNB) heeft ons de Advanced Internal Rating-Based (A-IRB) status toegekend. Dat betekent dat we onze eigen - geavanceerde - modellen mogen gebruiken voor de berekening van kredietrisico’s. De goedkeuring van DNB bevestigt onze expertise in het beheer van kredietrisico’s, het ontwikkelen van risicomodellen en datamanagement. Die status is de kroon op ons werk en dat van veel collega’s. Het versterkt onze strategische positie als datagedreven netwerkbank.”

Leuk om tussen de business en IT in te zitten

“Bij een grote organisatie als Achmea heb ik interne ‘klanten’,” vertelt Margriet verder. “Dat is erg prettig want daardoor is het allemaal niet zo formeel. Ik ervaar hier de ruimte om kritische vragen te stellen. Bijvoorbeeld waarom iemand iets op een bepaalde manier gedaan heeft, terwijl het volgens mij misschien beter op een andere manier zou kunnen. Wat ook erg fijn is, is dat ik hier precies het werk kan doen dat ik leuk vind. Er valt zoveel te kiezen! Ik vind het leuk om tussen de business en IT in te zitten. Data is voor mij meer dan nullen en enen. Het gaat erom wat Achmea ermee doet. Dat je die enorme hoeveelheid gegevens omzet naar betekenisvolle rapportages.”

Partnership Verkiezing voor young professionals

“Maar er is meer dan alleen werk,” benadrukt Margriet. “Wat ik erg leuk vond was deelname aan de Partnership Verkiezing. Tijdens dit programma ontwikkel je samen met andere young professionals in enkele maanden een maatschappelijk relevante businesscase. Alle teams moeten bewijzen dat je vanuit een bedrijf een positieve impact kunt creëren met een zakelijk perspectief. Daarbij krijg je assistentie van professionals uit verschillende sectoren.”

Maatschappelijk impact maken en persoonlijk groeien

“De Partnership Verkiezing is een initiatief van adviesbureau The Punchy Pack, Ministerie van Buitenlandse Zaken en Rotterdam School of Management,” licht Margriet toe. “We hebben meegedaan met een project over beter wonen voor ouderen. Hoe zij kunnen doorstromen naar een voor hen meer comfortabele woning, zodat er ook weer gezinswoningen voor starters beschikbaar komen. Dit is een voorbeeld van dat je binnen Achmea naast je directe werk ook mee kunt doen aan veel verschillende initiatieven waarmee je maatschappelijke impact kan maken, persoonlijk kunt groeien op andere kwaliteiten en je collega’s uit hele andere werkvelden leert kennen.”

Luister onze podcast over "van printpapier naar een data-warehouse"

Randal maakt een boswandeling met Johan van Tatenhove (Senior Manager Business Intelligence & Data Analytics). Hij werkt bij Achmea Bank waar hypotheekportefeuilles worden beheerd voor verschillende merken van Achmea. Samen met zijn collega’s heeft hij ‘from scratch’ een data-warehouse gebouwd waarin al deze portefeuilles beheerd kunnen worden. Maar dat tegelijkertijd zo wendbaar is dat als er nieuwe portefeuilles worden toegevoegd, ze meteen kunnen meedraaien. Zijn inspiratietip: kom in beweging als je vastzit. Letterlijk!

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!