Nieuws

600 medewerkers trainen in 6 dagen; het assignment van Daisy en Nadzua

Daisy Smeekes, casebehandelaar Meerzorg Wlz. bij Zilveren Kruis en Nadzua Leka, medewerker HR Dienstverlening bij Achmea, reisden samen af naar Tanzania om daar hun financiële kennis te delen. Dit deden ze vanuit hun Expert Volunteer Assignment van de Achmea Foundation: ‘Healthy Living and Financial Planning’ bij Africado, een agrarische organisatie. 

Vertel eens: hoe was het?

‘’Het was een echte eye-opener en een dankbare ervaring’’, vertelt Daisy.

Wat hebben jullie precies in Tanzania gedaan?

Daisy: ‘’We hebben 600 medewerkers getraind en hen geholpen financieel fit te worden. Een veel voorkomend probleem is dat ze vaak om een vooruitbetaling vragen omdat hun salaris snel op gaat aan allerlei zaken. Ons doel was om hen bewust te maken van hun eigen financiële planning en ze te motiveren om verstandig om te gaan met hun financiën. Het hoeft namelijk geen saaie handeling te zijn en daarbij levert het een belangrijke bijdrage aan het waarmaken van persoonlijke doelstellingen.’’

Chris wilde wel dat ze er minimaal een jaar voor zouden uittrekken. “In de loop van dat jaar kreeg ik steeds meer verantwoordelijkheden, werd ik kennishouder op urgente vraagstukken. Dit was geen trainee-opdracht meer maar een volwaardige baan. Dat hebben we er toen maar van gemaakt.”

En hoe regeerden de medewerkers hierop?

Nadzua: ’’De medewerkers waren zeer geïnteresseerd in wat wij te vertellen hadden. Daarnaast het feit dat we van ver gekomen waren om ze te trainen, gaf ze een goed gevoel. In het begin merkten we wel dat ze duidelijk verlegen en terughoudend waren in het delen van informatie.’’ Daisy vervolgt: ‘’Door te benadrukken dat er geen goed of fout is, probeerden we een veilige setting te creëren. En na afloop van de training kwamen veel trainees naar ons toe om ons te bedanken of om nog wat door te vragen. Hierdoor kregen we echt het gevoel iets te hebben bereikt met het geven van deze training.’’

Op welke manier hebben jullie je persoonlijke en professionele eigenschappen kunnen inzetten tijdens dit assignment?

Nadzua: "Ik maak snel contact met mensen en ben open en vriendelijk. Daarnaast spreek ik Swahili (de lokale taal) wat maakt dat de drempel lager is om vragen te stellen en deuren sneller open gaan." Daisy: "Ik hoopte van tevoren dat mijn sociale karakter goed van pas zou komen tijdens het assignment. Maar ook vooral door goed te luisteren, door te vragen en na te gaan of je het goed begrepen hebt. En vanuit mijn financiële functie kan ik veel kennis inzetten."

Wat maakt dat dit assignment voor jullie geslaagd is?

"Dat ik de medewerkers financieel bewust heb kunnen maken en ze hierin een eerste aanzet heb kunnen geven. Ik hoop ook anderen te inspireren dat ook te gaan doen", vertelt Daisy. En dat ook de dankbaarheid bij de trainees groot is blijkt uit een verhaal dat Nadzua vertelt: : "Op de laatste dag liepen we op een lokale markt en één van de trainees kwam naar ons toe om te vertellen dat ze blij was met de training en er echt iets mee gaat doen. Dat was voor ons natuurlijk heel fijn om te horen.’’ 

Tot slot: wat zouden jullie zeggen tegen collega’s die nog twijfelen om deel te nemen aan een assignment?

Nadzua: "Dat het heel verrijkend is om iets voor een ander te doen." En Daisy vult daarop aan: "Het was voor mij een prachtige ervaring waarmee je echt het verschil kan maken door je kennis en expertise in te zetten, en de dankbaarheid is groot."

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!