Nieuws

Achmea blikt terug op de eerste iftar!

Beyza Sahin

Binnen Achmea vinden we het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de culturele feestdagen. Zo heeft Kleurrijk Achmea (het culturele diversiteit netwerk van Achmea) donderdag 6 mei de eerste Achmea iftar georganiseerd. Een avond waarbij moslims en niet-moslims virtueel met elkaar in gesprek zijn gegaan over de maand Ramadan en hoe je als moslim of niet-moslim onderling als collega hiermee omgaat op de werkvloer. Ook hebben veel niet-moslims deze dag mee gevast. Dit zorgde tijdens de gezamenlijke iftar maaltijd voor mooie gesprekken, meer begrip en bewustwording. We hebben met elkaar ervaren hoe bijzonder de maand Ramadan is. We kijken terug naar een succesvolle en inspirerende avond! Hierbij een aantal reacties van de ruim 50 collega’s die deze avond aanwezig waren. Wat ons betreft smaakt dit naar meer.

Elly Ploumen, Groepsdirecteur HR
“Wat een mooi initiatief van Kleurrijk Achmea om een online iftar te organiseren. De ervaring van een dag mee vasten was al bijzonder, vooral in de wetenschap dat er wereldwijd miljoenen mensen aan het vasten zijn.  In de avond waren we met ruim 50 mensen in gesprek over de Ramadan, wat de betekenis is in de Islam maar ook wat de persoonlijke ervaringen zijn. Mooie verhalen die mij meer geleerd hebben over de cultuur en religie van onze islamitische collega’s. Waardevolle ervaring en een aanrader om volgend jaar mee te doen!"

Agnes van Emaus, Business Developer

“De dag vasten begon vroeg, maar met veel nieuwsgierigheid en positiviteit voelde ik daar bij het wakker worden niks van. Gaandeweg de dag werd het minder gemakkelijk. Het bracht ook rust en ruimte. Ik had tijd over om tijdens de normale lunch tijden, iets anders te doen. In de middag had ik een dipje, ik kreeg het koud en ik had minder afleiding. Gelukkig was het al snel 8 uur en begon een bijzondere avond. Gezamenlijk met 50 collega’s was er door Kleurrijk Achmea een interactieve avond voorbereid. Heel mooi om te zien hoe iedereen, een dag of een maand vasten, elkaars ervaringen kon delen en hoe open we naar elkaar waren. Er was oprechte interesse, nieuwsgierigheid, kwetsbaarheid en warmte. Het ongemak wat we gedurende de dag hebben gevoeld, was plots verdwenen en vergeten. Dagvoorzitter Beyza startte de avond kwetsbaar door haar verhaal te delen en het leek alsof ze al jaren dit soort sessies had geleid. Het programma was goed doordacht met polls, uit elkaar in kleinere groepen en een plenair gedeelte. Dit was het eerste online evenement waarin ik 2 uur lang geconcentreerd heb geluisterd, het vloog voorbij. Een prachtig mooi initiatief wat vraagt om volgend jaar, maar ook daar tussenin, terug te keren.”

Nikki, Schadeadviseur
“De avond bestond uit verschillende onderdelen, waaronder een levensverhaal van Beyza, hoe zij de Ramadan van jongs af aan heeft beleefd en hoe zij hierin is gegroeid en nog steeds groeit. Maar ook was er een moment gereserveerd voor ervaringen van collega’s die de Ramadan jaarlijks volgen samen met collega’s die speciaal deze ene dag hebben gevast. Heel mooi om te horen dat het niet gaat om niet eten en niet drinken, maar dat het gaat om het verrijken van je lichaam en geest. Ik denk dat er volgend jaar na de inspirerende woorden toch meer collega’s zijn die ook een dag mee vasten. Hopelijk komen er meer van dit soort initiatieven en wat mij betreft doen we volgend jaar op elke afdeling een iftar in combinatie met een medewerkersbijeenkomst. Dan ligt de drempel misschien nog lager en komen er misschien ook mensen die zich normaal gesproken niet op zouden geven. Want hoe je het wendt of keert, je groeit niet alleen van het vasten, maar ook van het openstaan voor andere mensen en culturen”.

Wajia Rezaie, Medewerker HR Dienstverlening

“Het was een leerzame, interessante en inspirerende avond. Leuk om te zien dat er zoveel geïnteresseerden waren op deze avond (meer dan 50 deelnemers!). Heel mooi om te zien dat er zoveel collega’s zijn die hebben gevast en zelf willen ervaren en horen wat vasten inhoudt. Super tof om te zien dat Elly dit initiatief heeft gesteund door zelf te vasten en haar ervaring met ons te delen. Mijn complimenten aan Kleurrijk Achmea voor het organiseren van deze online iftar en waarin diverse achtergronden, combinatie moslims/niet-moslims, maakt dat we samen kleurrijk zijn bij Achmea.”

Kleurrijk Achmea, dank voor het organiseren van deze avond. En de deelnemers met name onwijs bedankt voor wie jullie zijn en jullie open en belangstellende houding en positiviteit. Want dat heeft de avond tot een succes gemaakt.

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!