Nieuws

Als ik iets op het spoor ben, laat ik niet meer los

Tony van der Heijden

Tony van der Heijden (59) heeft een dubbelrol bij Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR). “Ik werk als jurist én coördinator fraudebestrijding. Een mooie combi. Bij SAR krijg ik alle ruimte me op beide te richten.”In zijn blog vertelt hij erover.

“Als jurist richt ik me bij SAR op civiele zaken. Ik behandel dossiers in alle soorten en maten. Van teruggedraaide kilometerstanden, verkeerd gestorte gietvloeren tot de aanschaf van een camper met gebreken. Maar daardoor wel heel afwisselend. Het contact met de klant is daarin belangrijk. De klant goed informeren staat bij ons hoog in het vaandel. Dus leg ik wel alles rond de zaak duidelijk uit. Wat is de juridische positie van de klant? Hoelang gaat het duren? Maar ook wat de klant van mij kan verwachten. Ik spreek dan contactmomenten af. De ene klant wil regelmatig op de hoogte gehouden worden. De ander is meer van “ik hoor het wel als de zaak rond is”. Ik probeer zaken pragmatisch op te lossen maar uiteraard beland ik met een klant ook wel eens voor de rechter. Deze civiele zaken zijn mooi om te doen. Je kunt écht het verschil maken voor de klant.

Andere pet

Bij fraudezaken ligt dat anders. Waar je bij civiele zaken iemand helpt, probeer je bij fraude iemand te ontmaskeren. Je hebt dan een totaal andere pet op. Alle soorten fraude komen op mijn bordje, maar de meeste gaan over fraude in de motorrijtuigenbranche. Vaak zie je dat mensen oude schades claimen bij een nieuw schadegeval. Schade op schade noemen we dat. Schade-experts melden zo’n vermoeden bij mij en dan duik ik erin. Maar er komen ook signalen van behandelaren, verzekeraars of anoniem. Bij onweerlegbaar technisch bewijs ben je er snel uit. In andere gevallen moet ik dieper graven, partijen horen of een onderzoeker inschakelen.

Ik krijg energie van fraudezaken

De fraudeafdeling van de SAR staat nu als een huis. Verzekeraars binnen en buiten Achmea weten ons te vinden. Daar ben ik best trots op. Samen met een collega doe ik nu de fraudezaken die voorbijkomen. Het is natuurlijk niet voor niets dat ik veel met fraude bezig ben. Het geeft mij namelijk veel energie. Als ik iets op het spoor ben, laat ik niet meer los. Natuurlijk zijn er dan soms dilemma’s. Vooral door mijn dubbelrol. Als jurist krijg ik wel eens zaken in behandeling waarin ik onregelmatigheden zie. Op dat moment kan ik niet mijn fraudepet opzetten en de zaak met een andere blik bekijken. Zo’n dossier draag ik dan over aan een collega.

Mooie mix van ervaring, enthousiasme en deskundigheid

Ik zit helemaal op mijn plek bij SAR. We werken uiterst professioneel. Iedereen levert zijn bijdrage. Er is veel kennis en de samenstelling van de teams is heel divers. Een mooie mix van ervaring, enthousiasme en deskundigheid. Dankzij al die specialismen kun je altijd bij iemand terecht met vragen. Je krijgt hier de kans je plek te vinden en door te groeien. Heb je een bepaalde voorkeur? Grote kans dat je in dat werkveld aan de slag kunt. Door onze omvang heb je immers als snel meerdere zaken op hetzelfde gebied. Die kans is er ook voor nieuwe zaaksoorten. Het brandgevaar van accu’s in hybrideauto’s is een goed voorbeeld. Vind je dat soort zaken interesssant? Dan kun je je aanmelden voor een team dat zich bezig houdt met motorvoertuigzaken. En zo zijn er veel specialistische teams werkzaam binnen SAR. Ook krijg je binnen SAR alle ruimte om je kennis op peil te houden. Door studies te doen en seminars te volgen of bijeenkomsten van vakgenoten te bezoeken. Al zijn die fysieke ontmoetingen nu van de baan door corona. Maar online lukt dat nog goed. Wat verder heel prettig van het werken bij SAR is, is dat je heel zelfstandig en flexibel bent in waar en wanneer je je dossiers afhandelt. Je kunt zelf aan de knoppen draaien. Geen 9 tot 5 als je dat niet wilt. Soms ga ik overdag een uurtje naar de sportschool en werk ik ’s avonds door. Perfect!"

“SAR is een onderdeel van Achmea en werkt voor klanten met een rechtsbijstandverzekering die loopt bij onder andere Interpolis, Centraal Beheer en FBTO. Tony: “Wij doen dan die zaak. Die verzekeraars kennen die niet inhoudelijk. Kunnen ook niet in onze dossiers kijken, want informatie wordt uiteraard niet gedeeld. Die werkwijze is vergelijkbaar met de vertrouwelijkheid in de advocatuur.”

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!