Nieuws

Als werken niet als werken voelt

Mark Baars

Een mooi buzzwoord; talentontwikkeling. Veel organisaties spreken erover. Maar wat is talent en wat houdt talentontwikkeling in? In deze blogreeks van 8 blogs laten wij jou zien hoe Achmea kijkt naar talent én wat talentontwikkeling voor ons betekent. Mark Baars werkt inmiddels al 10 jaar bij Achmea en heeft naar eigen zeggen van zijn hobby zijn werk gemaakt. In deze blog vertelt Mark zijn verhaal.

In mijn ‘vrije tijd’ werk ik als software ontwikkelaar voor mijn eigen bedrijf. Daar gaat zo’n 16 uur per week in zitten, naast mijn fulltime baan bij Achmea. Hoe ik dat volhou? Dat is niet zo moeilijk hoor! Ik doe gewoon wat ik leuk vindt: software ontwikkelen. Het voelt daarom niet als werk.

In 2009 begon ik bij Achmea als applicatiebeheerder. In diezelfde tijd werkte ik in de weekenden aan een softwarepakket voor tijdregistratie. Tot mijn eigen verbazing verkocht dit best goed. Daar was ik niet zo mee bezig geweest, ik vond het vooral leuk om het programma te maken. Toen ik in 2012 de kans kreeg om over te stappen naar de functie van software engineer, was de keuze snel gemaakt. Nu kon ik op grote schaal aan de slag met het bouwen van software.

Het voordeel van werken in een groot bedrijf en het runnen van mijn eigen bedrijf, is de kruisbestuiving. Dingen die ik leer in een project bij Achmea pas ik toe op projecten voor mezelf, en andersom. Ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe je met OpenText-techniek documenten op de juiste manier bewaart en op tijd weggooit. Dit wordt de laatste tijd steeds belangrijker vanwege strengere wetgeving. Deze kennis kan ik ook ergens anders weer inzetten. En wat ook handig is? Als ZZP’er is je rol breder, waardoor ik verder kan kijken dat mijn eigen functie binnen Achmea. Dat helpt om gesprekspartners weer beter te begrijpen.

Naast het werken in de IT ben ik ook wel eens figurant in series en films, zoals de nieuwe Baantjerfilm. Bij ieder project is de omgeving anders: de crew en setting veranderen altijd. Ik vind vooral al die verschillende mensen zo interessant. Hierdoor heb ik geleerd om makkelijker met anderen in gesprek te gaan, ook op de werkvloer bij Achmea. Dat is denk ik wel in mijn voordeel. Ik ga bijvoorbeeld makkelijk in gesprek met de eindgebruiker van een product, om daar ook informatie op te halen. Zo verdwijnt er regelmatig wat ruis!

Door het werken in al die verschillende omgevingen, verplicht ik mezelf goed op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen op het vakgebied. Zo blijf ik de toekomst een stap voor.

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!