Nieuws

Confetti en ballonnen - Achmea's Lisanne Spiekermann genomineerd voor Young Talent Award

Lisanne Spiekermann

“Stuur mij maar met ballonnen en confetti langs alle 14.000 collega’s om mijn enthousiasme over te brengen voor onze nieuwe manier van werken.” In het kader van haar nominatie voor de Young Talent Award vertelt Lisanne Spiekermann (Projectmanager HR Strategy & Portfolio) over haar passie voor het in beweging krijgen, voor het motiveren en helpen van mensen, voor de mens achter de mens.

Confetti en ballonnen - Achmea's Lisanne Spiekermann genomineerd voor Young Talent Award

Tijdens het ‘Topvrouw van het jaar’-diner op 30 september maakt de jury bekend wie dit jaar de aanmoedigingsprijs van de voor vrouwelijk talent onder de 32 jaar wint. Dit jaar strijden 21 young professionals om de prestigieuze titel. Met deze prijs wil de stichting succesvolle vrouwen een platform bieden om zichtbaar te zijn als rolmodel voor andere jonge vrouwen. Een vijfkoppige jury beslist uiteindelijk wie er met de prestigieuze prijs naar huis gaat. Lees  Lisannes verhaal;

Met haar talent om regie te voeren in complexe situaties en vanuit oprechte interesse mensen in beweging te krijgen, kan je wel stellen dat ze op dit moment op de juiste plek zit. Lisanne Spiekermann (30) is sinds vorig jaar juni eindverantwoordelijke van het programmateam dat voor Achmea de nieuwe manier van werken neerzet. Door corona werd die werkwijze een stuk eerder ingezet dan gepland. “Het toffe is dat het een actueel vraagstuk is met impact op alle collega’s van Achmea. Dat gaat natuurlijk heel erg over hoe je samen een verandering teweegbrengt. Dat vind ik ontzettend interessant.”

De passie voor het in beweging brengen en voor mensen helpen en motiveren zat er altijd al in bij Lisanne. “Ik denk veel na over wat ik doe, waarom ik het doe en of het anders kan. Voor mezelf, maar ook voor anderen. Ik merk dat ik die interesse in de mens achter de mens altijd wel heb gehad, ook privé. Ik ben heel nieuwsgierig. Vooral het psychologische aspect spreekt me aan. Daar haalde ik veel energie uit in mijn vorige functie als leidinggevende bij onze claims afdeling. Alles was daar voor de medewerkers van minuut tot minuut gepland. Een leuke uitdaging om te zorgen dat mensen toch tijd namen om met zichzelf aan de slag te gaan en hun talent te ontdekken. Ik vind het geweldig om dat aan te wakkeren en mensen verder te helpen. De één had een klein duwtje nodig en de  ander wat meer dan dat. Soms met een positieve boodschap, soms een negatieve. Openheid en oprechtheid is hierin ontzettend belangrijk; en het geloof in de talenten van een ander. Zo kan ik de springplank zijn waardoor een ander verder kan groeien. Dat maakt me trots!”

“Stuur mij maar met ballonnen en confetti langs alle 14.000 collega’s om mijn enthousiasme over te brengen voor onze nieuwe manier van werken”

EEN VERANDERAAR MET LEF

Dat las Lisanne begin 2019 in de vacature en dat sprak haar meteen aan. En dat er nogal een verandering aan zat te komen een jaar later, had natuurlijk nog niemand op de radar. Wat wel duidelijk was voor haar, was dat ze haar passie om mensen in beweging te krijgen naar een strategischer niveau wilde tillen. Niet meer alleen het individu prikkelen, maar heel Achmea in beweging krijgen. En dat is precies wat de overstap naar projectmanager bij HR haar opleverde. Een hele bewuste keuze die niet iedereen begreep. “De stap werd me afgeraden, omdat men mij meer zag in een zwaardere leidinggevende functie. Maar ik was juist op zoek naar een plek waar ik meer kon leren op het gebied van verandermanagement. Mensen in beweging krijgen zónder hiërarchisch verantwoordelijk te zijn. Zo bewandelde ik mijn eigen pad en dat past me wel.

TOEKOMST VAN WERKEN

Nadat corona uitbrak, begon Achmea in juni 2020 met het programma Toekomst van Werken: een nieuwe manier van werken waarbij je je werkplek kiest op basis van het werk dat je op dat moment doet. Vooral vanuit huis, met het kantoor als clubhuis. “Dat is natuurlijk bij uitstek een verandertraject op strategisch niveau dat de hele organisatie aangaat. Toen mijn leidinggevende mij hiervoor vroeg, dacht ik meteen: dat past bij mij!” De visie en een grove schets van de aanpak van het programma lagen er al. Het van papier in de praktijk brengen, dat was aan Lisanne. “Ik kijk met trots terug hoe we in korte tijd een intensieve samenwerking tussen HR, IT en Facilitair Bedrijf hebben neergezet. En dat terwijl we volledig vanuit huis werkten. Zo deden we gelijk zelf ervaring op met de nieuwe werkwijze.” Niet gemakkelijk om zo als eindverantwoordelijke richting te geven aan een groot nieuw programma. Maar alles verloopt voorspoedig. Volgens haar collega’s door duidelijk de route neer te zetten en de regie op de voortgang te houden. En tegelijkertijd op haar eigen wijze echt contact te maken. Zo schat Lisanne in waar iemands talenten liggen en hoe ze iemand kan faciliteren waar nodig.

CONFETTI EN BALLONNEN

De coronaperiode creëert een momentum voor het thuisweken. Maar er is ook een risico dat als we straks weer naar kantoor gaan, we binnen no time weer in ons oude gedrag vervallen. Onze grote uitdaging is iedereen al genoeg laten nadenken over de nieuwe manier van werken. Hoe komen we met z’n allen in beweging? En hoe spreek je de intrinsieke motivatie van mensen aan? Dat vind ik ontzettend interessant. Het liefst zou ik zeggen: stuur mij maar met ballonnen en confetti langs alle 14.000 collega’s om mijn enthousiasme over te brengen voor onze nieuwe manier van werken. Dat kan natuurlijk niet, maar met die positieve mindset sta ik er wel in.” In de realiteit pakte ze het anders aan. “We hebben tien teams gevraagd om alvast te experimenteren met de nieuwe manier van werken. Zo kregen we ervaringen uit de praktijk, creëerden we draagvlak en hebben we ook een groep betrokken ambassadeurs. We gaven ze mee: wij denken op papier dat het zo werkt. Ga in de praktijk ervaren of dat kan. Waar denk je dat het volledig misgaat en wat kan je dan doen om het wel te laten werken? Ik vind het gaaf om op die manier mensen zelf te laten ontdekken of iets werkt, de ruimte te bieden om te leren en de olievlek door de organisatie te verspreiden.

WAT GOED GAAT, VALT OP

Dat Achmea vooroploopt met deze ontwikkelingen blijkt wel uit de aandacht die het programma krijgt binnen en buiten Achmea. “Ik ben er ontzettend trots op dat Toekomst van Werken zoveel naamsbekendheid heeft gekregen. Ik word gebeld door allerlei collega’s die ons willen helpen of die ons complimenteren voor wat we doen. Of die het juist spannend vinden wat het voor hen gaat betekenen. Ook buiten Achmea is er veel aandacht voor. Het is natuurlijk een heel actueel onderwerp. Mensen zijn vooral geïnteresseerd in de aanpak die we hebben. Er is elke week wel een bedrijf dat me vraagt om te vertellen wat we aan het doen zijn. Dat is mooi, maar tegelijkertijd ook lastig. We lopen misschien voorop, maar we hebben de wijsheid niet in pacht.”

“Zolang ik maar kan blijven werken in een veranderende omgeving en het beste in anderen naar boven mag halen. Én mijn eigen pad blijf bewandelen.”

EIGEN PAD BEWANDELEN

De keuzes die Lisanne maakte in haar carrière waren bewust, maar een uitgedacht plan heeft ze niet. “Ik reflecteer vaak over mijn werk. Ben ik hier nog op mijn plek, wat kan ik nog leren, wat kan ik nog brengen? Maar ik heb zeker geen vooropgezet stappenplan. Ik weet altijd: er komt een vervolgstap. Ik wil nieuwe dingen blijven leren. Zo ontdekte ik gedurende het Management Traineeship dat leidinggeven heel goed bij me past en begon het na twee jaar leidinggeven te kriebelen om te ontdekken hoe je impact maakt op afstand. Ik koos mijn eigen pad, ook al werd het afgeraden. Daarin zie je ook mijn eigenwijsheid. En daar ben ik blij mee, want daardoor ben ik nu waar ik ben. Wanneer of welke stap hierna komt, weet ik nog niet. Zolang ik maar kan blijven werken in een veranderende omgeving en het beste in anderen naar boven mag halen. Én mijn eigen pad blijf bewandelen.”

YOUNG TALENT AWARD

De vraag is nu: ligt de titel ‘Young Talent van Topvrouw van het Jaar’ ook op haar pad? Een prestigieuze titel. Al geeft de nominatie natuurlijk al een ontzettend waardevolle ervaring. “Ik vind het mooi dat de verkiezing aandacht heeft voor diversiteit. Voor mij is het vanzelfsprekend dat iedereen gezien wordt voor wie hij/zij is en wat hij/zij kan. En ja, soms is daar wat hulp voor nodig. Ook ik bied graag die helpende hand voor de ander, om in zichzelf te gaan geloven. En fungeer met alle plezier als springplank in hun ontwikkeling. Ik voel me dan ook enorm vereerd dat ik namens Achmea genomineerd ben voor deze verkiezing en zie de nominatie als springplank voor mezelf. Ik ben heel benieuwd waar ik ga eindigen als ik de sprong heb gewaagd!”

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!