Nieuws

Creatieve geesten achter de December Breinbreker

Leon Vink

Wanneer de temperatuur buiten daalt en de dagen korter worden, is het bij Achmea tijd om de hersenen te kraken met de December Breinbreker. Een verzameling hersenkrakende puzzels en uitdagende vraagstukken om je analytische denkvermogen mee op de proef te stellen. Ook dit jaar blijft het puzzelboekje niet alleen binnen Achmea en kan iedereen meespelen. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter deze breinbreker? We spraken Leon Vink, leidinggevende van het Data Analytics team en één van de bedenkers.

Leon vertelt dat een aantal jaar geleden het Data Expertise Centrum (DEC) werd opgericht met als doel het leveren van oplossingen op datavraagstukken die waarde hebben voor Achmea en haar klanten. Vanuit het DEC is er de wens om analytisch en data gedreven werken meer een push te geven binnen de gehele organisatie. Dus inefficiënte processen slimmer maken en komen met oplossingen op basis van data. En als er een nieuwe afdeling komt met collega’s die bij dit soort vraagstukken kunnen helpen, dan moeten anderen daar natuurlijk wel vanaf weten legt Leon uit:

‘Toen kwamen we op het punt dat we meer naamsbekendheid wilden voor het net opgerichte Data Expertise Centrum. Hoe doe je dat? We bedachten ons: laten we de fun-kant van ons werk laten zien. Het oplossen van puzzels en complexe vraagstukken. En daarmee wilden we collega’s stimuleren om eens op een andere manier te kijken naar problemen. Omdat iedereen dat kan.’

Complex?

De naam ‘Breinbreker’ verraadt het eigenlijk al: de puzzels zijn niet de meest eenvoudigste en wil je ze oplossen dat moet je een groot analytisch vermogen hebben. Leon vertelt dat je ze niet kunt vergelijken met kruiswoordpuzzels die je in de supermarkt koopt, je moet er echt even voor gaan zitten. Achterliggende gedachte is dat de puzzels zo moeten zijn dat je ze er, samen met je collega’s, tijdens je lunch even bij kunt pakken en aan kunt werken.

‘Natuurlijk zitten er ook een paar puzzels bij waar je misschien wel nooit uitkomt, maar het is niet het doel om de moeilijkste puzzel ter wereld te maken. Daar zijn andere mensen veel beter in. Het is vooral leuk dat het verbinding creëert, ook tussen collega’s.’

In een minuutje gaat het je dus niet lukken, maar de helft van de puzzels moet je binnen een half uurtje met je collega’s wel kunnen doen.

Nu dus ook extern

Het eerste jaar was het DEC al blij met de 30 inzendingen van verschillende afdelingen legt Leon uit. Toen was het ook een beetje kijken of het wel ging aanslaan. Het jaar daarna gingen we voor 50. Creatieve diensten haakte aan met de vormgeving en heeft daar echt goed bij geholpen. Toen hebben we besloten hem extern te gaan delen, omdat collega’s het boekje al deelden met vrienden en familie.

‘Ik heb een paar vrienden en die gaf ik hem ook altijd, en collega’s maakten de puzzelthuis met familie. Toen dachten we: waarom zouden we hem niet gewoon extern delen?’

Het is zo iets laagdrempeligs en start gesprekken tussen mensen. En we zijn al blij als we 100 inzendingen krijgen, maar de hoeveelheid inzendingen is niet de doelstelling.

Het team

De Breinbreker is dit jaar gemaakt door Lisa, Rob, Joost, Cyril, Cornelieke en Leon van het Data Expertise Centrum van Achmea. Deze data-experts richten zich op het oplossen van data vraagstukken met als doel oplossingen neerzetten die waarde hebben voor Achmea en onze klanten. Met de December Breinbreker delen ze hun enthousiasme voor het oplossen van complexe vraagstukken. Wil je ook meespelen? Download het breinbreker boek hier

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!