Nieuws

De makelaar? Die maakt gelukkig!

Manon Roovers

Iedereen, ja ook jij, wordt elke dag een dagje ouder. Maar, weet jij al waar je wilt wonen als je ouder wordt? Is je huidige woning dan nog geschikt, of moet je misschien wel verhuizen naar een levensloopbestendige woning? Daar denken we bij Achmea over na. Want, je kunt niet vroeg genoeg beginnen met nadenken over waar je gelukkig oud wordt, vindt Jetty Kok, Zorginkoper bij Zilveren Kruis. Genoeg reden voor een goed gesprek met haar eigen ouders…

“Heel eerlijk; ik vond het wel wat lastig om het aan hen uit te leggen. Ze zijn en voelen zich namelijk nog heel jong. Toch vind ik het belangrijk dat ze nu al nadenken over waar ze willen wonen wanneer het wat minder goed gaat. Dat past ook bij mijn persoonlijke missie: zorgen voor een toekomst waarin we allemaal gelukkig en gezond oud worden.”Een missie die je ook zeker terugziet in het werk van Jetty. Lees je even mee? 


We worden dus allemaal een dagje ouder en hebben zorg en huisvesting nodig die hierop aansluit. Is dat niet een flinke uitdaging? 

Nou, ja! Maar gelukkig zijn de medewerkers van Achmea elke dag bewust bezig met het inspelen op dit vraagstuk. Zo ook Jetty: “Ik geloof dat de zorgverzekeraar een belangrijke rol speelt in het toekomstbestendig maken van de zorg. Dat zie ik ook terug in mijn rol als zorginkoper. Samen met zorgaanbieders kijken we hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze verzekerden goede, toegankelijke en betaalbare zorg blijven krijgen.”


Oké, mooi! Maar, hoe draag je dit uit in je werkzaamheden?

“Het draait tegenwoordig vooral om de juiste zorg dichterbij te brengen. Denk aan het aanbieden van bijvoorbeeld digitale consulten. Ook werken we binnen Zilveren Kruis bewust aan de overstap naar preventieve zorg en het realiseren van innovatieve zorgoplossingen.” En de impact die Jetty heeft met deze oplossingen? Die is aardig groot!  


Samen met haar team ontwikkelde Jetty de duurzame businesscase ‘De Levensloopmakelaar.’ Wat dat precies is? Jetty legt het je uit: 

“Een normale makelaar komt pas in actie wanneer iemand aanklopt voor een verhuizing. De Levensloopmakelaar schiet veel eerder te hulp. De Levensloopmakelaar ambieert om de onbewuste woonwens van mensen, en dan vooral 50+ers, te transformeren naar een bewuste woonwens.” Waarom dat van belang is? Jetty: “Meer dan 6 miljoen 50+ers wonen op dit moment niet in een levensloopbestendige woning en staan hier te laat bij stil. Daarom investeert de Levensloopmakelaar in woonevents, waarbij mensen samenkomen en praten over hun toekomstige woonwensen. Zo staan ze op tijd stil bij waar ze willen wonen als ze ouder worden of wanneer het minder goed met ze gaat. ”  


Wat mooi! Maar, hoe is dit concept eigenlijk tot stand gekomen?

“Achmea gaf mij en mijn team van collega’s uit verschillende Achmea onderdelen de kans om mee te doen met de Partnership Verkiezing.” Dit is een initiatief van Social Enterprise The Punchy Pack en het ministerie van Buitenlandse Zaken, met de Rotterdam School of Management. “Daarvoor ontwikkelden we een duurzame businesscase die de doorstroom op de woningmarkt verbetert en daarbij juist ouderen centraal stelt. Die businesscase ontwikkelde zich en ontplooide uiteindelijk tot het concept van de Levensloopmakelaar”, vertelt Jetty enthousiast.   


En ook vanuit Achmea waren de reacties lovend. Want waar de woningmarkt vaak spreekt over starters kunnen juist ouderen daar ook een steuntje in de rug gebruiken. “Daarom leggen we nu de focus op ouderen en willen we een keten in gang zetten. Want iedereen verdient het om gelukkig en in een comfortabele woning ouder te worden. Ook als je bijvoorbeeld fysieke ongemakken hebt.” 

We laten je even kennismaken met de schaal van Achmea

Wat begon met enkel een businesscase op kleine schaal groeide uit tot een groot (en gaaf!) project. Want, heb je een goed idee, en werk je bij Achmea? Dat kan nog wel eens van pas komen, weet ook Jetty. Achmea gaf Jetty en haar team de mogelijkheid om deze vooruitstrevende ideeën op grote schaal uit te dragen. “Dat noemen we ook wel de Achmea-schaal”, vertelt Jetty met een lach.  


“Door Achmea krijgen we nu de kans om dit plan ook daadwerkelijk te realiseren.” Dat is iets waar Jetty niet per se op rekende. “Ik had nooit durven dromen dat we zo ver zouden komen. Ik ben enorm trots en het was zonder mijn team nooit gelukt.” 


Het team van de 3J’s

Want het team van Jetty? Dat is niet zomaar een team. Bij de Levensloopmakelaar werkt ieder vanuit een eigen expertise: Jetty gaat procesmatig aan de slag, Jonas Vermaas werkt vanuit strategie en business development aan de case, Jonas Brouwer vanuit Achmea Bank duikt het liefst de cijfers in. “We vullen elkaar zó goed aan dat ons team bekend staat als de ‘3J’s”, vertelt Jetty met een lach. “We spreken elkaar wekelijks en zijn een hecht team geworden. Zit je even minder lekker in je vel? Dan is daar ook ruimte voor. Samen lossen we het op, onder leiding van onze senior managers Jennifer op ‘t Hoog en Jeroen Kemperman.”  


De 3J’s on tour: van kinderschoenen, naar toekomstplannen

De Levensloopmakelaar staat op dit moment nog in de kinderschoenen, maar de toekomstplannen zijn groots. De volgende stap is een pilot in een gemeente, met daarbij de ambitie om het initiatief landelijk uit te zetten. En daar heeft Jetty veel zin in: “Als dat lukt heeft ons idee pas échte impact. We zijn vooral van plan om veel te blijven leren en uiteindelijk landelijk bereik te krijgen. Ik hoop dat De Levensloopmakelaar er over een aantal jaar voor zorgt dat er heel veel mensen en ouderen verhuizen naar een levensloopbestendige woning. Want de groep waarvoor dit concept relevant is, bestaat niet alleen uit mijn ouders, maar uit steeds meer ouders. Ik wil heel graag dat zij de beste woonmogelijkheden hebben.”  


Alleen ga je snel, maar samen kom je verder. Zo ook bij Achmea

Met haar werkzaamheden binnen Achmea is Jetty al een heel eind op weg om haar doel te bereiken. “Met dit concept voel ik dat ik echt een bijdrage lever en het verschil maak. Dat is iets waar ik enorm dankbaar voor ben.” De belangrijkste tip van Jetty over werken bij Achmea? “Maak gebruik van alle facetten en kansen die Achmea heeft. We hebben zoveel kennis en expertise. Maar nog belangrijker: we hebben de meest gemotiveerde collega’s die altijd klaar staan om je te helpen.”  


Dus samen verder komen? Dat lukt Jetty en de andere 2J’s wel. Jetty lacht: “Wat is dat gezegde ook alweer? Alleen ga je snel maar samen kom je verder? Dat geldt absoluut voor ons.” 


Kom ook (onverwacht) veel impact maken

Wil jij vanuit jouw talent én hart bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen? Bekijk onze vacatures en solliciteer. Eerst meer weten? We staan altijd open voor een (digitaal) bakkie☕!  

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!