Nieuws

“De menselijke feedbackcomponent zit er bij ons wat minder in”

Henri Leussink

Feedback geven op de inhoud: bekend terrein voor de afdeling Competence Center Finance. Maar terugkoppeling geven op bijvoorbeeld houding en gedrag? Tijd voor een TOP-teamsessie! Lees het persoonlijke verhaal van Henri Leussink.

De menselijke feedbackcomponent
Henri vertelt: “Wat wij doen is best wel grijs. Wij houden ons bijvoorbeeld bezig met aankomende veranderingen in wet-en-regelgeving rond verslaggeving (IFRS en Solvency II) en hoe we hierop in moeten springen voor Achmea. Er zijn vaak meerdere interpretatiemogelijkheden: het kan linksom of rechtsom. Dit maakt het makkelijk om met elkaar te discussiëren en feedback te geven op de inhoud. Zo halen we het beste uit elkaar. Maar de menselijke feedbackcomponent zit er bij ons wat minder in. Elkaar terugkoppeling geven op bijvoorbeeld houding en gedrag gaat lang niet zo natuurlijk.”

Een teamsessie over rollen, kwaliteiten en verbeterpunten
“Om hier aandacht aan te besteden, zijn we begonnen met een teamsessie van TOP onder leiding van HR-adviseur Roeland Bos. Hij liet ons opschrijven welke rollen we aannemen binnen het team en of we deze verdeling goed vonden of hierin wilden schuiven. Dit presenteerden we en daarna mochten we elkaar feedback geven. Zo konden we aangeven of we dit van elkaar herkenden. Ook hebben we het gehad over elkaars kwaliteiten en verbeterpunten. Het is toch best een drempel om je feedback voor iemand anders te uiten, maar iedereen was open en eerlijk.”

Zelfreflectie tijdens een bakje koffie
“Na afloop hebben we afgesproken om met iemand uit het team door te praten over wat we tijdens de teamsessie hebben gehoord. Het zorgt voor een natuurlijke opstart van een gesprek. Tijdens zo’n gesprek gaat het automatisch over beide collega’s. In een 1-op-1-gesprek vroeg een collega bijvoorbeeld hoe ik zo geordend en opgeruimd werk. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat ik best streng ben voor mezelf. Ik heb daar nu uit meegenomen dat ik op sommige punten de teugels ook best kan laten vieren. Veel deadlines leg ik mezelf bijvoorbeeld op, en het is niet altijd erg als ik die niet haal.”

Hulpmiddelen voor een blijvend resultaat
“We zijn een gedreven team, willen elkaar verder helpen en het goed doen voor Achmea . We inspireren elkaar ook echt om elkaar beter te maken (#daaromwerkikbijachmea!). Toch is het lastig om hier routine in te houden, het is nog geen automatisme. We hebben dus een trigger nodig om dit te blijven doen. Daar helpt onze leidinggevende bij. Hij organiseert bijvoorbeeld teamsessies waar dit onderwerp terugkomt. Ook tijdens bila’s komt dit terug en is het een stok achter de deur om er blijvend mee bezig te zijn. En natuurlijk is er een hele pagina voor TOP ingericht op Mijn Leeromgeving waar voorbeelden en hulpmiddelen te vinden zijn. Maar we mogen elkaar blijven uitdagen op dit vlak.”  

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!