Nieuws

'Een extra bijzondere Ramadan'

Tarik Eraslan

Op vrijdag 24 april is de Ramadan weer van start gegaan. Tijdens de Ramadan vasten moslims een maand lang en wordt er van zonsopgang tot zonsondergang niets gegeten en gedronken. Het is een maand die voor veel moslims als zeer bijzonder wordt ervaren en in het teken staat van bezinning, reflectie en zelfdiscipline. Kleurrijk Achmea heeft Tarik Eraslan, Financial Management Trainee, gevraagd om zijn verhaal te delen. Een maand die op zich zelf al heel bijzonder is, wordt vanwege de coronacrisis nu éxtra bijzonder. Hoe gaat Tarik hiermee om?

Een tijd van reflectie en bezinning maar anders dan anders

“De maand Ramadan is weer begonnen. Dit betekent dat ik tijdens deze bijzondere maand weer kan werken aan mijn zelfdiscipline, uithoudingsvermogen en levenshouding. Ik kijk vooral uit naar deze maand, omdat het voor mij een tijd is van reflectie en bezinning. Dit komt ten goede aan mijn zelfontwikkeling. Nu de Ramadan gepaard gaat met de huidige coronacrisis, is de huidige situatie tóch net wat anders dan ik gewend ben.”

Minder gezelligheid met familie en vrienden tijdens de avondmaaltijd

“Zo ontbreekt helaas de gezelligheid met familie en vrienden tijdens de iftar (de avondmaaltijd). Ook is een bezoek aan de moskee niet meer mogelijk. Net als hoe we Koningsdag als “Woningsdag” hebben moeten vieren, ziet het er voor de Nederlandse moslims bepaald anders uit. Het thuiswerken zorgt er wel voor, dat ik gelukkig meer tijd kan doorbrengen met mijn ouders. En er wordt in huis uitvoerig samen gekookt.”

Veel tijd voor zelfontwikkeling en andere leuke dingen

“Dankzij het thuiswerken bespaar ik heel wat uren aan reistijd. Die kan ik nu gebruiken voor zelfontwikkeling en reflectie. Tijdens de Ramadan blik ik terug op het afgelopen jaar en denk ik na over mijn toekomst. Ondanks dat het tijdens de Ramadan niet meer mogelijk is om langs de moskee te gaan is het nog wel mogelijk om thuis te werken aan mijn religie. Ook kan ik hierdoor tijd besteden aan andere leuke dingen, zoals koken.”

Achmea denkt mee

“Vorig jaar werd het einde van de Ramadan, het Suikerfeest, op meerdere Achmea locaties gevierd met lekkere culturele hapjes in de bedrijfskantines. De Suikerfeestviering op kantoor had ik dit jaar natuurlijk niet willen missen. Gelukkig biedt Achmea mij ook tijdens de Coronacrisis een helpende hand, door mij de mogelijkheid te bieden om flexibel te zijn in mijn werkuren. Dit maakt het voor mij een stuk makkelijker om mijn dagen zo in te plannen waarbij ik het meeste uit mijn werk én de Ramadan kan halen.”

Leuke gesprekken met collega’s

“De Ramadan leidt vaak tot leuke gesprekken. Met name over de invulling van deze maand en vragen over wat wel en niet kan tijdens het vasten. Jammer dat de coronacrisis het contact met collega’s beperkt, want hen had ik graag uitgenodigd voor een iftar bij mij thuis. De jaarlijkse iftars die we door heel Nederland in afgelopen jaren hebben gezien, leiden altijd tot verbintenis. Dit is iets wat we helaas dit jaar moeten missen.”

De “Ramadan-hacks” waarmee ik deze maand doorkom

“Vooral nu, met de huidige coronacrisis, is het belangrijk om tijdens de Ramadan gezond te blijven. Zo zorg ik ervoor dat ik vóór zonsopkomst en ná zonsondergang gevarieerd eet en aan het einde van de dag toch aan mij caloriebehoefte kom. Ook zorg ik ervoor dat ik voldoende in beweging ben, door na het avondeten een rondje te gaan hardlopen. Zo ga ik bewust om met wat ik eet en óók met mijn lichaamsbeweging.”

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!