Nieuws

Ga verder naar start

Martin van de Beek

Om het inclusief werkgeverschap van Achmea uit te leggen, gebruik ik nog wel eens als metafoor het spel Monopoly. Waarbij het speelveld de arbeidsmarkt is en waarbij nog veel te veel talentvolle mensen met een arbeidshandicap in de gevangenis zitten. Gelukkig zijn er mooie ontwikkelingen en maken steeds meer werkgevers werk van inclusie. Vaak geven ze dan de kanskaart ‘Verlaat de gevangenis zonder te betalen’. Voor ons wil dat nog wel eens betekenen: ‘Ga aan het werk zonder betaald te worden’. En ja, ik zeg ons omdat ook ik tot die groep mensen met een extra uitdaging behoor.

Bij Achmea gaan we een stap verder en geven we de aller-allerleukste kaart van Monopoly: ‘Ga verder naar Start’. En zoals je weet, als je op Start komt, krijg je een dubbele toelage waarmee je de volgende ronde nog succesvoller tegemoet kan gaan. Hoe ziet dat er bij Achmea uit? Allereerst bieden we alleen maar échte banen met een écht salaris. We willen dat je volwaardig onderdeel wordt van onze werkgemeenschap, ook op papier. We hebben buddy’s, ervaren collega’s, die je meenemen in de werkcultuur van Achmea. En we bieden je een hele leuke training in Persoonlijk Leiderschap om je te empoweren in wat extra zelfvertrouwen, zelfsturing en stoutmoedigheid. Drie belangrijke ingrediënten om het avontuur Achmea succesvol aan te gaan.

Inmiddels heb ik aan 62 nieuwe collega’s die hele leuke kanskaart mogen geven. Collega’s die bij ons binnengekomen zijn op allerlei plekken en in allerlei lagen van onze organisatie, bijna tot aan de Raad van Bestuur. In deze groep zitten dus ook collega’s die mede-vormgeven aan koers van Achmea en aan de koers van onze werkgemeenschap.

Ik hoop dat ik de komende tijd nog veel vaker die leuke kanskaart mag gaan uitdelen. En voor vandaag hoop ik natuurlijk dat Achmea de Raket Award wint. Dank je wel.

ps. Het bovenstaande is de 2-minuten-elevator-pitch die ik namens Achmea gegeven heb tijdens de uitreiking van de Raket Award. Deze prijs is een landelijke initiatief om bedrijven die goed werk maken van inclusie in het zonnetje te zetten. Ondanks een 2e plek – ja, ik ga altijd voor de winst – ben ik trots op waar we staan en hoe we bij Achmea inclusie écht inclusief maken. Mijn felicitaties gaan uit naar winnaar Rabobank, dat een vergelijkbaar beleid en uitvoering hanteert. In dezen zijn we gaan concurrenten van elkaar maar juist partners in crime.

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!