Nieuws

Gezond werken werkt!

Manon Roovers

Deadlines, studiesstress of een volle agenda: we hebben het druk in Nederland. De gemiddelde werkdruk ligt tegenwoordig erg hoog. Zo hoog dat maar liefst 17% van de werknemers in Nederland wel eens burn-out klachten ervaart. Enkele keren per maand!

En de kosten van een burn-out? Die lopen hoog op. Dan bedoelen we natuurlijk niet alleen zorgkosten. Een burn-out heeft ook een groot effect op de kwaliteit van leven. En vergeet de impact op de omgeving niet. Want ook voor collega’s, werkgevers en sociale contacten is het erg vervelend als iemand met een burn-out moet leven. Burn-outs zijn dus een groot maatschappelijk probleem. Daar moeten we eens aan gaan werken! Of… dus juist niet? Laten we in ieder geval beginnen met gezond werken!


Gezond werken, hoe dan?

Gezond werken, met plezier en liefde voor wat we dagelijks doen willen we natuurlijk allemaal. Uit onderzoek van Trimbos Instituut blijkt dat een fijne werksfeer bijdraagt aan minder ziekteverzuim. Maar niet alleen mentaal; ook fysiek kunnen we flink nog wat verbeteren. Wist je dat een kantoormedewerker op dit moment wel 10 uur per dag zittend doorbrengt?


Inderdaad, dat is behoorlijk veel. Het RIVM geeft bovendien aan dat al dat zitten voor complicaties zorgt. Denk aan overgewicht of diabetes. Daar zitten (of staan?) we natuurlijk niet op te wachten. Veel bedrijven zijn daarom actief bezig met het verbeteren van de fysieke én mentale gezondheid van medewerkers. En Achmea ook!


Hoe gezond kun je bij Achmea werken?

Elk Achmea kantoor heeft een Gezond Werken plein. Inclusief fysiotherapeut, work-life coach, voedingscoach en een psycholoog. Ook zonder klachten kun je daar altijd terecht. Bijvoorbeeld in de Week van het Werkgeluk. Hoe klinkt een sessie lachyoga of een boswandeling met een vitaliteitscoach? En dat is niet het enige: medewerkers kunnen met behulp van een fitbit én coach een persoonlijk vitaliteitsplan maken.


En hoe combineer ik werk met privé?

Goede vraag! Want ook een goede balans van werk en privé is heel belangrijk voor je gezondheid. Geen zorgen! Want bij Achmea is de fulltime werkweek altijd 34 uur, inclusief behoud van het salaris. Want een kortere werkweek draagt bij aan minder combinatiestress. Want je bent niet alleen medewerker, maar ook ouder, partner, student, vrijwilliger of mantelzorger. Meer ruimte in de agenda betekent meer tijd voor ontspanning of andere bezigheden.


Wat kan ik zelf doen om gezonder te werken?

Goede vraag. Voel je je niet lekker, of zit je niet goed in je vel? Trek dan op tijd aan de bel. Want preventie is het sleutelwoord. Natuurlijk zijn niet alle burn-out klachten meteen opgelost. Maar elk klein beetje draagt bij.


Kan ik bij Achmea ook bijdragen aan oplossingen voor dit vraagstuk?

Jazeker. Maar er is ook meer. Want er zijn genoeg maatschappelijke uitdagingen op het gebied van zorgmobiliteitduurzaamheidveiligheid en inkomen. Wij geloven dat ook Achmea een rol heeft in het oplossen hiervan. Daarom ben je bij Achmea niet zomaar een data-engineer, digital marketeer, IT’er, zorginkoper óf financial. Je bent in de eerste plaats iemand die werkt aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen vanuit je hart. Iemand die zijn of haar hart volgt, voorop loopt in het vakgebied en talent inzet voor Duurzaam Samen Leven.


Ook vanuit jouw talent én hart bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen? Kom onverwacht veel impact maken. Bekijk onze vacatures! Eerst meer weten? We staan altijd open voor een (digitaal) bakkie☕!

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!