Nieuws

Goed nieuws en slecht nieuws: we worden steeds ouder

Victor Verstraelen

Hoe staat het met jouw grijze haren? Zie je ze al? Op de knappe kop van vergrijzend Nederland verschijnen er in ieder geval meer en meer. Daarnaast wordt onze leefstijl er niet bepaald gezonder op. De roep om slimme zorgoplossingen en nieuwe woonvormen voor ouderen – jij over X jaar dus – neemt dus toe. Hoe we zo lang mogelijk zélf de regie over onze gezondheid houden? Lees even mee (en vergeet je leesbril niet).

Nederlanders worden steeds ouder: de afgelopen vijftig jaar steeg de gemiddelde levensverwachting voor mannen van 70,8 naar 80,5 jaar en voor vrouwen van 76,5 naar 83,6 jaar. Goed nieuws natuurlijk, maar het brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee in de zorg en op de woningmarkt. Gelukkig zijn we niet vies van een challenge of twee en gaan we voor de best mogelijke zorg, niet alleen nu, maar óók in de toekomst.

Jeroen Kemperman houdt zich namens Zilveren Kruis (onderdeel van Achmea) met diezelfde toekomst bezig en volgens hem begint een gezond zorgstelsel bij een zo gezond mogelijke bevolking. ‘Naast het betalen van zorg willen wij als zorgverzekeraar ook zorg regelen én de gezondheid van mensen versterken door slimme zorgoplossingen voor ze te ontwikkelen. Dat is de enige manier om de zorg voor iedereen betaalbaar te houden.’

Slimme oplossingen, tell me more!
Doen we zo. Eerst even dit: een goede gezondheid hebben we – zoals je wel weet – zelf voor een groot deel in de hand. Van gezonde voeding tot genoeg sporten en bewegen en van voldoende uurtjes slaap pakken tot je prettig voelen op werk, in je relaties en je woonsituatie. Daarbij: 70 procent van de chronische aandoeningen wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Jeroen daarover: ‘Als we willen voorkomen dat mensen zorg nodig hebben, moeten we ze helpen om fysiek en mentaal gezonder te worden.’

Los dat maar eens op!
Doen we met toffe initiatieven en die slimme zorgoplossingen! Bijvoorbeeld: Afvallen met Afspraken.

Doe maar een onsje minder
En dan hebben we het niet over je bezoek aan de slager, maar over je mogelijke zwembandjes. We weten uit medische data dat overgewicht een serieuze trigger is voor diabetes, hartaandoeningen, COPD, knieoperaties en andere ellende. Door mensen op gezonder gewicht te brengen, bespaar je zorgkosten, voelen mensen zich fijner, houd je de betaalbaarheid van zorg laag én zorg je ook nog voor extra gezonde levensjaren.

Het programma Afvallen met Afspraken is in het leven geroepen voor mensen met overgewicht, gemiddeld genomen 29 BMI. Allereerst wordt er een doel geformuleerd: 3 BMI-punten verliezen. Dat is zo’n acht tot negen kilo. Realiseer je het doel? Dan hoef je geen rekening te betalen. Realiseer je je doel niet, dan wordt er gekeken waar dit aan ligt. Ben je niet komen opdagen in de sportschool? Dan is het toch echt je eigen schuld en betaal je zelf de rekening. Heb je je braaf aan het programma gehouden, maar heeft het niet gewerkt? Dan mag de sportschool geen rekening indienen. ‘Je ziet dat de combinatie van commitment, een handtekening, een doel en elke week een weegmoment zorgt dat zeventig procent van de deelnemers gemiddeld die 9 kilo verliest. Dat is huge en ongekend. Ik heb geen programma’s in Nederland gevonden die dat voor elkaar krijgen’, aldus Jeroen.

Maar wat nou als ik nú al twijfel over mijn gezondheid?

Dokter Appke helpt je graag!
Nog zo’n slimme oplossing is Dokter Appke, een gratis app van Achmea-dochter De Friesland, waarmee je snel in contact komt met een huisarts of een verpleegkundige om medische vragen te stellen of symptomen te checken. Daarbij snijdt het mes volgens Jeroen aan twee kanten: ‘De patiënt is gemakkelijker geholpen en de reguliere huisarts wordt ontlast.’

Krijg ik dan dokter Epke Zonderland aan de lijn?
Nee, die jongen heeft ook wel andere dingen te doen. Wel hielp Epke als echte Fries én dokter mee aan de promotie van de app. Mooi toch?

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!