Nieuws

Hé hoe ga jij om met de 34-urige werkweek?

Sophie Grandia

Het kostwinnersmodel is ingehaald door het anderhalf- en tweeverdienersmodel, terwijl de huishoudelijke en zorgtaken niet afnemen. Daarmee heb je dus effectief minder tijd voor jouw privézaken. En omdat je langer doorwerkt, smeer je jouw kostbare energie uit over een langere periode. Om de balans tussen werken, leren én zorgen beter te bewaren én bewaken is Achmea per 1 januari 2021 overgegaan een standaard werkweek van 34 uur. In deze blog lees je hoe collega’s de overige tijd besteden.

Hé Siham, wat doe jij in de tijd die je overhoudt?
Ik ben Siham Achahboun en werk als programmamanager culturele diversiteit en inclusie bij Achmea HR. Bij Achmea bepaal je in principe zelf hoeveel je werkt. Ik werk 30 uur. Dat verdeel ik over 4 dagen. Ik werk drie dagen volledig en de overige uren werk ik op de vierde dag. Zo heb ik meer tijd én ruimte om mij als vrijwilliger in te zetten en datgene te doen wat mij echt voldoening geeft!

In de tijd die ik overhoud zet ik mij in voor  Stichting Rising Ummah. Deze stichting heeft als doel de positie van moslims met een lichamelijk beperking binnen de moslimgemeenschap te versterken, onder meer door de toegankelijkheid van moskeeën en religieuze activiteiten te verbeteren.

Meer weten over Rising Ummah? Bezoek de website en laat je inspireren!

Hé Sandra, wat doe jij in de tijd die je overhoudt?
Ik ben Sandra Singodjojo, Coördinator Talent Management bij Achmea HR. Ik werk de oneven weken op vrijdagochtend en de even weken vier dagen waardoor ik de hele vrijdag vrij ben! De tijd die ik overhoudt besteed ik aan de mantelzorg van mijn oma. Dat doe ik samen met mijn moeder.

Mijn oma is 91 jaar en dement en zij zit in een verzorgingstehuis en vanwege een taalbarrière wordt zij niet altijd begrepen. Daarom heb ik een deel van mijn oma’s zorg in de ochtend op mij genomen. Omdat ik nu nu 2 uur minder werk is dit realiseerbaar zonder dat ik gedurende de dag in de knel kom met mijn werk. Ik mag in het verzorgingstehuis mijn oma helpen met douchen, aankleden, en als er tijd over is meedoen met een dagactiviteit. De liefde die ik daarvoor terug krijg geeft mij zoveel energie! Ik ben echt dankbaar ben dat ik deze tijd met haar mag doorbrengen.

De 34-urige werkweek geeft mij de mogelijkheid en de rust om op de vrijdag mijn oma in de ochtend te verzorgen. Ik heb meer balans in privé en werk. Ook kan ik nu ontspannen door naar mijn oma te wandelen in plaats van de auto te nemen. Dit zorgt voor mij voor zowel lichamelijke als geestelijke ontspanning wat goed is mijn vitaliteit en dus ook voor Achmea.

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!