Nieuws

Het land van Africado

Jacomina Baatje

Een mooi buzzwoord; talentontwikkeling. Veel organisaties spreken erover. Maar wat is talent precies en wat houdt talentontwikkeling nou precies in? In deze blogreeks van 8 blogs laten wij jou zien hoe Achmea kijkt naar talent én wat talentontwikkeling voor ons betekent.

Jacomina Baatje (HR-adviseur Schade Services voor Centraal Beheer en FBTO) is in mei 2019 voor de Achmea Foundation naar Tanzania geweest. Jacomina kreeg de kans om naar het buitenland te gaan om leiderschapstraining te geven aan de avocado farm en exportbedrijf Africado in Tanzania. In deze blog vertelt Jacomina alles over de letterlijke én figuurlijke reis ernaartoe, de Tanzaniaanse gebruiken en nieuwe levenslessen.

Kans gevlogen! Door slechte timing kon ik helaas niet mee toen ik de assignment zag vanuit de Achmea Foundation. Mijn collega Maaike Blansjaar (hier lees je haar blog) vertrok naar Tanzania, en kwam met mooie verhalen thuis. Wat zou ik dat ook graag hebben gedaan!

Bestemming onbekend

Er verscheen een tweede assignment op Achmeanet. Daar zeg ik dus echt geen nee tegen. 3 mei is het zover, het is de dag dat ik voor het eerst in mijn leven in mijn eentje op reis ga met bestemming onbekend. Figuurlijk, want de reis gaat naar Tanzania. Maar hoe de rest gaat verlopen is de vraag, spannend dat ik het vind! Waar ik vorige week nog op Schiphol aankwam met mijn gezin na een heerlijke vakantie, sta ik nu op het punt om te vertrekken naar een complete ‘out-of-my-comfortzone’-bestemming. Mijn avontuur gaat beginnen!

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus ik heb de training die ik ga geven vooraf goed voorbereid. Ik geef wel eens trainingen, maar dit is toch wel next level. Mijn missie? Een groep medewerkers van Africado, een avocado farm en exportbedrijf, de beste training geven op gebied van communicatie, motivatie, omgaan met weerstand, feedback, time management en meer. Een pittige opdracht maar ik ga vol goede moed de terminal in. Even een kleine aanraking van het vliegtuig voor goed geluk en daar ga ik dan!

Laarzen in Afrika

Wie mij ooit verteld had dat ik met mijn laarzen in de mist aan de voet van de Kilimanjaro avocado boeren ging bezoeken, zou ik niet hebben geloofd. Toch is het realiteit geworden want hier sta ik dan, tot mijn enkels in de modder. ‘Laarzen in Tanzania?’ hoor ik je denken. Ja echt, en het is geen overbodige luxe met de start van het regenseizoen. Maar dit mag de pret niet drukken, mijn Afrikaanse werkweek is officieel begonnen en het is tijd om kennis te maken met het werk van en mét de mensen aan wie ik later training ga geven!

De groep is gemêleerd. Sommigen hebben gestudeerd in Kenia en spreken goed Engels, maar de meesten niet. Gelukkig staat de leidinggevende van de groep, Festus, mij goed bij met vertalingen van mijn uitleg in het Swahili. De taalbarrière ben ik na de eerste dag spontaan vergeten want wát is dit een enthousiaste groep! Ze hangen praktisch aan mijn lippen.

De drie trainingsdagen vliegen voorbij. Met een voldaan gevoel sluit ik aan het einde van de week de training af. Door de opmerkingen ‘amazed’ en ‘enjoyed’ heb ik zo het gevoel dat het wederzijds is. Mijn werk zit erop en de leidinggevende en HR medewerker gaan nu verder met deze nieuwe kennis. Trots op de leergierige groep en op mezelf (ik heb het gewoon gedaan!), duw ik mijn koffer dicht. Tijd om terug naar huis te gaan.

Een koffer vol

In het vliegtuig denk ik terug aan de groep en krijg automatisch een warm gevoel.​ ​Yoel die de groep ‘s ochtends voorging in het gebed (waarin ze bidden om een goede dag waarin ze veel mogen leren), Edgar die elke keer als hij iets zei ging staan en Mussa, de grote vriendelijke reus.

Misschien heb ik zelf nog wel het meeste geleerd… Ik ben uit mijn vertrouwde omgeving gestapt, zonder collega’s in de buurt (alhoewel sommigen heel dichtbij bleven, ja ik heb het over jou Laura) en heb leren geloven in mijzelf. Ik kom thuis met een koffer vol mooie herinneringen, ervaringen en zelfvertrouwen!

Ook jouw expertise inzetten om een organisatie in het buitenland een stap verder te helpen? Als medewerker van Achmea kan het! Bekijk de ​ vacatures ​ , solliciteer én wie weet vertrek jij over een tijdje als Achmea medewerker naar het buitenland om jouw kennis over te dragen!

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!